La deterioració de les condicions posa en greu perill als refugiats eritreus en Tigray

ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, està profundament alarmada per la deterioració de les condicions de vida de les persones refugiades eritrees en els camps de Tigray

Després de tres setmanes sense possibilitat d’accés degut a la situació de seguretat, el personal d’ACNUR va aconseguir arribar als camps de refugiats de Mai Aini i Adi Harush, a la regió etíop de Tigray, a principis d’aquesta setmana, i per primera vegada des dels recents atacs aeris sobre els camps i els seus voltants. L’equip d’ACNUR va trobar als refugiats terroritzats i fent l’impossible per aconseguir alguna cosa per a menjar, sense medicaments i pràcticament sense poder accedir a l’aigua potable.

Les persones refugiades van informar ACNUR de l’augment de morts evitables -més de 20 en les últimes sis setmanes- vinculades a la deterioració general de les condicions de vida i, en particular, a la falta de medicaments i serveis sanitaris. Les clíniques dels campaments han estat pràcticament tancades des de principis de gener, quan es van quedar sense medicaments.

La falta de combustible fa que no es puga bombar ni transportar aigua neta als campaments, per la qual cosa els refugiats han de recórrer a recollir aigua de rierols el cabal dels quals es va reduint a gran velocitat, la qual cosa a més comporta un greu risc de contraure malalties transmeses per l’aigua.

Malgrat tots els esforços desplegats, no es poden traslladar materials d’ajuda humanitària a la regió, per la qual cosa la fam extrema és una preocupació creixent. En començar a esgotar-se els aliments en el camp i no disposar de més reserves per a la seua distribució, les persones refugiades ens conten que han recorregut a la venda de la seua roba i de les seues poques pertinences per a intentar aconseguir menjar.

Els serveis bàsics per a les persones refugiades d’Eritrea en els dos camps s’han vist greument compromesos des de fa molts mesos a causa de la situació de seguretat. La desesperada situació d’aquests camps és un clar exemple de l’impacte de la falta d’accés i subministraments que afecta milions de persones desplaçades i altres civils en tota la regió.

ACNUR està alarmada

ACNUR ha estat demanant a totes les parts un alto-el-foc i ha exigit una garantia de pas segur que ens permeta reubicar voluntàriament a les més de 25.000 persones refugiades que romanen en els campaments en el nou emplaçament proporcionat pel govern d’Etiòpia en Dabat, a la regió veïna d’Amhara, sense que hi haja hagut grans avanços. Si no es pot traslladar de manera immediata aliments, medicines, combustible i altres subministraments, i si seguim sense poder reubicar als refugiats en un lloc fora de perill, on puguem proporcionar-los assistència vital, moriran més persones refugiades.

ACNUR es fa ressò de la crida llançada pel conjunt d’agències de Nacions Unides perquè totes les parts a Etiòpia es comprometen a protegir els civils i a respectar i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones, incloses les persones refugiades.

Els refugiats no han de ser ostatges d’aquest conflicte.

, , ,

Desplaça cap amunt