Contaminació, toxicitat d’aliments, preus injustos en el camp, d’una banda, i alternatives reals de producció i consum agrícola-ramadera justes i sostenibles a Castelló. Estes són les dos cares d’un nou vídeo de conscienciació que va llançar ahir a les xarxes el projecte ‘Llaurant un futur sostenible’’, un dia abans de la celebració a Castelló del Dia del Comerç Just, l’Economia Social i la Cooperació al Desenvolupament. L’espot pot veure’s complet en la web de la campanya: www.llaurant.com
Es tracta d’un projecte organitzat per la Fundació Novessendes, de Betxí, i l’ONGD Pankara Ecoglobal, de Vila-real, i finançada per la Generalitat Valenciana, que va sorgir en 2021 per a conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de fomentar un sistema agroalimentari més just i sostenible. Les dades científiques indiquen que la forma industrialitzada de produir i consumir aliments està causant múltiples estralls: climàtics, desigualtat econòmica, problemes de salut… a tot el món i, òbviament, a la Comunitat Valenciana.
L’audiovisual amb el qual la campanya transita la tercera fase des del seu naixement, està tractat des de la ironia i carregat de tocs d’humor, però amb un rerefons molt seriós. L’espot pot visionar-se des de hui en la pàgina llaurant.com. En ell, les organitzacions han buscat, d’una banda, destacar els principals impactes del sistema alimentari industrialitzat. I, per un altre, mostrar que existeixen alternatives sostenibles a Castelló.
“Tenim un munt de productes respectuosos amb l’entorn i amb les persones molt prop de tu”, insisteixen les responsables del projecte, Alba Remolar Franch, tècnica de projectes de la Fundació Novessendes, i Iraca Vargas, tècnica de projectes ONGD Pankara Ecoglobal.
Les xifres de la campanya en estos tres anys
El projecte Llaurant un Futur Sostenible va sorgir fa tres anys. En este temps, l’estratègia ha perseguit sembrar una llavor de consciència en la població perquè consumisca i aposte per productes agrícoles produïts de forma més respectuosa, saludable i justa. És a dir, per una agricultura alternativa a la industrialitzada.
La campanya es basa en una estratègia multimèdia que comprén tàctiques digitals i físiques. En esta tercera fase, per exemple, a més de la difusió en xarxes socials, està programada el disseny d’una exposició interactiva, trobades i formacions.
Les xifres de les accions desenvolupades fins ara parlen per si mateixes. En este temps, el projecte de Novessendes i Pankara ha aconseguit involucrar a 22 iniciatives productores de Castelló relacionades amb la producció d’aliments. Empreses totes que aposten per defendre una agricultura i ramaderia respectuoses amb el medi ambient, la societat i el territori.
A més, s’han publicat al voltant de 20 entrevistes a protagonistes de l’agricultura castellonenca en diverses xarxes socials de la campanya. I s’han produït i difós diferents audiovisuals de sensibilització, donant veu als projectes d’agricultura sostenible de Castelló.
Paral·lelament a les xarxes i mitjans de comunicació, la campanya també ha portat el seu missatge per un canvi de model alimentari sostenible al públic de Castelló de manera física, presencial. Ho ha fet amb activitats de sensibilització com a xarrades, exposicions, dinàmiques participatives i tallers pràctics. En total, més de 600 persones han participat d’estes experiències.
El projecte també ha recalat en el sistema educatiu, per a sensibilitzar des de les bases. Ho ha fet amb activitats dirigides a centres de Primària. Per exemple, formació sobre alimentació saludable i sostenible a més de 60 monitors i monitores de menjador i tallers a més de 80 estudiants.
‘Llaurant un futur sostenible’ també s’ha dirigit a un públic més especialitzat i a l’alumnat universitari. Per a això, s’han elaborat 3 informes tècnics, en els quals s’arrepleguen dades sobre alimentació i producció sostenibles a Castelló. I s’han desenvolupat 2 jornades tècniques i formatives en l’UJI, amb una presència de més de 106 persones assistents.
Objectius de la campanya
Amb totes estes tàctiques, el projecte ‘Llaurant un futur sostenible’ cerca tres objectius concrets:
- Enfortir el sector agroecològic de la província de Castelló, mitjançant la creació de xarxa, del treball conjunt i dels coneixements compartits. La visibilització de la dona i el reconeixement del seu paper en la transició cap a un model agrícola més just i sostenible.
- Sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de transitar cap a un sistema agroecològic més just i sostenible, per mitjà de la difusió d’informació en jornades i fires, xarrades d’especialistes i tallers pràctics oberts al públic. Les persones consumidores són un important agent de canvi i una peça fonamental en la construcció d’una societat justa i respectuosa amb el planeta.
- Obrir un diàleg entre diferents institucions, entitats socials i la ciutadania sobre la transformació ecosocial del model agroalimentari a la província de Castelló.