La xarxa Càritas es mobilitza a Haití per a prestar ajuda humanitària a les víctimes del terratrémol

La xarxa Càritas s’ha mobilitzat ràpidament per a coordinar la seua resposta humanitària urgent als greus efectes del nou terratrémol de magnitud 7,2 en l’escala Richter que dissabte passat va assolar la zona dels Cayes i Jeremie, a Haití, i que, segons les últimes dades disponibles, s’ha cobrat la vida de 1.300 persones.

D’acord amb la informació remesa per Càritas Haití, el sisme ha deixat també centenars de ferits i importants danys materials. No obstant això, les comunicacions amb les zones sinistrades continuen actives i, almenys en Els Cayes, l’activitat de la ciutat no ha quedat col·lapsada. En el terreny, els equips de la Càritas local han començat a distribuir ajuda d’emergència als damnificats, a quantificar l’abast dels danys i a avaluar les necessitats més urgents a curt i mitjà termini, enmig de la incertesa i el temor generalitzats generats per les rèpliques del sisme que es vénen repetint des de dissabte passat.

L’epicentre del terratrémol és un dels escenaris on Càritas Espanyola ha vingut centrant en els últims deu anys, al costat de Càritas Els Cayes, els esforços de reconstrucció posats en marxa després del devastador terratrémol de gener de 2010.

A fi de canalitzar la resposta solidària dels donants del nostre país cap a les víctimes d’aquest nou desastre natural, Càritas Espanyola ha llançat una campanya de solidaritat amb Haití, a més de mobilitzar ja una partida de 100.000 euros per a donar suport a l’ajuda als damnificats que està prestant els equips de la Càritas local.

Solidaritat de la xarxa Càritas i de l’Església llatinoamericana

La resposta solidària amb Haití davant aquest nou desastre natural per part de tota la xarxa Càritas i del conjunt de l’Església llatinoamericana està sent immediata.

En un comunicat conjunt, el Secretariat Llatinoamericà i Del Carib de Càritas (SELACC), el Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM), la Confederació Llatinoamericana i Del Carib de Religioses i Religiosos (CLAR), la Confederació Interamericana d’Educació Catòlica (CIEC) i la Xarxa Eclesial Llatinoamericana i Del Carib de Migració, Desplaçament, Refugi i Tràfic de Persones (CLAM), “s’uneixen amb profund dolor per a acompanyar i fer costat a Haití en aquesta hora d’incertesa i dolor”.

Text íntegre del comunicat

Benvolgudes germanes i benvolguts germans:

Amb profund dolor rebem les notícies sobre l’impacte del terratrémol de magnitud 7,2 que ha sacsejat en el matí d’aquest dissabte 14 d’agost al poble haitià, revivint el malson i el sofriment del sisme de 2010 i sumant-se a la prolongada i complexa crisi social, econòmica i política que pateix el país del Carib.

Com a Església llatinoamericana i del Carib volem expressar la nostra proximitat i solidaritat amb les nostres germanes i germans haitians i amb l’Església que pelegrina a Haití, davant les possibles pèrdues humanes i els danys materials ocasionats per la tragèdia. En particular manifestem el nostre afecte i comunió amb el Poble de Déu a través dels nostres germans bisbes, religioses i religiosos, sacerdots, laics i laiques, que com a Església samaritana i en eixida missionera són testimonis de la misericòrdia de Déu, especialment entre els més necessitats i vulnerables.

No som aliens a la dura realitat que viuen en aquesta hora d’incertesa i aflicció. El Papa Francesc ens ensenya en la carta encíclica Fratelli Tutti que “en aquests moments on tot sembla diluir-se i perdre consistència, ens fa bé apel·lar a la solidesa que sorgeix de saber-nos responsables de la fragilitat dels altres buscant un destí comú”. En aquest sentit, bé sabem que “la solidaritat s’expressa concretament en el servei, que pot assumir formes molt diverses si es fes càrrec dels altres” (FT 115).

Per això, com a Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM), Confederació Llatinoamericana i Del Carib de Religioses i Religiosos (CLAR), Secretariat Llatinoamericà i Del Carib de Càritas (SELACC), Confederació Interamericana d’Educació Catòlica (CIEC) i Xarxa Eclesial Llatinoamericana i Del Carib de Migració, Desplaçament, Refugi i Tràfic de Persones (CLAM), volem unir esforços per a acompanyar-los i ajudar-los, fent nostra la seua situació en aquest moment d’emergència, amb el propòsit de desenvolupar accions pastorals conjuntes encaminades a la reconstrucció del teixit social, a la posada en marxa d’accions humanitàries per a la cura de la vida, i a donar suport a la missió evangelitzadora de l’Església haitiana.

