La comunitat internacional ha d’actuar a favor del poble afganés

Quasi la meitat dels 38 milions d’habitants de l’Afganistan -dels quals quasi 10 milions són xiquets- necessiten ajuda humanitària urgent.

Acció contra la Fam mostra la seua preocupació per les sancions internacionals contra els talibans i de com podria afectar el lliurament de l’ajuda humanitària que salva vides.

Acció contra la Fam ha représ les seues *activades a l’Afganistan i ja està rebent pacients. Les seues clíniques mòbils han tornat a funcionar aportant ajuda en zones remotes.

Ajuda humanitària

A l’Afganistan, l’actual crisi humanitària i política està fent que els preus dels aliments estiguen fora de l’abast de molts. Un terç de la població s’enfronta ja a nivells crítics d’inseguretat alimentària -dificultat d’accés a aliments saludables-. Acció contra la Fam insta la comunitat internacional a intensificar i secundar immediatament la resposta humanitària i de desenvolupament per a facilitar el lliurament segur de l’ajuda humanitària i garantir que els serveis essencials puguen mantindre’s. Els civils afganesos necessiten suport, sense demora, i no han de convertir-se en víctimes de cap agenda política.

La presa de Kabul per part dels talibans, el 15 d’agost, va provocar la interrupció brusca de la major part del suport internacional a l’ajuda humanitària i al desenvolupament a l’Afganistan, un país que depén en gran manera de l’ajuda exterior.

Sancions internacionals

Acció contra la Fam mostra la seua preocupació per les sancions internacionals contra els talibans i de com podria afectar el lliurament de l’ajuda humanitària que salva vides. Les cadenes de subministrament i el sistema bancari internacional s’han vist interromputs, la qual cosa ha provocat la suspensió de les transferències de diners i ha limitat greument la disponibilitat d’efectiu. Continua sent difícil que els empleats internacionals entren al país i que s’importen subministraments essencials a l’Afganistan. És possible que prompte es veja dràsticament frenada la capacitat d’Acció contra la Fam per a donar suport a les persones necessitades.

Mike Bonke, director país d’Acció contra la Fam a l’Afganistan, ha explicat: “Hui dia, les necessitats humanitàries creixen a l’Afganistan, però el lliurament d’assistència humanitària s’ha vist obstaculitzada per les agendes polítiques i la indecisió de la comunitat internacional a l’hora de coordinar-se amb les noves autoritats. Les víctimes d’aquestes sancions seran 38 milions de civils afganesos, no els talibans”.

“Les taxes de desnutrició crònica del 30% es consideren una emergència, i normalment provocarien una resposta conjunta de la comunitat internacional. Ara mateix, veiem que més del 45% dels xiquets estan desnodrits a la província de Ghor, on portem anys treballant. El finançament del sistema de salut pública s’ha suspés, portant-lo a la vora del col·lapse. El suport als serveis essencials de salut i nutrició és fonamental per a ajudar al poble afganés”, insisteix Bronke.

Desnutrició

A la província d’Helmand, Acció contra la Fam ha représ el seu treball en la unitat d’alimentació terapèutica de l’hospital de Lashkar Gah: en les primeres 24 hores, deu xiquets van ser admesos i hospitalitzats per desnutrició aguda greu.

“Anticipem el risc d’escassetat de subministraments clau i acumulem les nostres reserves, sobretot de medicaments, per a poder continuar amb les activitats durant uns mesos, però en algun moment s’esgotaran”, comenta preocupat Bronke.

Quasi la meitat dels 38 milions d’habitants de l’Afganistan -dels quals quasi 10 milions són xiquets- necessiten ajuda humanitària urgent. Abans de la crisi actual, 3,1 milions de xiquets de tot l’Afganistan patien malnutrició, una malaltia potencialment mortal que es pot previndre i tractar. Les limitades oportunitats d’ocupació i l’augment dels preus dels aliments fan que milions de famílies afganeses no sàpien quan i d’on vindrà el seu pròxim menjar.

Comunitat internacional

L’ajuda humanitària és vital, i no pot prestar-se sense un entorn segur perquè els treballadors i les organitzacions d’ajuda puguen operar sense por de les sancions internacionals. Per tant, el Consell de Seguretat de l’ONU ha de concedir una exempció per a les activitats que servisquen exclusivament per a fins humanitaris, inclosa la prestació d’assistència mèdica. La comunitat internacional no ha d’abandonar al poble afganés. Instem els líders mundials que envien un missatge clar -juntament amb l’ajuda que salva vides- per a demostrar que les vides de les dones, els homes i els xiquets de l’Afganistan importen.

Acció contra la Fam treballa a l’Afganistan, a les províncies d’Helmand, Ghor, Daykundi i Badakhshan i a Kabul. Els nostres equips duen a terme programes de salut i nutrició amb unitats d’alimentació terapèutica i clíniques mòbils de salut i nutrició per a arribar als grups més vulnerables que viuen en llogarets remots. Donem suport a projectes agrícoles per a reforçar la seguretat alimentària de les comunitats locals, així com projectes d’aigua i sanejament. També proporcionem suport a la salut mental i orientació sobre pràctiques de cura per a les mares o cuidadors i els seus bebés, ja que una relació d’inclinació saludable ajuda a lluitar contra la desnutrició.

,

Scroll to Top