La independència econòmica, clau per a trencar el cercle de la violència de gènere

En el Dia Internacional de l’Eliminació de la violència contra la Dona, Fundació Taller de Solidaritat (TdS) posa el focus en un dels tipus d’agressió més ocults i determinants en la situació a la qual s’enfronten milions de dones en el món: la violència econòmica.

Més de vint anys de treball amb i per a la dona en els sis continents, amb més de 350.000 persones beneficiades, mostren un patró comú en els projectes de TdS: la formació per a l’ocupació i l’autoocupació com a base per a aconseguir la igualtat de gènere i acabar amb la violència.

Una de cada tres dones i xiquetes en el món pateix violència de gènere des de molt jove, segons l’ONU. Una violència amb moltes arestes, algunes quasi invisibles, encara que determinants en la situació a la qual s’enfronten més de set-cents milions de dones en el món. Física, sexual, psicològica, econòmica…diferents cares d’una mateixa moneda.

Una xacra social contra la qual Fundació Taller de Solidaritat (TdS) porta més de vint anys lluitant des d’un enfocament multidisciplinari en més de tres-cents projectes amb el focus posat en una de les violències més latents i alhora invisibilitzades en els quinze països en els quals ha treballat: la violència econòmica i laboral.

Més de dos mil quatre-cents milions de dones en edat de treballar segueixen sense tindre igualtat d’oportunitats econòmiques, i cent setanta-huit països continuen posant barreres legals que no els deixen participar plenament en l’economia, segons un recent estudi del Banc Mundial. El control de l’accés de les dones als recursos econòmics i al treball els impedeix mantindre’s a elles i als seus fills i filles, i els genera una dependència financera de les seues parelles que no els deixa prendre les regnes de les seues vides i en moltes ocasions escapar del cercle d’abús en el qual estan immerses.

Un problema sistèmic

La violència econòmica cap a les dones és un problema sistèmic, que travessa les esferes del públic i del privat, i que condiciona la forma en la qual les dones són i estan en el món. Per això en tots els projectes de TdS es treballa d’una forma transversal la formació tècnica, el foment de l’ocupació i l’emprenedoria femenina com a eina fonamental per a trencar la bretxa de gènere, aconseguir la igualtat i erradicar la violència contra les dones.

“Per a aquestes dones en situació de vulnerabilitat amb les quals treballem en els nostres projectes, la independència econòmica els ofereix seguretat en si mateixes, millorant la seua autoestima i les seues expectatives de vida. En molts casos els permet reunir les forces necessàries per a eixir del cercle de violència intrafamiliar que pateixen unes i de la falta de reconeixement i dependència de la seua parella que pateixen la majoria, com ens van reconéixer tímidament les dones bolivianes que vaig poder conéixer aquest estiu”, assenyala Estrella García Fernández, voluntària del comité de Màlaga de Taller de Solidaritat i enguany, voluntària internacional del programa Estrenyent Llaços, amb el qual s’ha acostat a la realitat de les dones de Bolívia a través del projecte Llapis que escriuen futur i del programa d’horts orgànics. “Una dada significativa és que, a Bolívia, les denúncies per violència contra les dones s’han incrementat en un 10% respecte a 2021, sent la violència intrafamiliar la més prevalent”, assenyala Liliana Siles, coordinadora adjunta del projecte.

Perú, Espanya, Bolívia

Actualment Taller de Solidaritat té en marxa tres projectes destinats específicament a dones víctimes de violència de gènere, en els quals se’ls ofereix suport psicològic, legal i formatiu: Wasi Natzaret (el Perú), Puntades contra la violència de gènere (Espanya) i Apoderament de dones en situació de violència (Bolívia). En ells es treballen aspectes com l’autoestima, la comunicació assertiva, els drets i obligacions, la violència, el lideratge, l’equitat i les noves masculinitats en el si de la família i les comunitats.

“Promocionar la formació i l’ocupació és una labor fonamental perquè moltes dones puguen realitzar-se i tirar avant. En els molts anys que he treballat de manera directa amb dones en situació de vulnerabilitat en països en desenvolupament, he pogut escoltar i compartir històries de com es veien lligades i fetes xantatge per les seues parelles i exparelles, no sols econòmicament, sinó també en l’assoliment de les seues metes i realització personal. Record el cas d’una dona jove, filla d’una família d’artesans, els seus dos germans estudiaven amb gran esforç de la família, però ella, que també desitjava formar-se, havia de quedar-se a casa atenent els seus germans perquè ells eren els que havien de dedicar-se als seus estudis. Són moltes les dones que veuen postergats els seus desitjos d’autorealització i independència econòmica i aqueixes situacions són les que a través del nostre treball en Taller de Solidaritat intentem transformar, amb el suport d’agències de cooperació, socis i donants privats. Quan s’acaba un cicle formatiu i escoltes el testimoniatge d’aqueixes dones, veus la seua alegria per tindre les eines que els ajudaran a ser lliures i independents, és impossible descriure-ho i no emocionar-se”, comenta Melina Caballero, tècnica de cooperació al desenvolupament de Taller de Solidaritat.

Sensibilització

A més, des de TdS es duen a terme iniciatives de sensibilització i Educació per a la Ciutadania Global, com el portal Questiónate, amb les quals es pretén contribuir a formar una societat compromesa amb la igualtat i la justícia social. Coincidint amb el Dia Internacional de l’Eliminació de violència contra la Dona, i gràcies a la col·laboració de la Junta de Castella i Lleó, s’ha publicat un nou mòdul en aquesta eina digital amb l’objectiu que la joventut puga reflexionar des de les aules sobre els diferents tipus de violència que existeixen i com fer-los front.

En el seu compromís amb una societat unida contra la violència de gènere zero, Taller de Solidaritat continuarà treballant des de la formació tècnica, el foment de l’ocupació i l’emprenedoria femenina en tots i cadascun dels seus projectes, perquè la independència econòmica de les dones és clau per a lluitar contra aquesta violació dels Drets Humans que pateixen milions de dones a tot el món.

Coneix els projectes de TdS

, ,

Desplaça cap amunt