La campanya “Contra el treball infantil, jo trie Comerç Just” convida a la ciutadania del Camp de Morvedre a mostrar el seu compromís davant aquesta problemàtica

Nacions Unides ha nomenat el 2021 Any Internacional per a l’Eliminació del Treball Infantil.

 

Amb motiu del Dia Mundial contra el Treball Infantil que se celebra el dissabte 12 de juny, La Tenda de Tot el Món, al costat de la resta de les organitzacions de Comerç Just de la Coordinadora Estatal, recorda que darrere de molts dels productes que consumim de manera quotidiana hi ha explotació laboral de menors, i insisteix en la necessitat d’un consum responsable i crític.

Campaña Explotación Infantil Comercio Justo

Les dades de l’Organització Internacional del Treball revelen la magnitud d’aquesta realitat, que a més s’està aguditzant a causa de l’augment de la pobresa, al tancament d’escoles, i altres conseqüències derivades de la pandèmia de la COVID. En l’actualitat, 152 milions de xiquets i xiquetes treballen, quasi la meitat només tenen entre 5 i 11 anys. Per sectors, el 70% està ocupat en l’agricultura. Per regions geogràfiques, la major prevalença es dona a Àfrica, on 1 de cada 5 menors treballen.

No obstant això, les xifres podrien ser majors ja que una gran part dels productes que consumim estan elaborats amb matèries primeres de tot el món, i són processats, assemblats, envasats i adquirits en tots els mercats. En aquestes cadenes de producció s’amaguen diverses formes d’explotació laboral infantil que sovint són invisibles i difícils de mesurar. Així ho va constatar l’informe “Erradicar el treball infantil, el treball forçós i el tràfic de persones en les cadenes mundials de subministrament” (OIT, OCDE, OIM, UNICEF) de novembre de 2019.

Prohibició de l’explotació infantil

El Comerç Just prohibeix l’explotació laboral infantil. Aquest és un dels principis essencials que han de complir les més de 3000 organitzacions productores (d’alimentació, tèxtil, cosmètica, complements, joguets,…) que pertanyen a aquesta xarxa internacional d’Economia Solidària. A més, han d’adherir-se a la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets del Xiquet/a i a les lleis nacionals o locals sobre aquest aspecte. D’altra banda, gran part d’elles inverteixen la prima social que els aporta el Comerç Just en iniciatives relacionades amb l’educació dels xiquets i xiquetes (escoles infantils, beques, ajudes per a material escolar o transport, etc).

Un xocolate amarg

La producció de cacau és un dels sectors en el qual hi ha una major incidència de treball infantil. Costa d’Ivori i Ghana són els dos principals països productors amb més del 60% del cacau mundial. En aquests dos països, es calcula que 2,1 milions de menors treballen en el cultiu del cacau fent tasques perilloses com suportar càrregues pesades, manipular productes químics o treballar amb matxets.

Malgrat les iniciatives d’acte-regulació dutes a terme en els últims anys per part de la indústria del xocolate, el Baròmetre del Cacau de 2018, conclou que “ni una sola empresa o govern es troba prop de l’objectiu d’eliminar el treball infantil, ni tan sols del compromís de reduir-lo en un 70%”.

A la comarca tenim com a alternativa “Cacau Morvedre”, producte de Comerç Just amb cacau lliure d’explotació infantil i que respecta el medi ambient.

La campanya “Contra el treball infantil, jo trie Comerç Just” convida a les famílies, centres educatius, i a la ciutadania en general, a fer-se fotografies amb aquest missatge o amb algun producte de Comerç Just, i publicar-lo en les xarxes amb l’etiqueta #ElijoComercioJusto. Les imatges de la campanya es poden descarregar en la web www.comerciojusto.org.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Sagunt.

+ info

www.la-tenda.org

https://endchildlabour2021.org/es

,

Desplaça cap amunt