La resposta a la invasió russa d’Ucraïna posa en evidència la incapacitat del sistema internacional per a respondre a les crisis globals

L’Informe Anual d’Amnistia Internacional en 2022 posa en evidència la doble moral que existeix en matèria de drets humans a tot el món, així com la inacció de la comunitat internacional a l’hora d’unir-se entorn d’uns drets humans i uns valors universals aplicats sistemàticament.

La contundència d’Occident en la seua resposta a l’agressió de Rússia contra Ucraïna contrasta marcadament amb la deplorable falta de mesures significatives davant les greus violacions de drets humans que estan cometent alguns dels seus aliats, com Israel, l’Aràbia Saudita i Egipte.

Els drets de les dones i la llibertat de protesta corren perill davant la inacció dels Estats a l’hora de protegir i respectar aquests drets en el seu territori.

Quan es compleixen 75 anys de la Declaració Universal de Drets Humans, Amnistia Internacional insisteix que un sistema internacional basat en normes ha de fonamentar-se en els drets humans i aplicar-se a totes les persones a tot arreu.

La invasió en gran escala d’Ucraïna per part de Rússia en 2022 ha desencadenat nombrosos crims de guerra, ha generat una crisi energètica i alimentària mundial i ha alterat encara més el sistema multilateral, ja de per si mateix afeblit. També ha posat de manifest la hipocresia dels Estats occidentals que van reaccionar amb contundència a l’agressió del Kremlin però consenten violacions greus dels drets humans en altres llocs. Així ho ha afirmat Amnistia Internacional en presentar la seua anàlisi anual de la situació dels drets humans en el món.

L’Informe 2022/23 d’Amnistia Internacional. La situació dels drets humans en el món conclou que la doble moral i la insuficiència de les respostes als abusos de drets humans que es cometen a tot el món, inclosos el silenci clamorós respecte a l’historial de drets humans de l’Aràbia Saudita, la passivitat a propòsit d’Egipte i la negativa a fer-li front al sistema d’apartheid israelià contra la població palestina, han reforçat la impunitat i la inestabilitat.

L’informe també destaca l’ocupació per part de la Xina de tàctiques de mà dura per a impedir l’acció internacional sobre els crims contra la humanitat que ha comés, així com la inacció de les institucions globals i regionals —emmanillades pels interessos individuals dels seus membres— a l’hora de respondre adequadament a conflictes en els quals milers de persones estan perdent la vida, com són els d’Etiòpia, Myanmar i Iemen.

“La invasió russa d’Ucraïna és un exemple esborronador del que succeeix quan els Estats creuen que poden incomplir el dret internacional i violar els drets humans sense pagar les seues conseqüències”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d’Amnistia Internacional.

“La Declaració Universal de Drets Humans va sorgir fa 75 anys de les cendres de la Segona Guerra Mundial. En la seua essència està el reconeixement universal que totes les persones tenen drets i llibertats fonamentals. Encara que les dinàmiques de poder mundials estan immerses en el caos, els drets humans no poden perdre’s a la meitat de tanta confusió. Han de ser el far que guie al món en un entorn cada vegada més volàtil i perillós. No esperem que el món creme de nou.”

,

Desplaça cap amunt