Ha augmentat la violència contra les dones migrants i desplaçades
La crisi de migrants veneçolana i l’augment de la violència a Colòmbia, concretament en el departament Nord de Santander, ha donat com a resultat el desplaçament de milers de dones que es mouen pel país amb uns índexs de desprotecció molt elevats.
En Aliança Per la Solidaritat – ActionAid hem publicat un informe que data l’impacte de la violència basada en gènere (VGB) cap a les dones migrants i desplaçades a Colòmbia. Aquest document se centra en les dones que es veuen obligades a desplaçar-se i en els abusos i agressions sexuals a les quals es veuen sotmeses durant el procés.
Els principals riscos als quals s’enfronten són: la violència intrafamiliar, la violència de parella, la violència sexual, l’explotació sexual i el tràfic de persones. La situació de desprotecció social i econòmica, la pèrdua d’ocupació, la sobrecàrrega de labors de la cura en la llar i la falta d’informació i rutes a seguir enfront de la violència… Tot això ha portat a moltes dones a introduir-se en activitats com la prostitució, els matrimonis a primerenca edat i les relacions de parella forçada.
Aquesta situació es mescla amb l’explotació i comerç sexual que viu el país, sobretot en la zona fronterera amb Veneçuela. El que acreix el tràfic de dones, xiquetes i adolescents exercida per diferents grups armats. Així mateix, l’informe albira que s’estan donant situacions d’amenaces i “neteja social” contra dones en situació de prostitució i comunitat LGTBI.
Una falta d’ajuda per a les dones
Fem una crida a les autoritats denunciant que hi ha un buit en les actuacions realitzades per a supervivents de VBG. El feminicidi és l’última i més greu amenaça a la qual es veuen sotmeses aquestes dones. Aquests assassinats ocorren diàriament a Colòmbia, i afecta principalment a dones lideresas i defensores dels drets humans. El municipi amb major afectació de feminicidis és San José de Cúcuta, capital del departament de Nord de Santander.
“De totes les persones que han sol·licitat atenció, només el 10% han rebut alguna ajuda”, explica l’informe. És per això que incidim en la necessitat d’un enfortiment en les estratègies de comunicació i informació. Per a poder millorar la difusió d’informació sobre rutes d’atenció i accés a serveis bàsics, així com estratègies de mitigació i prevenció de tota mena de violències.
Augmenta la vulnerabilitat de les persones refugiades del Nord de Santander
A Colòmbia, quasi 580 mil persones s’han vist forçades a desplaçar-se internament des de la signatura de l’Acord de Pau en 2016. A més, el país acull a 1,7 milions de refugiats i migrants provinents de Veneçuela. A Nord de Santander actualment els refugiats suposen un 11,83% de la població del departament.
Els passos fronterers oficials han estat tancats des de març de 2020 per culpa de la pandèmia. No obstant això, els migrants han estat utilitzant els passos il·legals, també coneguts com a viaranys. Dels set passos que existeixen entre Veneçuela i Colòmbia tres d’ells es troben a Nord de Santander.
L’accés per viaranys augmenta la vulnerabilitat dels migrants que es veuen abocats a caure en mans de traficants que els cobren diners per creuar de manera segura. En l’informe reflectim que 81.474 dones veneçolanes de Nord de Santander es troben actualment en situació d’irregularitat.
El departament de Nord de Santander ha sigut un dels municipis més afectats per la violència relacionada amb grups “narco paralimitares” entre 2014 i 2019. En el que va d’any 2021 s’han registrat 184 accions armades. La presència d’aquests grups fa que el clima siga molt perillós per a desplaçar-se lliurement pel departament.
Necessitem vies per a solucionar aquesta situació crítica
Fem una crida perquè es pose el focus en aquesta població i s’òbriguen vies per a solucionar la situació crítica que es viu a Nord de Santander. El 12% de les persones del departament són considerades com a població amb necessitats humanitàries (PIN) i, d’aquestes persones, 157.253 tenen necessitats severes.
Com a dada positiva, s’ha avançat en la signatura de l’Estatut Temporal de Protecció per a veneçolans (ETPV) per part del govern de Colòmbia. Amb aquesta signatura es brinda la possibilitat de regularitzar-se a tota persona migrant o sol·licitant de refugi que haja entrat a Colòmbia abans del 31 de gener de 2021.