La Universitat de València lliura els VI Premis Manuel Castillo d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació

Dilluns 8 de Juny a las 19 h. en el Aula Magna Centre Cultural La Nau de la Universitat de València

L´organització informa que l´acte públic de lliurament dels Premis Manuel Castillo es celebrarà el pròxim dilluns 8 de juny de 2015, a les 19 hores, a l´Aula Magna de la Nau, Universitat de València.

Descarregar invitació

La Universitat de València lliura aquest dilluns, 8 de juny, els Premis Manuel Castillo 2014 d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació al desenvolupament humà, en un acte que tindrà lloc a l’Aula Magna de La Nau, a les 19 hores, i que estarà presidit pel rector Esteban Morcillo.

Acompanyaran al rector en la taula la directora general d’Integració, Cooperació i Inclusió Social de la Generalitat Valenciana, Herminia Palomar; el representant del Llegat Manuel Castillo, José María Álvarez-Coque; el president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Fernando Contreras; i el delegat del Rector per a Cooperació i president executiu del Patronat Sud-Nord, José Miguel Soriano.

En la sisena edició dels Manuel Castillo han estat els premiats:

En la modalitat de monografia d’investigació publicada, el treball ‘Reshaping geographical allocation of aid: the role of immigration in Spanish Official Development Assistance’, de Sergio Tezanos, professor d’Economia Aplicada de la Universitat de Cantàbria. Es tracta d’una recerca sobre la distribució geogràfica de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), la qual, conclou l’autor, és “eclèctica i no té aspectes de canviar, però sí s’han alterat les prioritats del sistema internacional, redefinint-se el mapamundi de l’ajuda del segle XXI”.

En aquesta mateixa modalitat, el jurat ha atorgat, unànimement, una menció especial al treball ‘Crónica del bienestar en tiempos de malestar’, editat pel professor Gustavo Zaragoza, investigador de l’Institut Universitari d’Economia Social i Cooperativisme (IUDESCOOP) de la Universitat de València, i que compta amb la participació de Carmen Amoraga, Joaquín García Roca i l’humorista gràfic Ortifus. És una investigació motivada per la crisi econòmica que ha atropellat la ciutadania, segons explica Gustavo Zaragoza, i que ha remogut els fonaments del sistema de benestar amb un minvament molt rellevant en drets socials.

En la modalitat de reportatge periodístic, el jurat ha acordat per unanimitat atorgar el premi ex aequo als documentals ‘Objetivo Salud’, realitzat per José Luis Vila-San-Juan, i ‘Voces de Gurugú’, realitzat per Germán Caballero, reporter gràfic del diari Levante-EMV.

Periodista i realitzador audiovisual, José Luis Vila-San-Juan és el responsable de la quinzena de documentals curts, de quatre minuts de duració cadascú, que formen el treball guanyador del Manuel Castillo 2014, protagonitzat per experts internacionals en salut global.

Per la seua banda, en ‘Voces del Gurugú’ Germán Caballero s’apropa a la realitat dels immigrants que han sobreviscut a situacions de vulneració dels Drets Humans a la Muntanya Gurugú.

Per últim, en la modalitat d’investigació inèdita, el premi ha estat per a la recerca titulada ‘Nuevos frentes de actuación en educación para el desarrollo humano’, de Mario López Gómez, estudiant de la Universitat de Múrcia. És un treball que s’emmarca en tres grans blocs partint dels orígens de la disciplina i les dimensions i característiques que se li atribueixen. Aquest article serà publicat en la revista ‘Quaderns E-DHC’, editada per la Càtedra UNESCO de la Universitat de València i el Patronat Sud-Nord.

L’organització dels Premis Manuel Castillo és una iniciativa del Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València amb la qual es compleix amb el llegat de Manuel Castillo, professor que va exercir a València, però que hagué d’exiliar-se a Mèxic, deixant així el seu llegat a la Universitat per a contribuir al foment dels estudis sobre la pau i la cooperació entre pobles i nacions.

Amb aquests guardons, creats l’any 2009, es pretén reconéixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món.

A més, des de 2012, compten amb el suport i la col·laboració de la Red Española de Estudios sobre el Desarrollo (REEDES), els socis de la qual són professionals i institucions universitàries que integren la xarxa d’experts i d’investigadors més consolidada a tot l’Estat sobre aquests temes.

El lliurament dels premis de la passada edició va ser l’escenari en què va tindre lloc la presentació del documental ‘Manuel Castillo i el Patronat Sud-Nord’, una iniciativa impulsada per la Presidència Executiva del Patronat Sud-Nord amb el suport del Ple del Patronat per a posar en valor el llegat de la família Castillo, promotor de l’educació entre els més desfavorits i els estudis sobre la pau i solidaritat entre els pobles del món a través de la creació del Patronat Sud-Nord en la Universitat.

Més informació en el web:
http://www.uv.es/premimanuelcastillo




Desplaça cap amunt