La Xarxa Sanitària Solidària de Castelló, formada per més de 20 entitats del sector sanitari i social de la província de Castelló (Ajuntaments, Universitats, Col·legis professionals i ONGDS), ha organitzat per a dissabte que ve 27 d’abril diverses activitats amb motiu del Dia Mundial de la Salut, que es commemora a nivell mundial el dia 7 d’abril. En esta ocasió l’esdeveniment tindrà lloc en la Plaça Hort dels Corders entre les 10h i 14h i se centrarà en la salut mental, cooperació internacional i voluntariat, temes que vertebren les activitats de la Xarxa durant 2024.
El programa d’activitats ha sigut dissenyat per un equip de treball de professionals que integren la Xarxa Sanitària de Castelló i inclou la Fira de la Salut i les jornades de formació. La Fira de la Salut comptarà amb diverses carpes de promoció de la salut les quals comprenen temes com a vida cardiosaludable, salut sexual, salut mental, entre altres. Les jornades de formació sobre Salut Mental, Cooperació Internacional i Voluntariat, es realitzaran en l’edifici del Menador Espai Cultural de Castelló de 11h a 12.30 del matí i comptaran amb: Mar Valero i Raquel Flores de l’Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastre (OPSIDE-UJI-MGR); Nuria Carmona, responsable de la Unitat de Salut Laboral MSF-Espanya; Aida Royal, de Psicòlogues i Psicòlegs sense fronteres; Mamen Villate, voluntària de Creu Roja en cooperació internacional; Anna Rodriguez de la ONGD Pankara, Teresa García mèdic cooperant internacional, entre altres. La celebració conclourà amb l’actuació musical de Johnny wivels band i TEARock, seguida de la lectura d’un Manifest per la Salut. L’esdeveniment ha sigut possible gràcies al finançament per part de l’Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana, comptant amb la col·laboració de la Universitat Jaume I i diverses entitats de la xarxa.
Des de la Xarxa Sanitària Solidària es destaca la necessitat de donar cada vegada més importància a cura de la salut mental a nivell global, així com dins dels projectes de cooperació internacional i d’ajuda humanitària. A més de demandar el cessament de tots els conflictes bèl·lics perquè a nivell mundial encara hui persistixen en 56 països com a Palestina, Moçambic, Iemen, Burkina Faso, Ucraïna, deixant aproximadament 89.000 víctimes de violència i al voltant de 114 milions de persones desplaçades. Els professionals de la salut advertixen com l’atenció a la salut mental en estos països sol ser escassa, on el 22% de les persones patixen trastorns mentals, i es registra un augment significatiu de trastorns psicològics com a depressió, ansietat i estrés posttraumàtic. En contextos estables com Espanya, el suïcidi és la principal causa de mort externa, amb xifres alarmants que reflectixen la gravetat del problema.
Per tant, per al personal sociosanitari integrant de la xarxa és crucial abordar l’atenció en salut mental també en zones afectades per conflictes armats. A més, és necessari reconéixer i protegir la salut mental del personal soci-sanitari i els voluntaris que treballen en estos contextos, els qui enfronten alts nivells d’estrés i traumes emocionals. Enfront d’esta realitat, les organitzacions que integren la Xarxa Sanitària Solidària busquen destacar la labor dels cooperants i voluntaris, i garantir el seu benestar emocional perquè puguen continuar exercint la seua important labor.
El projecte Xarxes Sanitaries Solidaries està impulsat per les ONGD medicusmundi Mediterrània i ACOEC i compta amb el suport financer de la Generalitat Valenciana. Les RSS de les tres províncies estan formades per més de 50 entitats del sector social i sanitari (administracions públiques, universitats, col·legis professionals i ONGD) i el seu principal objectiu és fomentar la reflexió crítica i la formació del personal i estudiantat del sector sanitari de la Comunitat Valenciana en salut global, cooperació internacional i drets humans.