Joves d’El Salvador es mobilitzen per a previndre els embarassos adolescents

Segons dades de l’ONU, el país està entre els 50 països amb majors taxes d’embaràs en #xiquet de 10 a 14 anys

Farmamundi impulsa en el territori salvadorenc diversos programes de formació per a personal sanitari i educatiu, vigilància social, i campanyes de sensibilització amb adolescents per a reduir l’embaràs i previndre la violència que s’exercix contra les dones

A El Salvador, cada dia hi ha 28 xiquetas i adolescents embarassades, segons dades facilitades pel Ministeri de Salut. Este país centreamericà ha aconseguit avanços significatius en salut en els últims anys, com l’augment de l’esperança de vida o la reducció de la mortalitat infantil. No obstant això, té grans desafiaments com la prevenció de l’embaràs en xiquetes i adolescents, així com de la violència contra les dones. Segons dades del Departament d’Assumptes Econòmics i Socials de les Nacions Unides, El Salvador és un dels 50 països del món amb les majors taxes d’embaràs en #xiquet entre 10 i 14 anys.

En resposta a esta problemàtica el govern salvadorenc implementa una estratègia de prevenció de l’embaràs adolescent, per a garantir drets com ara l’educació, la salut, inclosa la salut sexual i reproductiva; la provisió de condicions per a una vida digna i la protecció de la integritat personal.

A esta estratègia se suma des de fa diversos anys l’ONGD valenciana Farmamundi, que al costat de l’Associació Salvadorenca de Promotors Comunals (APROCSAL) i amb el finançament de l’Ajuntament de València, duen a terme nombroses accions en servicis de salut i educació per a la seua prevenció, on els joves són protagonistes i es promou la seua participació activa. També s’incidix en la identificació precoç de la violència sexual en l’adolescència amb la promoció de l’exercici actiu dels seus drets sexuals i reproductius.

Taxa de fecunditat només superada per Àfrica

Amèrica Llatina i el Carib és la segona regió a nivell mundial amb la major taxa de fecunditat adolescent amb una mitjana de 66 naixements per cada 1000 dones entre 15 i 19 anys, sent superada només per Àfrica, que presenta una taxa de 98 naixements per cada 1000.

“Este projecte, en el qual participen unes 3.000 persones, s’està desenrotllant en el municipi de Sant Joan Opico, en el departament de La Llibertat, una de les zones amb major índex d’embarassos adolescents del país i també de violència. En 2022, últim any amb dades oficials del govern salvadorenc, es van comptabilitzar 159 xiquetas i adolescents embarassades en el municipi i un total de 71 dones van ser assassinades al país. Estes xifres situen la taxa de feminicidis a El Salvador en 1.6 per cada 100,000 habitants dones, la tercera més elevada en el continent americà després d’Hondures i República Dominicana, la qual cosa fa imprescindible actuar”, detalla Emilio Oriola, responsable dels projectes de cooperació en Farmamundi.

Els embarassos en adolescents es consideren un problema social i de salut pública, a causa dels riscos en l’etapa de gestació i del part, així com les conseqüències econòmiques i socials de les mares.

La incidència d’unions i embaràs en xiquetas i adolescents en el món i en particular a El Salvador és un problema no sols de salut sexual i reproductiva sinó de drets humans, amb un important component que reproduïx les relacions de poder, així com les desigualtats i la violència de gènere. “Per això, impulsem programes de formació per a personal sanitari i educatiu, de vigilància social, així com campanyes de sensibilització i comunicació, sobretot amb la comunitat adolescent, per a reduir els elevats índexs d’embaràs i previndre la violència contra les dones”, apunta Lidia Jiménez, expatriada i responsable de Farmamundi a El Salvador.

L’educació i la sensibilització, grans aliades

A El Salvador i en matèria d’educació, l’accés i la qualitat dels servicis educatius continua sent un gran repte per a l’Estat Salvadorenc. Amb més de 6.000 centres educatius, l’oferta se centra en l’educació bàsica, amb un nivell de matrícula pròxim al 90%. Mentres, en els nivells de tercer cicle i educació mitjana l’indicador baixa a 65% i 38% respectivament, seguint els mateixos paràmetres en les dones.

“Les xiquetas i adolescents són els qui es troben en major risc d’experimentar algun tipus d’agressió sexual, arribant a la seua cúspide entre els 10 i 14 anys, grup en el qual es presenta el major nombre de denúncies. A més, gran part d’estes agressions ocorre dins de la mateixa família, en més d’un 23% dels casos, especialment per pares, padrastres, oncles, cosins i avis, entre altres, demostrant encara més l’arrelat d’estes pràctiques en la societat salvadorenca”, prosseguix Jiménez, que afig, a més, que estes xifres no reflectixen la veritable realitat del problema degut al fenomen de la no denúncia d’estos actes, en part explicat per la percepció de normalitat de la violència.

Desafiaments per a reduir els embarassos adolescents i la violència

Per això, APROCSAL i Farmamundi posen en marxa i reforcen espais de socialització, sensibilització i diàleg a nivell familiar, escolar i comunitari, para de-construir els idearis socioculturals dels comportaments i actituds violentes altament acceptats dins de la població salvadorenca. “És urgent dissenyar mecanismes que permeten aconseguir canvis duradors i significatius per a promoure una cultura de pau des de l’àmbit familiar, tenint en compte que dins de la legislació nacional es considera a la família com un ens que juga un rol fonamental en la societat”, explica Oriola.

Totes dues organitzacions dediquen molta atenció a desenrotllar un pla de capacitació per a adolescents i joves en Educació Integral de la Sexualitat, violència contra les dones, construcció de noves masculinitats, pla de vida, participació ciutadana i vigilància social per al reconeixement de si mateixes/us com a subjectes/us de drets i la seua corresponsabilitat i implicació en la divulgació d’estos drets.

El pla empra metodologies interactives i participatives, que promouen la reflexió i el diàleg en un espai de confiança i respecte. A més, fa ús de l’art i el joc com a mitjà d’aprenentatge i desenrotllament personal entre altres ferramentes, per al desenrotllament d’habilitats socials i apoderament en equitat. “Les nostres adolescents i joves són les principals impulsores de les accions de la campanya comunicacional. A través de les noves tecnologies i les xarxes socials informen, comuniquen i promouen comportaments saludables per a la prevenció de l’embaràs, la violència i altres temes de salut sexual i reproductiva. El camí és llarg, però anem per la senda correcta”, conclou Jiménez.

Sobre Farmamundi

Farmamundi desenrotlla projectes de salut integral al costat d’altres entitats a El Salvador des de fa més de 20 anys, gràcies al suport d’institucions valencianes, centrats sobretot en la prevenció de l’embaràs adolescent, la violència contra les dones, l’accés a medicaments, farmacovigilància i la prevenció epidemiològica amb accions dutes a terme sobretot en els departaments de La Llibertat, Morazán i Usulután.

, ,

Desplaça cap amunt