La invasió russa d’Ucraïna suscita una profunda preocupació pels drets humans i les vides de les persones

Després de l’atac llançat des de diversos flancs per Rússia contra Ucraïna aquest matí, Amnistia Internacional demana un respecte inequívoc del dret internacional humanitari i dels drets humans.

 

Els nostres pitjors temors s’han fet realitat. Després de setmanes d’escalada, ha donat principi una invasió russa que probablement tindrà espantoses conseqüències per als drets humans i les vides de les persones”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d’Amnistia Internacional.

“Mentre les bombes i els coets cauen sobre bases militars ucraïneses, i es reben els primers informes sobre l’ús d’armes d’efectes indiscriminats per part de l’exèrcit rus, Amnistia Internacional reitera la seua crida a totes les parts perquè respecten estrictament el dret internacional humanitari i el dret internacional dels drets humans. Han de protegir-se les vides, els habitatges i les infraestructures civils; no han de llançar-se atacs indiscriminats ni han d’utilitzar-se armes prohibides com les municions de ram. També reiterem la nostra crida perquè es permeta i facilite immediatament l’accés de les agències humanitàries amb la finalitat de prestar assistència a la població civil afectada per les hostilitats”.

“Amnistia Internacional seguirà de prop la situació per a denunciar les violacions del dret internacional que cometen totes les parts.”

El conflicte armat cada vegada més ampli entre els dos països va esclatar en la matinada del 24 de febrer, quan l’exèrcit rus va llançar contra bases aèries i militars ucraïneses fortes atacs amb bombes, artilleria de coets i míssils. Mentrestant, columnes de tancs van envair el territori d’Ucraïna a tot el deixe anar de la frontera.

Informació complementària

En la matinada del 24 de febrer, Rússia es va llançar a la invasió d’Ucraïna: s’ha informat que les seues tropes han travessat la frontera en el nord i el sud, i que hi ha hagut explosions en múltiples ciutats, inclosa la capital, Kíev.

Almenys en una ocasió, a Khàrkiv, les imatges de vídeo mostren la secció de cua d’un coet, disparat des d’un llançacoets múltiple pesat Smerch, apuntant del paviment. Els atacs deliberats contra persones i béns civils, i els atacs indiscriminats que maten o fereixen a civils, constitueixen crims de guerra.

Amnistia Internacional ha advertit prèviament dels devastadors riscos per als drets humans d’un nou conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, entre ells les amenaces per a les vides, els mitjans de manteniment i les infraestructures civils, la possible escassetat aguda d’aliments i el desplaçament massiu. L’organització ha documentat l’alt preu que va suposar per als drets humans el conflicte de 2014-2015 en l’est d’Ucraïna, en el qual es van cometre crims de guerra i crims de lesa humanitat.

,

Desplaça cap amunt