Informe Lumen IX | Un altre acolliment és possible: les lliçons d’Ucraïna

Analitzem les respostes d’acolliment que l’Estat espanyol ofereix a les persones que fugen de conflictes armats i situacions de violència

Hem creat 4 històries fictícies que mostren que quan existeix voluntat política, les persones poden veure garantits els seus drets i com, per contra, quan el sistema col·lapsa es genera una incertesa jurídica que impacta en les vides i els projectes futurs de les persones

Publiquem la novena edició dels informes tècnics breus Lumen. En aquest lliurament analitzem les respostes d’acolliment que l’Estat espanyol ofereix a les persones que fugen de conflictes armats i situacions de violència que posen en risc la seua vida. Reben la mateixa resposta d’acolliment a Espanya les persones que es veuen forçades a migrar? Per què no es donen aqueixes mateixes respostes per a persones que estan fugint dels mateixos riscos?

A la llum de les mesures adoptades per a atorgar protecció temporal als i les ciutadanes ucraïneses que van escapar de la guerra i van arribar a Espanya, ens preguntem per què les persones que fugen des d’altres regions com Llatinoamèrica, Àfrica o Orient Mitjà troben més obstacles per a accedir al seu dret a rebre protecció internacional.

Per a il·lustrar aquestes situacions, hem creat 4 històries fictícies però que podrien ser reals. Són les històries de vida de Svetlana, que fuig d’Ucraïna i rep tots els papers i permisos de residència, treball o escolarització en menys de 24 hores; Obi, un xic nigerià que estudiava també a Ucraïna però al qual li neguen la protecció temporal a Espanya i li remeten al procediment ordinari d’asil; Mirta, una dona colombiana que fuig de situacions de conflicte però no troba cita per a l’asil a Espanya; i Mohamed, un jove sudanés que va patir segrestos, tortures i esclavitud en el seu trajecte fins al nord del Marroc, va haver de saltar la tanca de Melilla, li van atorgar protecció a Espanya però encara no li donen cita per a rebre la documentació que li permeta treballar i avançar en el seu procés de vida.

Totes aquestes situacions mostren que quan existeix voluntat política, les persones poden veure garantits els seus drets i com, per contra, quan el sistema col·lapsa es genera una incertesa jurídica que impacta en les vides i els projectes futurs de les persones. Des de SJM reclamem vies segures i legals d’accés per a sol·licitar protecció internacional a Espanya, així com demandem que es generen les condicions necessàries perquè els qui han sol·licitat asil puguen veure exercit el seu dret plenament.

Accedeix al Lumen ací.

 

Desplaça cap amunt