L’educació està en crisi. Abans de la pandèmia, 127 milions de xiquetes, xiquets i joves que vivien en països afectats per crisis estaven sense escolaritzar. Una xifra que es preveu que incremente en 24 milions a causa dels impactes de la COVID-19. L’emergència educativa global generada per la pandèmia, que va agreujar les crisis preexistents que limitaven l’accés a l’educació a tot el món, se suma ara a conflictes com el d’Ucraïna, posant en risc l’aprenentatge i la protecció de tota una generació de xiquets i xiquetes.
Davant aquesta situació, la Campanya Mundial per l’Educació (CME), coalició liderada en la Comunitat Valenciana per Ajuda en Acció, Entreculturas i Fundació Mainel, vol posar l’accent en les crisis que posen en perill el compliment de l’ODS4 i reclamar un increment del finançament públic per a garantir una educació equitativa, inclusiva i de qualitat per a totes les persones, comptant amb professorat suficient i format.
Setmana d’Acció Mundial per l’Educació 2022
Enguany, la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació (SAME), que se celebra en més de 100 països, tindrà lloc del 25 al 30 d’abril sota el lema #MilMillonesDeVoces. L’objectiu d’enguany serà el de visibilitzar el paper fonamental del professorat, educadores i educadors i tot el personal de suport com a garants del dret a l’educació i reclamar un finançament concorde a les necessitats educatives actuals, després de la major interrupció de l’educació en la història provocada per la pandèmia.
L’acte central a València tindrà lloc el dijous 28 d’abril a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la UV. La jornada començarà a les 10:00h. amb una conferència sobre “El professorat davant els desafiaments contemporanis”, a càrrec de Javier Molina, professor de Ciències de l’Educació de la Universitat de Granada, i Lucía Rodríguez, responsable d’Incidència i Campanyes de Entreculturas. Després de la conferència hi haurà un intercanvi de vivències amb professores del Sud, en la qual participaran professores de Colòmbia i República Dominicana.
Per a tancar l’acte, l’alumnat que ha participat en la SAME exhibirà les produccions creatives que han realitzat sota el lema “alcem la veu pel professorat”, en les quals destacaran el paper fonamental que el professorat juga en la seua vida educativa.
La campanya #MilMillonesDeVoces va arrancar en 2021 amb l’objectiu d’abordar urgentment la crisi educativa global, que s’ha vist agreujada per la pandèmia del COVID-19, i que ha impedit que milions de xiquets, xiquetes i joves puguen accedir a una educació de qualitat transformadora, inclusiva i equitativa. La situació de les xiquetes és particularment complicada: 11 milions podrien no tornar a l’escola als països en major desavantatge. A Espanya, els tancaments escolars també han agreujat desigualtats, posat en major risc als xiquets, xiquetes i joves més vulnerables, i evidenciat la bretxa digital existent.
Periodistes per un dia
La CME anima als centres escolars, comunitat educativa i societat en general a reconéixer el paper essencial del professorat en el procés d’aprenentatge. És necessari escoltar les seues veus, motivacions i reptes en el context d’emergència que ha suposat la pandèmia. Els i les estudiants de centres de tot el país se sumaran a l’acció “Periodistes per un dia”, que també es difondrà en xarxes socials.
En Twitter, es pot secundar compartint en un tuit una frase d’agraïment a un docent que t’haja deixat empremta amb l’etiqueta #MeEnseñóA. En Instagram, a través d’un vídeo en stories amb un missatge d’agraïment al professorat i nominant a 3 amics/as perquè se sumen i coneguen l’acció, amb esment a @CME_CV.
Educació en emergències i finançament
Si no es prenen mesures urgents, l’impacte de la pandèmia, els conflictes i les situacions de crisis continuaran limitant l’accés a l’educació per a les persones en situació de major vulnerabilitat. Per això la CME exigeix al Govern que continue treballant per a destinar el 0,7% de la Renda Nacional Bruta a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), del qual un 20% ha d’estar destinat a l’educació; i un 10% de l’AOD per a Ajuda Humanitària, del qual el 10% ha de dedicar-se a educació en emergències.
La importància del professorat
El paper del professorat és fonamental per a garantir el dret a l’educació. No obstant això, el dèficit de professors i professores qualificats i dignament remunerats no deixa de créixer. Només a l’Àfrica subsahariana, es necessiten 15 milions més de professors i professores per a garantir una educació de qualitat. El dèficit de professors i professores ben qualificats i dignament remunerats no deixa de créixer, i en conseqüència, les taxes de ràtio alumnat-professorat.
La pandèmia va posar de manifest el valor insubstituïble de la professió docent, però també les difícils condicions de treball. Els i les docents, amb una àmplia majoria de dones, han estat en primera línia per a garantir l’aprenentatge durant els tancaments escolars i per a proporcionar suport socioemocional, especialment a l’estudiantat més vulnerable. Per aquest motiu, la CME sol·licita atenció, retribució, formació i reconeixement del professorat i posar-los en el centre de les polítiques per a eixir de la crisi educativa.
Sobre la CME
La CME és una coalició internacional formada per ONG, sindicats de l’entorn educatiu, centres escolars i moviments socials de molt divers signe que es mobilitzen per a reclamar el compliment íntegre dels compromisos internacionals signats pels Estats per a garantir l’accés a una educació de qualitat per a totes les persones del món.
La CME naix l’any 2000 amb l’objectiu de sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania com a portaveus i activistes del Dret a l’Educació i incidir en els representants polítics perquè complisquen els seus compromisos amb el dret a l’educació.
Per a més informació o entrevistes
FUNDACIÓ MAINEL: Sonia Martín 625049385 sonia@mainel.org
ENTRECULTURAS: Cecilia *Villarroel 618886729 villarroel@entreculturas.org