“L’accés a l’ajuda humanitària és clau, necessitem continuar amb la nostra resposta per a evitar que la situació empitjore”

Deu dies després del terratrémol de magnitud 7,2 que ha delmat la regió sudoccidental, els ponts i les principals carreteres estan destruïdes, la qual cosa està dificultant l’accés a les comunitats més afectades i el repartiment de l’ajuda humanitària. Més de 4 milions d’haitians depenen d’aquest suport per a satisfer les seues necessitats bàsiques.

L’impacte en la salut mental de la població és latent, per la qual cosa els equips d’Acción contra el Hambre en el terreny estan donant suport psicològic a les víctimes i al personal sanitari que està responent a l’emergència.

Gran part del sistema de reg dels camps d’arròs de la zona (una de les principals àrees de producció d’aliments) s’ha vist danyat, la qual cosa implica grans pèrdues de les collites, posant en perill el proveïment d’aquest producte i, per tant, un empitjorament de la seguretat alimentària de la població.

Acción contra el Hambre està responent al gran terratrémol i tempesta a Haití, abordant la necessitat urgent d’aliments, aigua i sanejament. La combinació mortal de desastres ha causat la mort de més de 2.200 persones i 12.000 ferits i afectat a aproximadament 2 milions de persones, quasi la meitat de les quals són xiquets i xiquetes.

“Hem vist una desolació total, quasi totes les cases destruïdes, les carreteres destrossades, les muntanyes caient en el camí i obstaculitzant el pas. L’accés a l’ajuda humanitària és clau, necessitem continuar amb la nostra resposta per a evitar que la situació empitjore”. És el primer que comenta Roseval Supreme, director d’Acción contra el Hambre a Haití, després del seu retorn del sud del país, on els nostres equips s’han desplaçat per a fer una anàlisi de necessitats després del desastre que ha deixat a milers de persones en una situació extrema de vulnerabilitat.

Assegurar un camí viable i facilitar l’accés a les zones afectades és un dels grans reptes ara mateix, ja només existeix una carretera que connecta Port-au-Prince, la capital, amb la regió del sud.

L’impacte de l’emergència a mitjà termini

El terratrémol i la tempesta Grace han colpejat de nou a la població haitiana, agreujant la pobresa subjacent, la feblesa de les infraestructures i el trauma residual del terratrémol de 2010. La regió afectada és una de les principals zones de producció d’aliments del país i, en particular, la segona zona més important de producció d’arròs, l’aliment bàsic de la dieta a Haití.

“Gran part del sistema de reg dels camps d’arròs de la zona (una de les principals àrees de producció d’aliments) s’ha vist danyat “, explica Roseval. “És un repte que hem de tindre en compte per a la recuperació a mitjà i llarg termini, i un problema que s’ha de solucionar com més prompte millor per a no impedir les pròximes collites d’arròs” afig el director país d’Acción contra el Hambr.

L’accés a aigua segura, essencial en emergències

Després del desastre, les infraestructures d’aigua s’han vist completament destruïdes. “La nostra prioritat ha sigut fer costat a les entitats locals des del primer moment, especialment a la DINEPA, la direcció nacional de subministrament d’aigua, per a garantir l’accés a aigua potable”, explica Noelia Monge, responsable de l’equip d’emergències en Acción contra el Hambre.

“En termes d’aigua i sanejament la situació continua sent crítica. Per això, Acción contra el Hambre va manar des d’Espanya mòduls de potabilització d’aigua, assegurant l’accés per a milers de persones, ja que cada mòdul pot proveir a unes 4 000 persones d’aigua al dia. A més, estem desplegant a personal expert des d’Espanya perquè puguen facilitar el bon funcionament i ús d’aquestes plantes”, afig la coordinadora de l’equip d’emergències.

Al costat dels problemes derivats de la falta d’accés a aigua segura, des d’Acción contra el Hambre s’està contemplant l’impacte del terratrémol en termes nutricionals, per al que “organitzarem menjadors comunitaris per a xiquets i xiquetes menors de 5 anys, així com la distribució de galetes BP5, especialment pensades per a casos de desnutrició” explica l’equip d’Acción contra el Hambre d’Haití.

El suport psicosocial, prioritari per a una població en xoc

“La població està en estat de xoc. La gent intentava rescatar a persones dels enderrocs sabent que quedaven poques esperances de trobar a supervivents. Véiem a les persones a les cantonades de les carreteres, sense res, buscant les seues pertinences entre les ruïnes”, relata Supreme des d’Haití.

Els nostres equips estan atenent les víctimes del sisme i els seus familiars, oferint suport psicosocial als qui arriben a l’hospital. Però també al personal institucional que opera en la zona, ja que són les mateixes persones que atenen les víctimes. A més, estem organitzant formacions per al personal d’infermeria, perquè puguen identificar casos d’estrés posttraumàtic i acompanyar a aquestes persones en el procés del duel.

Davant aquesta situació el suport de la comunitat internacional és imprescindible, ja que “els 2 milions de persones que viuen a la regió han patit l’impacte de l’una o l’altra forma. Hem d’entendre la magnitud de l’esdeveniment, on més de 2 000 persones han mort, milers han resultat ferides i, sense grans recursos ni infraestructures, la solidaritat internacional és més necessària que mai”, conclou Roseval.

Acción contra el Hambre porta 35 anys treballant a Haití, sent una de les primeres organitzacions humanitàries a respondre al terratrémol de 2010. Des de llavors ha implementat programes de nutrició, aigua i sanejament, liderant la lluita per a erradicar el còlera a Haití.

Si pots, col·labora

Flama a el telèfon gratuït 900 100 822, mana un sms al 28010 o entra en www.accioncontraelhambre.org

,

Els comentaris estan tancats.

Desplaça cap amunt