La solidaritat internacional enfortix la resiliència entre els pobles

Els greus efectes de la DANA a València no sols han aconseguit mobilitzar esforços econòmics, materials, i humans nacionals, sinó que també han despertat la solidaritat entre els pobles de diferents parts del món.

L’organització palestina PARC va fer al desembre una donació per a donar suport a les labors de la Fundació Horta Sud en les comunitats més afectades per les inundacions.

Els greus efectes de la DANA a València, no sols han aconseguit mobilitzar esforços econòmics, materials, i humans nacionals, sinó que també han despertat el suport de diferents actors internacionals, albirant la importància de la solidaritat entre els pobles com un mecanisme de resiliència. No aliena a este panorama, i profundament motivada per l’empatia que sorgix en viure en primera persona situacions de crisi humanitària continuada, la nostra sòcia palestina PARC (Palestinian Agricultural Development Association – Associació Palestina per al Desenvolupament Agrícola) va contactar amb ACPP per a mostrar la seua preocupació, oferir el seu suport absolut i comunicar una decisió col·lectiva dels seus treballadors i treballadores: realitzar una donació en suport al poble valencià des del seu fons de solidaritat, una reserva econòmica de l’organització destinada a causes socials, i finançada directament a través d’una deducció periòdica d’un percentatge del salari de cada treballador. Així, el mes de desembre passat van fer efectiva una donació de 5.000 euros per a donar suport a les labors de la Fundació Horta Sud en les comunitats més afectades per les inundacions.

El paper de la Fundació és el d’acompanyar a les associacions, i a les persones que les conformen, en el seu procés col·lectiu de reconstrucció social. Identificant les seues necessitats principals i dotant-les de les ferramentes requerides per a potenciar al màxim els seus reptes i projectes. Addicionalment, ha tingut un rol clau en la resposta immediata a les comunitats amb la seua Campanya #SeràHortaSud, amb la finalitat de reconstruir la vida social de l’Horta Sud a través del teixit associatiu després de la DANA.

PARC per part seua, és una Associació que treballa des de fa més de 40 anys per l’apoderament socioeconòmic i l’enfortiment de la resiliència de les comunitats rurals palestines, prioritzant al seu torn, el treball amb organitzacions comunitàries que busquen ser un altaveu de les persones i associacions que han perdut la seua. A més, mobilitza i desenvolupa les capacitats de les persones rurals perquè puguen prendre control i gestionar els seus propis recursos, a través de l’acompanyament d’equips professionals en el sector i voluntaris compromesos amb les causes que lideren.

Cal destacar que, des de l’esclat del conflicte a Gaza fa més d’un any, PARC ha treballat incansablement al llarg de la Franja, distribuint prop de 3 milions de subministraments d’ajuda humanitària entre totes les seues governacions, es destaquen béns essencials com a aliments, aigua, mantes, roba o refugis destinats a la població desplaçada.

En matèria de seguretat alimentària PARC ha contribuït a garantir l’accés a aliments sans per a més d’1 milió de persones, per mitjà del lliurament d’aproximadament 200 mil menjars calents; 180 mil kits d’aliments, 13 mil cupons canviables en comerços locals per aliments saludables bàsics; i al voltant de 500 kits nutricionals per a bebés, els qui són especialment vulnerables en este context. Així mateix, en relació a l’accés a l’aigua i el sanejament, PARC ha atés a prop d’1 milió de persones a través de la distribució de més de 70 mil m³ d’aigua, 30 mil kits d’higiene, 2 mil kits de dignitat amb compreses i tovalloletes higièniques per a dones i adolescents, i la instal·lació de prop de 100 banys per a proporcionar privacitat a unes 150.000 persones.

Una mirada de la cooperació valenciana en Palestina

Al llarg dels anys, institucions com la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de València, l’Ajuntament de Castelló, entre altres, han demostrat la seua solidaritat amb el poble palestí a través del finançament de nombrosos projectes de cooperació internacional, acció humanitària i emergències. Particularment, de la mà de la delegació d’ACPP en País Valencià, estes institucions valencianes han secundat a més de la labor de PARC, el treball d’altres sòcies palestines, en temàtiques relacionades principalment amb la transformació social, la seguretat alimentària, la millora de l’eficiència hídrica, la promoció dels drets i la dignitat especialment de les dones palestines, entre altres.

El suport a estes iniciatives no sols ha ajudat a enfortir el teixit social palestí, i la capacitat de les organitzacions palestines per a contribuir a la garantia dels drets humans a Gaza i Cisjordània, sinó que també ha tingut un impacte rellevant en la construcció de ponts entre el poble palestí i l’espanyol, materialitzats en activitats conjuntes com a intercanvi de pràctiques i sabers entre dones cooperativistes, viatges de voluntàries valencianes a territori palestí, i la visita de treballadors de sòcies palestines al País Valencià. Hui veiem que este suport no ha passat desapercebut.

Conscients d’estos vincles històrics, i profundament agraïts pel suport rebut en els últims anys, esta donació de PARC recorda que els llaços de solidaritat entre pobles generen una resiliència col·lectiva que creua davanteres, i que en moments difícils, donar-se suport els uns als altres permet sobreposar-se, fins i tot als contextos més deshumanitzants. En definitiva, demostra que la solidaritat mou solidaritat.  Al costat de la seua donació, PARC va enviar una carta a València, en la qual assenyala:

“Encara mentres el nostre poble patix per la crisi en Palestina, especialment les terribles circumstàncies a Gaza, ens solidaritzem amb vostés, amb compassió i suport en este moment tan difícil. Enviem els nostres més sentits condols a les famílies els sers estimats de les quals han mort o continuen desapareguts, i els desitgem una ràpida recuperació i resiliència per a superar este desastre”.

La solidaritat del poble palestí amb l’espanyol, en un moment tan crític, és una lliçó que hem de visibilitzar. Especialment a l’hora de dignificar i posar en valor les polítiques públiques de cooperació internacional i acció humanitària que, sovint són criticades des de determinats discursos d’odi. En Palestina, la paraula “sumud” representa la resistència i la resiliència enfront de l’adversitat. Hui, eixe mateix esperit inspira un gest de solidaritat internacional: fer costat a València després de la DANA, recordant que la resiliència es construïx amb suport mutu.

,

Desplaça cap amunt