La II Trobada Estatal d’Horts Escolars reuneix projectes educatius de tota Espanya per a reflexionar sobre la biodiversitat

La localitat valenciana d’Alborache va acollir aquestes jornades de treball i discussió entorn dels horts escolars en les quals van participar més de 80 persones de 21 províncies

El passat cap de setmana, els dies 13 i 14 de maig, va tindre lloc la II Trobada Estatal d’Horts Escolars en la localitat valenciana d’Alborache, sota el lema «La biodiversitat es manifesta en els horts escolars». L’esdeveniment va reunir participants de diverses entitats i territoris que van compartir les seues experiències i van reflexionar sobre els reptes i les oportunitats que es presenten en el desenvolupament de projectes d’horts escolars. A més, l’objectiu d’aquest esdeveniment era redactar un manifest per a reivindicar el suport de les administracions als centres educatius que aposten per aquests espais per a desenvolupar una educació més activa, vivencial i en contacte amb la naturalesa.

Més de 80 assistents de 21 províncies de l’Estat, van participar en la trobada organitzada pel Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) i Solidaritat Internacional País Valencià, en col·laboració amb L’Eixam sense Reina i Germinant. A més, l’esdeveniment va comptar amb el finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial d’Alacant i la col·laboració de l’Agència Andalusa de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, la Conselleria d’Agricultura i la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.

El programa de l’esdeveniment va incloure diverses activitats que van abordar la diversitat d’enfocaments i metodologies entorn dels horts escolars. La jornada del dissabte va començar amb una presentació i l’exposició d’experiències de diferents tipus d’horts escolars des dels seus territoris i realitats. A continuació, es va dur a terme un taller per al treball col·lectiu entorn de les dificultats que es presenten en el desenvolupament de projectes d’horts escolars, així com un taller d’expressió artística dinamitzat pel Col·lectiu Viridian, per a la creació de propostes per al manifest.

 

La trobada també va comptar amb l’intercanvi d’experiències entre xarxes d’horts escolars per a donar visibilitat al treball col·lectiu a nivell ciutats, comarques i províncies. La posada en comú dels resultats de les dinàmiques de treball i les exposicions d’experiències van ser moments clau de l’esdeveniment. D’altra banda, la música i el teatre van ser presents en l’esdeveniment, gràcies al suport que bridaron des de les arts escèniques, els col·lectius Música pel Clima i Wikiimpro Teatre.

El diumenge, Javier Ferri jove agricultor de l’associació per a la promoció de la biodiversitat agrària Llavors d’Ací, va compartir la seua experiència per a generar un debat entorn de la biodiversitat cultivada. A continuació, es va dur a terme un intercanvi de llavors en el qual van participar diferents bancs de llavors de tot l’estat espanyol. Així mateix, diferents centres de secundària de la branca agrària van facilitar planters de varietats locals.

Jèssica Marzal, tècnica d’educació per al desenvolupament de CERAI va assegurar que «aquest tipus de trobades són molt importants per a posar en comú necessitats que tenim les persones que ens dediquem als horts escolars, veure que no estem soles, que compartim moltíssimes vivències malgrat estar en territoris tan diferents”.

Per part seua, Mayte Fornes, tècnica de CERAI encarregada del projecte d’horts escolars Una llavor a l’escola, va explicar que «el suport de les administracions és de vital importància perquè els horts escolars ocupen el lloc que mereixen com a eina educativa innovadora i transformadora de la realitat sociocomunitaria». «Cal fer arribar les necessitats dels centres educatius a les institucions pertinents i aconseguir que els horts escolars aconseguisquen l’enorme potencial a nivell ecosocial per a afrontar els reptes que ens planteja el context actual», va concloure.

 

Trobada de la Xarxa d’Horts de Centres Educatius del País Valencià (CEPV)

Com a avantsala de la trobada estatal, el divendres 12 de maig es va celebrar també a Alborache la «Trobada de la Xarxa d’Horts de Centres Educatius del País Valencià (CEPV)», un esdeveniment que va començar amb la presentació de la xarxa d’horts escolars i la seua plataforma digital. A continuació, es va dur a terme una taula redona en la qual es van exposar diferents experiències d’horts escolars al País Valencià, a càrrec de representants del CEIP Rei En Jaume Xirivella, l’IES Gilabert de Centelles i la Xarxa d’Horts Escolars de València.

Finalment, en la dinàmica «Manifestant la Biodiversitat al País Valencià», es va animar als participants a expressar la seua creativitat i compromís amb la biodiversitat mitjançant diferents activitats lúdiques i artístiques.

,

Desplaça cap amunt