La normalitat electoral ha de ser garantida en les eleccions de Guatemala

Cridem a la diplomàcia espanyola i europea a vetllar per la normalitat electoral en la segona volta de les eleccions presidencials a Guatemala

La democràcia i la justícia social estan en joc. Cap partit pot ser exclòs ni veure dificultada la seva campanya

El mes de juny passat, Guatemala va celebrar eleccions a la presidència del govern. El partit Moviment Llavor (Movimiento Semilla) va aconseguir el segon lloc amb un ampli marge; això li va donar el dret de passar a segona ronda electoral. Pocs dies després, la Cort Constitucional va suspendre provisionalment els resultats. Aquesta mesura, sense precedents, va generar una forta resposta social i pressions internacionals unànimes. El recompte de vots va confirmar els resultat que, finalment, van ser reconeguts el 12 de juliol. Malgrat això, aquest mateix dia, un jutge va suspendre la personalitat jurídica del Moviment Llavor. El Tribunal Suprem Electoral i la Cort Constitucional de Guatemala van revocar aquesta decisió. Malgrat això, s’han produït aplanaments policials a les oficines d’aquest partit en un clar exercici d’intimidació política.

La democràcia ha de ser garantida

Fem una crida al fet que se celebre amb normalitat la segona volta amb tots els partits que es van guanyar en les urnes el seu dret en la primera volta, inclosos la Unitat Nacional de l’Esperança i el Moviment Llavor. També cridem que les persones electes com a diputades puguen assumir els seus llocs amb normalitat.

Reclamem que la diplomàcia espanyola, en el marc de la seua Presidència del Consell de la UE, i la diplomàcia europea presten màxima atenció al desenvolupament dels esdeveniments; han d’aplicar totes les mesures a la seua mà per a vetllar per la transparència i les garanties de la segona volta dels comicis presidencials a Guatemala. Els estàndards democràtics han de ser garantits. En cap concepte pot reconéixer-se un procés electoral que vulga eliminar a qualsevol de les legítimes candidatures.

Clicant ací pots consular el comunicat de la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament

Descarregables

,

Desplaça cap amunt