La Coordinadora d’Organitzacions de Desenvolupament se suma al «Judici pel Clima» davant la falta d’ambició del Govern

Ens unim, al costat de Fridays For Future, al litigi climàtic contra el Govern d’Espanya iniciat en 2020 per Ecologistes en Acció, Greenpeace i Oxfam Intermón.

 

El Govern continua molt lluny d’aconseguir els objectius de reducció d’emissions que li corresponen per a complir els acords climàtics internacionals.

 

Alertem al Govern d’Espanya que tancar l’orella a la ciència no és la solució: “Continuarem exigint justícia climàtica en els tribunals».

Juicio Cambio Climático

La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament i Joventut pel Clima–Fridays for Future Espanya s’han unit hui a Ecologistes en Acció, Greenpeace i Oxfam Intermón en la demanda climàtica contra el Govern d’Espanya. Representants de totes dues organitzacions, acompanyats dels dos advocats que s’encarreguen del procés judicial, han formalitzat en el Tribunal Suprem la seua participació com a part codemandant d’aquest “Judici pel Clima”.

En l’acte l’hem advertit: “El canvi climàtic és la major injustícia global a la qual ens enfrontem com a humanitat. Els països i persones que menys contribueixen a això són els qui més ho pateixen. Espanya ha d’assumir la seua responsabilitat i iniciar una transició econòmica i energètica, en profunditat i amb la màxima urgència, per a evitar impactes més enllà de les nostres fronteres”.

Ja havíem advertit que l’abast seria limitat si no es contemplava la responsabilitat global, tal com estableixen els compromisos internacionals assumits.

“Aquest cas és de vital importància. Es tracta del nostre futur i estem disposades a portar la lluita enfront de la crisi climàtica on faça falta, siguen els carrers o els tribunals”, han assenyalat els representants de Fridays For Future.

Denúncia contra el Govern

Les organitzacions denuncien que el Govern d’Espanya continua molt lluny d’aconseguir els objectius de reducció d’emissions que li corresponen per a complir els acords climàtics internacionals. Tant el Pla Nacional Integrat de Clima i Energia (*PNIEC) com la Llei de Canvi Climàtic, estableixen una reducció d’emissions del 23% per a 2030 respecte a 1990, molt lluny del 55% que el país hauria d’assumir per a contribuir, d’acord amb la seua capacitat i responsabilitat històrica, a limitar el calfament global a 1,5° i evitar els pitjors efectes del canvi climàtic.

Suma’t a la demanda en aquest enllaç

Litigis que marquen el camí

Els litigis climàtics s’han multiplicat en els últims anys a tot el món. Sentències recents com la dictada per la justícia holandesa contra Shell o les de França i Alemanya respectivament són una mostra de com els tribunals de tot el món estan dictaminant a favor de la lluita climàtica i, en els dos últims casos, contra la falta d’ambició dels Governs.

“Aquestes sentències constitueixen un avís per al Govern d’Espanya i la resta de Governs europeus: la inacció davant el canvi climàtic és il·legal. Per això, mentre el Govern d’Espanya seguisca sense reduir les emissions de CO₂ d’acord amb les recomanacions científiques, continuarem acudint als tribunals”, ha afirmat Lorena Ruiz-Huerta, advocada del “Judici pel Clima”.

Defensa de drets

Jaime Doreste, també advocat del procés, assegura que “els drets, i el dret al medi ambient adequat i saludable, es defensen davant els tribunals. Quan ni les demandes científiques, ni l’activisme ecologista, ni la participació en procediments reglats es plasmen en uns objectius climàtics suficients, és l’hora dels tribunals”.

En un context de crisi sanitària i socioeconòmica sense precedents, previndre els pitjors efectes del canvi climàtic és imperatiu, segons les organitzacions demandants, que destaquen que la vida i la salut de milions de persones a tot el món estan en risc.

“Aquest judici pel clima és un judici pel futur del planeta. Ens ho juguem tot”, han conclòs les organitzacions demandants.

Més informació

Al setembre de 2020, Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam Intermón van donar inici al primer litigi climàtic a Espanya per a demanar el compliment dels compromisos internacionals adquirits i exigir responsabilitats per la falta d’ambició en polítiques de mitigació del canvi climàtic.

El procediment judicial es va iniciar amb una demanda davant el Tribunal Suprem contra el Govern centrada en el fet que l’Executiu havia incomplit l’obligació prevista en el Reglament (UE) 2018/1999, sobre la governança de la Unió de l’Energia i de l’Acció pel Clima, que establia l’aprovació d’un Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) i una Estratègia a llarg termini (ELP).

Després de l’aprovació formal del PNIEC al març de 2021, les organitzacions han plantejat aquest dijous un nou recurs, ja amb la presència de Fridays For Future i la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament com codemandants, han denunciat la falta d’ambició i l’incompliment dels objectius de reducció d’emissions del Pla.

Desplaça cap amunt