L’alto-el-foc permanent no pot esperar més

Exigim un alto-el-foc immediat i permanent. El dret internacional humanitari ha de ser garantit; la població palestina no pot ser sotmesa a un castic col·lectiu de tals dimensions.

Recordem que el Congrés va aprovar una PNL en la qual contemplaven mesures molt clares per a contribuir a la fi de les massacres a Gaza i en territori palestí ocupat. Eixes mesures han de prendre’s de manera immediata.

Milions de persones a tot el món, especialment joves, reclamen mesures fermes que garantisquen la pau, el respecte dels drets humans i el compliment de les resolucions de Nacions Unides.

Quasi 35.000 persones palestines han sigut assassinades en els bombardejos d’Israel sobre la Franja de Gaza. Més de dos milions de persones continuen atrapades sense escapatòria. Hospitals, escoles, camps de persones refugiades, i instal·lacions de Nacions Unides i ONG estan sent bombardejats de manera impune. El dret humanitari internacional s’està violant de manera sistemàtica.

El mes de gener passat, la Cort Internacional de Justícia va ordenar a Israel prendre mesures per a evitar un possible genocidi a Gaza. Quatre mesos després la situació no ha fet més que empitjorar. Els bombardejos són incessants i la fam s’està utilitzant com a arma de guerra; diverses agències de Nacions Unides han denunciat la situació de fam sense precedents que es viu en la zona. Els hospitals estan sobrepassats sense possibilitat d’atendre les enormes necessitats de la població, sense accés a energia, materials quirúrgics o medicines. Mentrestant, els camions amb ajuda humanitària són retinguts sense que Israel permeta la seua entrada en la zona. La situació és catastròfica.

L’entrada en Rafah d’Israel ha empitjorat encara més un context humanitari extrem. L’entrada d’ajuda humanitària o personal humanitari i l’eixida de persones a través d’este pas està tancada. Rafah acull a la població que ha sigut expulsada del nord a causa dels atacs; com a conseqüència, la població de la ciutat ha passat de 280.000 a un milió quatre-cents mil habitants. Més de 200.000 persones han tornat a fugir de nou, esta vegada de Rafah. Sense possibilitat d’escapatòria, vagen on vagen en la Franja, enfronten una crisi humanitària sense precedents.

Més enllà de Gaza

A Cisjordània la violència exercida per part dels colons i l’exèrcit d’Israel ha augmentat considerablement. Com han denunciat diferents institucions i organitzacions internacionals, s’han produït atacs violents mortals contra pobles palestins a la Cisjordània ocupada. En paraules de Heba Morayef, directora regional d’Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, “El terrible augment de la violència dels colons contra la població palestina és part d’una campanya de decennis recolzada per l’Estat per a desposseir, desplaçar i oprimir a esta població a la Cisjordània ocupada, inclosa Jerusalem Est, sota el sistema israelià d’apartheid”.

Per tot això, és urgent prendre totes les mesures que contribuïsquen a posar fi a esta greu crisi humanitària i a la sistemàtica violació de drets humans. És urgent garantir un accés humanitari suficient i sostingut; el Govern ha de posar fi de manera immediata el comerç d’armes amb Israel. A més, és necessari promoure un diàleg seriós i constructiu entre Israel i Palestina orientat a trobar una solució justa i definitiva, segons les resolucions aprovades per Nacions Unides.

Més de dos milions de vides palestines estan en joc; el dret internacional humanitari també. La humanitat no ha de permetre tal barbàrie.

Qüestions contemplades en la PNL que han d’emportar-se a la pràctica de manera immediata:

  • Exigir a les parts un alto-el-foc permanent.
  • Exigir a les parts del conflicte que permeten un accés humanitari suficient i sostingut, especialment a Gaza.
  • Exigir a les parts el respecte del Dret Internacional Humanitari i dels drets humans.
  • Posar fi al comerç d’armes entre l’Estat espanyol i Israel.
  • Treballar per a una solució negociada al conflicte.

,

Desplaça cap amunt