L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats demana revertir la prohibició de les treballadores humanitàries a l’Afganistan

Limitar severament els drets de les dones afganeses i la seua participació en els esforços humanitaris i de desenvolupament pot provocar que hi haja moltes més famílies que es vegen forçades a fugir a través de les fronteres com a refugiades.

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats, Filippo Grandi, s’uneix als responsables d’altres organitzacions humanitàries per a demanar a les autoritats de facto de l’Afganistan que revoquen la seua directiva que restringeix a les dones el treball amb organitzacions no governamentals.

“Impedir a les dones el treball humanitari és una greu negació de la seua humanitat. Només provocarà més sofriment i penúries a tots els afganesos, especialment a les dones, xiquetes i xiquets. Aquesta prohibició ha d’alçar-se”, va afirmar Grandi.

Més de 500 dones treballen amb les 19 ONG sòcies d’ACNUR a l’Afganistan, atenent a quasi un milió de dones i xiquetes. Aquestes últimes restriccions obligaran a l’Agència de l’ONU per als Refugiats a interrompre temporalment activitats vitals de suport a la població afganesa, especialment a dones, xiquetes i xiquets.

A més del seu treball proporcionant ajuda humanitària crítica, el personal femení està en primera línia liderant els esforços per trobar solucions per a la població afganesa afectades per quatre dècades de conflicte i persecució, entre ells milions de persones refugiades i desplaçades internes. En l’actualitat, uns 3,4 milions de persones estan desplaçades dins de l’Afganistan i altres 2,9 milions estan desplaçades fora del país com a refugiades.

“Limitar severament els drets de les dones afganeses i la seua participació en els esforços humanitaris i de desenvolupament pot provocar que hi haja moltes més famílies que es vegen forçades a fugir a través de les fronteres com a refugiades. També disminueix les perspectives de solucions a llarg termini per als qui ja estan desplaçats com les decisions de retorn voluntari de moltes persones que es plantegen tornar a les seues llars per a reconstruir les seues vides”, va afirmar Grandi.

En les 34 províncies afganeses, les dones han liderat i han participat activament en la resposta humanitària, i aquesta participació ha permés a ACNUR proporcionar assistència i atenció a més de sis milions d’afganesos des d’agost de 2021. Considerant ja moltes altres restriccions que s’havien imposat cap a les dones, aquest nou decret tindrà un impacte devastador en la població de l’Afganistan, que s’estima en 40 milions de persones.

, ,

Desplaça cap amunt