La pobresa severa podria augmentar a Espanya en gairebé 800.000 persones i arribar a 5,1 milions, disparada per la COVID-19

Les persones més pobres a casa nostra haurien perdut, proporcionalment, fins a set vegades més renda que les més riques.

A nivell mundial, les mil majors fortunes ja s’han recuperat, mentre que a les persones més pobres els portarà una dècada fer-ho.

Oxfam Intermón destaca que els ERTO haurien evitat que més de 710.000 persones caiguin en la pobresa i demana més polítiques públiques contra la desigualtat.

Imagen de Pablo Tosco, Oxfam Intermón
(c) PabloTosco/Oxfam Intermón

790.000 persones haurien caigut en la pobresa severa a Espanya a causa de la COVID-19, segons l’informe anual de desigualtat que publica l’ONG Oxfam Intermón amb motiu del Fòrum de Davos. El total de persones en aquesta situació, que són les que viuen amb menys de l’equivalent a 16 euros a el dia, podria arribar a la xifra de 5,1 milions de persones, fet que suposa un augment des del 9,2% registrat abans de la pandèmia fins al 10,86%.

“Les dades demostren com la pandèmia s’ha acarnissat amb les persones més vulnerables”, diu Franc Cortada, director d’Oxfam Intermón. “Sense una resposta adequada, hi ha un greu risc que la sortida de la crisi aprofundeixi i eternitzi les desigualtats a Espanya, empobrint les persones més pobres mentre les més riques es recuperen a pas ferm. El missatge més important en aquest sentit és que les polítiques públiques poden servir per canviar aquesta situació, com ho demostren els ERTE i altres mesures com l’Ingrés Mínim Vital, encara que aquest necessita millores urgents en la seva posada en pràctica “.

Altres dades inèdites que aporta l’informe:

  • La taxa de pobresa relativa a Espanya passaria del 20,7% fins al 22,9%, fet que suposa un milió de persones més per sota de la línia de pobresa, estimada en 24 euros a el dia, fins a arribar als 10,9 milions de persones durant el 2020.
  • El decil de persones més pobres a casa nostra perdria, proporcionalment, fins a set vegades més renda que el decil més ric.
  • Els ERTO poden haver evitat que més de 710.000 persones hagin caigut en la pobresa. La mesura ha estat essencial per limitar l’increment de la pobresa i la desigualtat, amb una reducció estimada de 1,17 punts en l’índex de desigualtat de Gini.
  • L’IMV tan sols ha arribat, segons el govern, a 160.000 dels 850.000 llars previstos. D’haver-se implementat en la seva totalitat durant el segon semestre del l’any, Oxfam Intermón estima que el IMV hauria salvat de la pobresa a 277.000 persones i reduït la pobresa severa a 230.000 persones. L’índex de Gini s’hauria reduït en 0,5 punts.
  • L’informe destaca que, per comunitats autònomes, Balears seria la més afectada (fins a un 19,6% més de persones en pobresa relativa) seguida per la Rioja i Navarra. En nombres absoluts, el major increment de persones per sota de la línia de pobresa relativa es produeix a Andalusia, amb més de 270 mil persones, seguit per la Comunitat de Madrid i Catalunya.
  • L’índex de pobresa entre la població migrant arribaria al 57%, enfront del 22,9% de mitjana del total de la població. En situació especialment vulnerable queden les 300.000 persones treballadores en situació administrativa irregular, els llocs de treball es concentren en sectors particularment afectats pels tancaments d’activitat i que queden totalment desprotegits de les mesures preses pel govern.

A Espanya, la desocupació provocada per la pandèmia és el principal generador de desigualtat i pobresa, a causa de la caiguda d’ingressos dels treballadors i treballadores més precaris. Els sectors sotmesos al tancament durant l’any 2020 mantenen un salari anual que, de mitjana, suposa un 60% del salari mitjà a Espanya, mentre que aquells sectors que han pogut teletreballar durant els tancaments mantenen uns salaris un 140% superior al salari mitjà.