Aquest gest eclesial i solidari vol ser una expressió de comunió i caritat en clau sinodal, al mateix temps que fem un anomenat a les nacions llatinoamericanes i del Carib, i a altres institucions i organismes a nivell mundial, perquè se sumen a aquesta causa per Haití. Bé sabem que “la vertadera qualitat dels diferents països del món es mesura per aquesta capacitat de pensar no sols com a país, sinó també com a família humana, i això es prova especialment en les èpoques crítiques” (FT 141).

En camí a la primera Assemblea Eclesial d’Amèrica Llatina i el Carib, i sota la protecció maternal de La nostra Senyora de Guadalupe, patrona del nostre continent, elevem la nostra oració al Senyor de la vida i la misericòrdia, perquè els sostinga en la fe, l’esperança i l’amor.

Estem amb vostés! Tots i totes som Haití!

El comunicat està signat per monsenyor Miguel Cabrejos Vidarte, arquebisbe de Trujillo (el Perú), i mons. Jorge Eduardo Lozano, arquebisbe de Sant Joan de Que el seu (l’Argentina), president i secretari general del CELAM; Gloria Liliana Franco i Daniela Cannavina, HCMR, presidenta i secretària general de la CLAR; mons. José Luis Azuaje Ayala, arquebisbe de Maracaibo (Veneçuela) i president de Càritas Amèrica Llatina i el Carib; Francisco Hernández Rojas, coordinador regional del*SELACC; Óscar Armando Pérez Sayago, secretari general de la CIEC; María Antonieta García, FIC, presidenta del Consell de la CIEC; i mons. Gustavo Rodríguez, arquebisbe de Yucatán (Mèxic) i Elvy Monzant Arraga, president i secretari executiu de la Xarxa CLAM.

Suport de Càritas Espanyola

Aquest nou desastre natural colpeja a Haití 11 anys després del devastador terratrémol que el 12 de gener de 2010 va assolar l’illa, amb epicentre entre Jacmel i Port-au-Prince, i que va causar la mort a 300.000 persones, va deixar sense llar a més d’un milió i va provocar el desplaçament d’altres dos milions d’haitians.

Càritas Espanyola es va bolcar des del principi en el suport a les necessitats humanitàries d’aqueixa emergència i els plans de reconstrucció. Durant l’última dècada, la nostra Confederació a Espanya ha canalitzat cap a aquest país del Carib més de 25 milions d’euro, aportats pels donants espanyols a través de la campanya de solidaritat “Càritas amb Haití” llançada arran del sisme.

A més, en els dos anys següents el país va haver d’afrontar noves emergències humanitàries provocades per l’impacte de l’huracà “Tomás”, també en 2010, seguit d’un seriós brot de còlera en 2011 i dos huracans, “Isaac” i “Sandy”, en 2012. Els huracans s’han succeït fins al dia de hui, amb especial impacte de “Mathew” en 2016, que va provocar més de 800 víctimes i grans destrosses.

En els últims quatre anys, a mesura que la població haitiana anava recuperant el seu dret a un habitatge i s’estabilitzava les necessitats generades per l’emergència del terratrémol, el suport de Càritas Espanyola ha posat el focus en els programes d’educació primària i formació professional, al costat dels projectes de seguretat alimentària que permeten a la població local produir els seus propis aliments i generar les seues maneres de vida.

Totes les activitats tenen també un enfocament dirigit a augmentar la resiliència de les comunitats davant possibles desastres naturals. Des de 2016, s’han dut a terme més de 20 projectes amb aquest enfocament finançats per Càritas Espanyola, en els quals, de manera general, s’han abordat els capítols d’alimentació, aigua i sanejament, salut, educació, habitatge, ocupació i capacitació laboral. Els *Cayes, epicentre ara de nou amb aquest terratrémol, ha sigut un dels llocs on s’han centrat els majors esforços de la campanya.

En aquest últim quadrienni l’aportació de Càritas Espanyola a Haití ha sigut de 5,2 milions d’euros.

EMERGÈNCIA «CÀRITAS AMB HAITÍ TERRATRÉMOL 2021»

La Caixa: ES45-2100-5731-7202-0028-7356
Santander: ES85-0049-1892-6124-1329-0941

Els comentaris estan tancats.

Scroll to Top