Les autoritats israelianes han de posar fi als homicidis il·legítims, les lesions intencionals, les detencions arbitràries, la tortura i altres maltractaments, la persecució i els càstigs col·lectius contra la població palestina, inclosos nombrosos xiquets i xiquetes. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional en una declaració pública emesa hui.
En l’incident més recent, la periodista palestina Shirin Abu Akleh va rebre un tret al cap l’11 de maig mentre cobria una incursió militar israeliana a la ciutat de Jenín, en el nord de la Cisjordània ocupada. S’han produït morts o ferides de persones palestines a conseqüència de l’ús excessiu de la força per part de les forces israelianes durant el control policial de les protestes o en dur a terme operacions de cerca i arrest. Segons sembla, algunes persones palestines han mort en actes que constitueixen execucions extrajudicials, és a dir, crims de dret internacional.
“L’homicidi de la veterana periodista Shirin Abu Akleh és un sagnant recordatori del mortífer sistema en el qual Israel tanca a la població palestina. Israel està matant a persones palestines a tort i a dret impunement. Quantes més han de morir abans que la comunitat internacional actue per a fer rendir comptes a Israel pels constants crims de lesa humanitat?”, ha manifestat Saleh Higazi, director adjunt d’Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d’Àfrica.
La violència ha anat en augment des que el primer ministre israelià, Naftali Bennett, va assumir el càrrec el 21 de juny de 2021, i en els mesos de març i abril es va registrar el nombre més alt de persones tant palestines com israelianes mortes fora de les hostilitats armades a Israel i els Territoris Palestins Ocupats en qualsevol altre període de dos mesos des de 2008.
Entre el 21 de juny de 2021 i fins a l’11 de maig de 2022, les forces israelianes van matar almenys a 79 persones palestines, entre elles 14 xiquets i xiquetes, en els Territoris Palestins Ocupats, segons l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) de les Nacions Unides i els registres d’Amnistia Internacional.
Al març, les forces israelianes van matar a 12 persones palestines, tres d’elles menors d’edat. Una altra va morir a les mans d’un colon israelià. Durant el mes d’abril de 2022, les forces israelianes van matar almenys a 22 persones palestines, entre elles tres menors d’edat, segons els registres d’Amnistia Internacional. Altres atacs diferents llançats per palestins armats van matar a 18 persones en ciutats de tot Israel des del 22 de març.
L’alarmant escalada de greus violacions de drets humans es produeix en un moment en el qual alts càrrecs israelians han amenaçat amb nova violència contra la població palestina. Des de l’actual escalada de violència, les autoritats governamentals israelianes, inclòs el primer ministre Naftali Bennett, han fet reiterades declaracions que inciten a la violència i encoratgen a l’ús de força il·legítima, a més de donar ordres de disparar contra persones palestines que no constitueixen una amenaça imminent. Altres polítics han incitat també obertament a la violència, la qual cosa subratlla l’abast de la discriminació institucional exercida per Israel contra la població palestina. Encara que les autoritats palestines a Cisjordània han condemnat tots els atacs palestins contra civils israelians, hi ha hagut portaveus d’alguns grups armats palestins que han encoratjat aqueixos atacs.
“Els Estats de tot el món tenen la responsabilitat moral i legal d’emprendre accions immediates per a posar fi als constants delictes comesos per Israel contra la població palestina per a mantindre la calamitat de l’apartheid. El fiscal de la Cort Penal Internacional ha de marcar el rumb de la justícia, la veritat i la reparació per a posar fi a la impunitat que fomenta aquests constants delictes”, ha manifestat Saleh Higazi.
Amnistia Internacional ha parlat amb nou testimonis, tres professionals del dret que representen a persones palestines detingudes, i ha examinat proves de vídeo i fotogràfiques, ha realitzat observacions sobre el terreny i ha recopilat informació d’organitzacions de drets humans per a analitzar patrons d’homicidis il·legítims, detenció arbitrària, tortura i altres maltractaments i càstigs col·lectius de comunitats palestines. L’organització també ha corroborat informació sobre atacs mortals contra civils per part de palestins armats.
Homicidi de menors palestins
Des de principis de 2022 fins al 8 de maig, les forces armades israelianes han matat a huit menors palestins en circumstàncies que semblen ser il·legítimes i que inclouen l’ús excessiu i temerari de força letal, segons els registres mantinguts per Amnistia Internacional. A més, durant aquest període un colon armat va matar a un menor palestí.