Els col·lectius més afectats

Persones migrants, joves i dones són els col·lectius més afectats per la desigualtat que ha provocat la pandèmia, segons Oxfam Intermón. Entre les persones joves, aquesta desigualtat en els ingressos salarials va augmentar 1,6 vegades per sobre de la mitjana, mentre que la taxa d’atur arriba a l’55% entre les persones menors de 20 anys. Les dones, per la seua banda, constitueixen el 57% de totes les persones subempleades i el 73% de les que treballen a temps parcial. L’increment de la desocupació també es dobla en els nivells educatius inferiors.

“Dona jove, migrant, amb baixos estudis i pertanyent a un col·lectiu racialitzat. Aquest seria el perfil més vulnerable davant els efectes de la pandèmia “, explica Franc Cortada. “Però qualsevol d’aquestes circumstàncies per separat ja comporta una situació més difícil que la mitjana a l’hora de defensar-se d’aquesta crisi”.

L’ONG proposa una sèrie de mesures per evitar aquest arrelament de la desigualtat a Espanya. Entre elles, polítiques d’ocupació alternatives per substituir els ERTES, que incloguin una millora de el model productiu, suport a les empreses que garanteixin ocupació digna, i mesures que regulin la temporalitat, parcialitat, subcontractació o falsos autònoms i que protegeixin els col·lectius més vulnerables com a treballadores domèstiques i migrants. També ampliar la cobertura de l’IMV, agilitzant tràmits i requisits i amb especial focus en la reducció de la pobresa infantil. Una reforma fiscal que recapti de forma més progressiva i que lluiti contra l’evasió i l’elusió fiscals i un ús dels fons europeus per a la recuperació amb mirada transformadora i enfocada a reduir la desigualtat són altres de les mesures contra la desigualtat propostes per Oxfam Intermón .

La pandèmia al món

En tan sols nou mesos, les mil majors fortunes del món ja havien recuperat les pèrdues econòmiques originades per la pandèmia de COVID-19, mentre que els almenys 200 milions de persones que segons el càlcul del Banc Mundial podrien haver caigut en la pobresa per la pandèmia necessitarien més d’una dècada per recuperar-se dels impactes econòmics de la crisi. Les dades procedeixen de l’informe internacional d’Oxfam “El virus de la desigualtat”, també publicat avui. Segons Oxfam Intermón, si els governs aconseguissin reduir la desigualtat en el món en un 2% anualment, aconseguirien salvar de la pobresa a aquests 200 milions addicionals en 3 anys en lloc d’en una dècada.

Des de l’inici de la pandèmia, la fortuna dels 10 homes més rics del món ha augmentat en mig bilió de dòlars, una xifra que finançaria amb escreix una vacuna universal per a la COVID-19 i que garantiria que ningú caigués en la pobresa com a resultat de la pandèmia. Al mateix temps, la pandèmia ha desencadenat la pitjor crisi laboral en més de 90 anys, i centenars de milions de persones es troben subempleades o sense feina.

L’informe revela que la pandèmia de COVID-19 té el potencial d’augmentar la desigualtat econòmica en pràcticament tots els països del món a el mateix temps, una situació sense precedents des que va començar a registrar aquest tipus de dades fa més d’un segle.

La desigualtat s’està cobrant vides. Al Brasil, les persones afrodescendents tenen un 40% més de probabilitats de morir a causa de la COVID-19 que les persones blanques. Als Estats Units, si la taxa de mortalitat de les persones d’origen llatí i afroamericà hagués estat la mateixa que la de les persones blanques, aproximadament 22.000 persones negres i llatines encara seguirien amb vida. Les zones més pobres de països com Espanya, França i l’Índia presenten taxes d’infecció i mortalitat més elevades. En el cas d’Anglaterra, les taxes de mortalitat de les regions més pobres dupliquen a les de les zones més riques.

“La lluita contra la desigualtat ha de ser un element fonamental del rescat econòmic i els esforços de recuperació“, diu Franc Cortada. “Els governs mundials han de garantir un accés universal a les vacunes contra la COVID-19 i a prestacions per desocupació per a les persones que perdin la seua feina. Han d’invertir en serveis públics i sectors amb baixes emissions de carboni per crear milions de llocs de treball nous; assegurar l’accés del conjunt de la població a serveis de salut, atenció social i educació de qualitat. Per a això, han de garantir que les persones i empreses més riques paguin els impostos que en justícia els corresponen“.

,

Desplaça cap amunt