Jocs, paelles, café i abraços per a recuperar la vida de barri després del fang

La Fundació Junts per la Vida ha posat en marxa una ludoteca mòbil itinerant en alguns dels municipis valencians afectats per la DANA, per a oferir un espai segur i d’entreteniment a xiquets i xiquetes que han viscut este drama en els seus barris, les seues cases i els seus col·legis

La ONG valenciana està treballant des del primer dia atesa la població en tasques de neteja, facilitant alimentació i necessitats bàsiques, i proporcionant menjar calent en zones poc ateses

Amb el treball del voluntariat de l’organització estan centrant la seua atenció especialment en Parc Alcosa d’Alfafar, un dels barris mes afectats per l’aigua i la destrucció. Però també estan facilitant ajuda en altres zones necessites de Paiporta, Sedaví o Benetuser

Globus, jocs, música, contes, joguets, llibres i riures infantils ompliran este diumenge la plaça de Parc Alcosa, en el municipi valencià d’Alfafar, quan arribe un grup de voluntaris jovenes, i desplegament la ludoteca mòbil, que ja estaran esperant amb entusiasme els xiquets i xiquetes del barri. Així ha ocorregut en els dos últims diumenges en la plaça d’eixe barri, un dels mes vulnerables de la zona, on l’aigua i el fang també va destruir vides i esperances. La neteja del fang per part de voluntaris i veïns, permet que eixa plaça es convertisca els diumenges al matí en un lloc de colors i una certa esperança i alegria.

Els voluntaris i voluntàries de la Fundació Junts per la Vida trauen dels seus propis cotxes totes les “ferramentes” per a jugar i riure amb els xicotets , pintar-se la cara, fer dibuixos de colors, llegir contes, cantar, i divertir-se. Xiquets i xiquetes que durant eixe matí s’obliden de la por que han viscut, i de la situació difícil que en molts casos continuen tenint a les seues cases destruïdes on falta quasi de tot. Afortunadament la solidaritat ciutadana està fent mes suportable eixa realitat i la recuperació.

La ong ha posat en marxa esta ludoteca mòbil que recorrerà durant els caps de setmana també altres municipis que ja han sol·licitat la seua presència. Segons afirma la seua presidenta Clara Arnal:

“Molts xiquets i xiquetes de zones afectades s’han quedat sense poder anar al col·legi, encara que la majoria estan sent reubicats en altres centres. Però no tenen activitats extraescolars, i per això els estem atenent proporcionant espais segurs on poden jugar i divertir-se. També intentem donar un respir als seus pares i mares que tenen als seus fills tot el dia a casa perquè no poden eixir als carrers, ja que molts llocs estan encara plens de fang. A través del joc i d’esta ludoteca itinerant també podem detectar i identificar alguns problemes d’estrés posttraumàtic en alguns xiquets i xiquetes, i poder derivar-los a altres entitats i professionals amb els quals col·laborem”

A la recerca d’un abraç i ajuda per a tornar a casa

També en la mateixa plaça, algunes persones, en la seua majoria dones d’edat avançada, s’acosten a la carpa que ha instal·lat Junts per la Vida a demanar alguna ajuda, o explicar el que necessiten a les seues cases. Però realment el que busquen en molts casos és simplement parlar, i comptar a les voluntàries com se senten i el que han viscut. Una d’eixes dones compta amb tristesa i cansament que no pot entrar a la seua casa, que ho ha perdut tot, que està a casa d’una veïna, que no sap què serà de la seua vida des d’ara. A mesura que parla la seua pena va en augment i esclafix a plorar. Un abraç càlid és el que mes necessita en eixe moment, i el rep d’una de les voluntàries; és la millor ajuda en eixe moment, sentir-se escoltada i secundada. Després ve una conversa tranquil·la buscant solucions possibles per a la seua situació. S’acomiada un poc mes esperançada amb un altre abraç, ara de carinyo i agraïment.

I és que una altra de les actuacions que ha realitzat i continuarà realitzant Junts per la Vida és el suport i acompanyament psicosocial, especialment amb les persones mes necessitades i amb menys recursos. Per a això estan coneixent i identificant les necessitats de persones i famílies, per a buscar la manera de resoldre-les.

Segons la presidenta de la ONG:

“El preocupant després de tres setmanes és la falta encara d’atenció psicosocial en moltes de les famílies i majors que viuen sols, i pràcticament no han pogut tornar a la seua casa. Ens estem trobant situacions molt difícils en les quals persones majors molt vulnerables i amb pocs mitjans han de tornar a les seues cases perquè no poden estar mes temps acollits. Però les seues xicotetes vivendes presenten moltes humedades i són totalment insalubres per a viure allí. Estem intentant fer labors per a assecar les parets de les cases perquè proliferen els bacteris i són un problema per a la salut”.

Paelles malgrat la DANA

Eixa mateixa plaça de Parc Alcosa, s’omplia també de paelles els diumenges de les últimes setmanes des que la DANA va paralitzar la vida en la zona. I és que els diumenges a València es menja paella,i així seguirà malgrat la DANA.

En col·laboració amb la ong Junts per la Vida , un grup de voluntaris de la Falla LLibertat/Teodoro Llorente, de Burjassot, instal·laven els paellers i altres estris, i cuinaven in situ paelles per a mes de 500 persones, que feien cua des que sentien l’olor i veien els focs en marxa. Els voluntaris de la ong s’encarregaven de servir els plats de paella, que s’acabava rapidamente. Es dibuixaven somriures en les cares després de degustar una “autèntica paella valenciana”, que agraïxen a cuiners i voluntaris.

A partir d’eixe moment la plaça s’omplia també d’aromes valencianes gastronòmiques, recuperant així alguna cosa de l’ambient de diumenge de barri que existia abans.

Treball voluntari per a recuperar la normalitat de barri

Des que la DANA va paralitzar la vida de persones, barris i municipis, mes de 100 voluntaris i voluntàries de la Fundació Junts per la Vida han estat treballant en l’ajuda d’emergència. Han estat netejant fang i fang en carrers, vivendes i naus. Han distribuït mes de 20 tones d’ajuda humanitària en diferents poblacions. Han repartit mes de 12.000 menjars calents”casolanes” cuinades in situ a la Torre, i distribuïdes en eixa pedania, en Parc Alcosa, i altres municipis. Han repartit cada tard café i llet calenta per a voluntaris i veïns. I han realitzat mes de 200 intervencions psicosocials.

Després de la primera etapa d’emergència, Junts per la vida continuarà el seu treball voluntari centrat especialment en la ludoteca mòbil, i en el suport psicosocial en zones mes necessitades. I a més continuen la seua presència en diferents municipis on detecten mes necessitats, Parc Alcosa, Paiporta, Sedaví o Benetuser, oferint menjar casolà calent cuinada cada dia, i la seua cafeteria solidària a les vesprades.

“Després de tres setmanes des de la tragèdia, entenem que les persones volen tornar a la normalitat, si bé encara tardarà. Però intentem que a través de l’acompanyament i les activitats que fem com la ludoteca , el café a les vesprades, i les paelles al carrer, les famílies , els xiquets i xiquetes i persones majors, poden baixar i parlar entre els veïns en els nostres punts d’atenció, i puguen sentir eixa normalitat de barri que ha sigut destruïda per esta catàstrofe.” Conclou clara Arnal, presidenta de Junts per la Vida.

Es pot donar suport a la seua labor voluntària amb donacions que es poden realitzar a través de: www.juntosporlavida.org

,

Desplaça cap amunt