Quantes més han de morir abans que la comunitat internacional actue per a fer rendir comptes a Israel pels constants crims de lesa humanitat?”
Saleh Higazi, Amnistia Internacional
El 13 d’abril de 2022, les forces israelianes van disparar contra Qusai*Fuad Mohammad Hamamra, de 16 anys, durant el control policial d’una protesta palestina prop de l’entrada a Husan, una localitat pròxima a Betlem. Segons l’organització de drets humans Defensa de Xiquetes i Xiquets Internacional – Palestina, Hamamra va patir nombroses ferides de bala. Almenys una bala li va aconseguir al cap. L’exèrcit d’Israel va dir en una declaració que s’havia disparat a una persona en Husan després que llançara un còctel molotov contra soldats israelians, que no van resultar ferits.
“Vaig veure la sang en el lloc on li van disparar”, ha declarat Amina Hamamra, mare de Qusai Hamamra. “Era com quan mates un corder. Ningú va poder acostar-se a causa dels trets. Ell tenia somnis, i jo tenia somnis per a ell. Ara tot s’ha acabat.”
Brutals atacs en la mesquita d’Al Aqsa
Durant el Ramadà, que va començar el 3 d’abril, i fins al 8 de maig, les autoritats israelianes han restringit l’accés de fidels musulmans a la mesquita d’Al Aqsa, a Jerusalem Oriental, i han muntat controls semipermanents per a bloquejar l’accés en les carreteres que condueixen a la mesquita.
La policia ha atacat brutalment a fidels en la mesquita i els seus voltants, i ha utilitzat violència que constitueix tortura i altres maltractaments per a dispersar concentracions. Segons la Societat Palestina de la Mitja Lluna Roja, el 15 d’abril policies armats israelians van detindre a més de 400 persones palestines, entre elles multitud de menors, després d’una escalada de sis hores que es va saldar amb almenys 150 persones palestines ferides per bales de goma i colps amb porres.
Segons testimonis presencials, la policia, en disparar les bales de goma, va apuntar a la part superior del cos, incloses la cara, l’esquena i el pit. També va atacar a periodistes, paramèdics, dones, persones d’edat avançada i homes amb discapacitat.
Una persona que va veure l’ocorregut va dir: “Els paramèdics van muntar una botiga a l’esplanada de la mesquita, i aqueixa botiga es va convertir també en blanc de trets de bales de goma. La gent que tractava d’arribar fins a les persones ferides per a portar-les a la botiga mèdica era blanc de trets”.
“Els Estats de tot el món tenen la responsabilitat moral i legal d’emprendre accions immediates per a posar fi als constants delictes comesos per Israel contra la població palestina per a mantindre la calamitat del ‘apartheid’.
Saleh Higazi, Amnistia Internacional
Atacs contra persones israelianes
Altres atacs diferents llançats per palestins armats van matar a 18 persones, entre elles tres policies i dues persones de nacionalitat estrangera, en ciutats de tot Israel des del 22 de març. Sis atacants palestins van morir a les mans de les forces israelianes, i a un altre ho va matar un ciutadà israelià armat.
El 7 d’abril, un palestí del camp de refugiats de Jenín va disparar contra la gent que estava en un restaurant de Tel Aviv: va matar a tres persones i va ferir a una dotzena més.
Després de l’atac, les autoritats israelianes van restringir arbitràriament la llibertat de circulació per a totes les persones residents a Jenín fins al 17 d’abril. Es va declarar el tancament dels dos principals controls militars que vigilen l’entrada i eixida de la ciutat. A les persones amb ciutadania palestina d’Israel i als comerciants palestins de Jenín no se’ls va permetre creuar els controls per a fer negocis; a més, es van revocar uns 5.000 permisos d’accés religiós.
“Els atacs contra la població civil causen commoció, i són condemnats, amb raó, per portaveus de tot el món. Israel té el deure de protegir a totes les persones que estan sota el seu control i valorar per igual totes les vides, abordant les causes fonamentals de la violència i actuant per a posar fi a l’apartheid. Israel ha demostrat una vegada i una altra que el dret internacional no li importa en absolut, per la qual cosa és deure de tots els Estats del món actuar, fer que Israel rendisca comptes dels seus actes, i desmantellar el seu apartheid contra la població palestina”, ha manifestat Saleh Higazi.