La Coordinadora Estatal de Comerç Just publica un manual educatiu per a afavorir el consum responsable entre la joventut

Coincidint amb el Dia Internacional de l’Educació (24 de gener), la Coordinadora Estatal de Comerç Just ha publicat el manual “Acercando el Comercio Justo a jóvenes”.

La seua finalitat és facilitar la labor d’educadors i educadores interessats a afavorir la consciència crítica i compromesa entre els joves de 12 a 16 anys en relació als hàbits de consum i els seus impactes.

El manual, estructurat en 4 sessions, se centra en el xocolate, ja que aquest exemplifica de manera clara el model de producció i comercialització global i les seues conseqüències socials, humanes i mediambientals.

Portada Manual Comercio Justo Jovenes

Amb el manual “Acercando el Comercio Justo a jóvenes”, la Coordinadora Estatal de Comercio Justo vol facilitar a professionals de l’educació formal i no formal una eina per a treballar conceptes com el consum responsable i el Comerç Just entre el públic adolescent de 12 a 16 anys.

A més, la publicació destaca la importància de les actituds conscients i crítiques en el consum com a resposta a dues dels reptes més destacats del nostre món en l’actualitat: d’una banda, la pobresa i desigualtat globals i per un altre, la deterioració mediambiental.

El manual està plantejat com una eina molt pràctica per a la seua aplicació a l’aula o en espais d’educació no formal. Està estructurat en 4 sessions, d’1 hora de duració, titulades: “Saps què és el consum responsable?”, “Què hi ha darrere d’una tauleta de xocolate?”, “Què saps de la pobresa i les desigualtats?” i “El Comerç Just, una altra manera de consumir i produir”. Cadascuna d’elles inclou una breu descripció dels continguts juntament amb les propostes d’activitats i dinàmiques per a portar-los a la pràctica.

El cacau, com a exemple

Per a facilitar la comprensió dels continguts i acostar-los al públic destinatari, s’ha triat l’exemple del cacau, un producte que protagonitza un negoci milionari, però en el qual la gran majoria dels qui el cultiven viuen en la pobresa i que genera un greu impacte mediambiental, especialment a causa de la desforestació.

Les organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just realitzen una important labor en centres educatius sensibilitzant entorn del consum responsable. En 2019, 30.240 estudiants i 835 professors/es van participar en tallers i accions formatives desenvolupades en 240 centres educatius de tota Espanya. El manual, que ha comptat amb finançament del Ministeri de Treball i Economia Social, es pot descarregar en la pàgina web www.comerciojusto.org.

, ,

Scroll to Top