Informació per a donar suport a les ONGD i agències que donen resposta a la crisi humanitària per la guerra a Ucraïna

Oferim algunes recomanacions i informació sobre com fer costat a la població afectada pels atacs, i a la qual està fugint a la recerca de refugi en altres països.

Consells sobre donacions

Abans de fer una donació, us recomanem que llegiu aquests breus consells que han elaborat des de la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament sobre com actuar en cas de l’emergència humanitària a Ucraïna. En general, davant qualsevol emergència és important tindre en compte aquest decàleg. Si pots, comparteix-ho en les teues xarxes i amb els teus familiars i amistats.

Informació sobre acolliment

També la Generalitar Valenciana ha habilitat una pàgina web amb informació sobre com ajudar a la població ucraïnesa. El portal inclou, entre altres, informació per a canalitzar els oferiments d’allotjament que vulguen fer persones, empreses o entitats socials per a acollir a persones refugiades que fugen de la guerra a Ucraïna.

El que estan fent les ONGS (i com pots ajudar-les)

(Informació actualitzada a 30 de març de 2022)

Descàrrega i comparteix el llistat d’organitzacions que estan responent a la crisi humanitària a Ucraïna

 

ACNUR

Els equips d’ACNUR i nostres ONG locals associades s’han desplegat en els punts fronterers, en els centres de trànsit i d’acolliment. També hem aconseguit arribar a les zones directament afectades pels bombardejos per a proporcionar assessorament immediat en matèria de protecció i per a distribuir articles de primera necessitat.

En les zones afectades pels combats, més de 1.000 llars han rebut materials per a refugi d’emergència perquè puguen fer les reparacions necessàries a les seues cases danyades i protegir-se dels elements. Els centres d’acolliment a la regió del centre i l’oest d’Ucraïna han sigut dotats d’articles de primera necessitat com a matalassos, mantes i utensilis de cuina, la qual cosa els ha permés ampliar la seua capacitat per a acollir als desplaçats interns. Gràcies a aquesta ajuda, almenys 85.000 persones poden beneficiar-se d’un allotjament temporal. Només aquesta setmana, ACNUR ha entregat 20.000 paquets d’articles d’ajuda humanitària per a les persones afectades i als centres d’acolliment.

Juntament amb les autoritats locals de les localitats que acullen als desplaçats interns, estem identificant edificis per a rehabilitar-los i reutilitzar-los com a centres d’acolliment i centres comunitaris, ja que les necessitats d’allotjament són enormes. No es tracta només de proporcionar allotjament immediat; és evident que centenars de milers o milions, de desplaçats interns necessitaran ajuda per a l’habitatge a mitjà i llarg termini.

Els nostres equips estan treballant per a dur a terme els nostres programes de protecció, refugi i assistència no sols en l’oest del país, sinó també -en la mesura que siga possible- en el centre i l’est d’Ucraïna per a garantir l’accés a l’allotjament i als serveis vitals. Hem començat a posar en marxa el nostre programa d’assistència econòmica en efectiu a les províncies de Leópolis i Zakarpatia, i fins hui hem inscrit a milers de persones. En els pròxims dies es produiran noves inscripcions en altres sis províncies del centre i l’est d’Ucraïna. En total, el nostre objectiu és arribar almenys a 360.000 desplaçats per a ajudar-los a cobrir les seues necessitats bàsiques.

Al mateix temps, continuem fent el possible per arribar a les zones més afectades, com Mariúpol i Járkiv, amb assistència humanitària d’emergència en el marc dels combois humanitaris que gestionem de manera conjunta entre diverses agències. ACNUR va participar en aqueix primer comboi que va entrar en *Sumy la setmana passada en el marc del sistema de notificació humanitària.

 

Més info i donacions

CÀRITAS ESPANYOLA

Fins ara, Caritas ha brindat assistència humanitària a diversos centenars de milers de persones. Les Càritas nacionals als països veïns, inclosos Polònia, Hongria, Eslovàquia, Romania i Moldàvia, estan en primera línia per a ajudar als milions de refugiats.

Segons el recompte realitzat per Càritas Espanyola de la labor realitzada per les diferents Càritas nacionals en el terreny, més de 314.000 persones han rebut ajuda des de l’inici de la guerra, la majoria dins de les fronteres d’Ucraïna (224.000). Només en aqueix país es reparteixen diàriament més de 23.500 menjars i 5.100 kits d’higiene personal.

Caritas Internationalis reitera la seua crida per a la protecció de les dones i els xiquets en trànsit, que representen al voltant del 90% dels refugiats que fugen d’Ucraïna i que corren un gran risc de convertir-se en víctimes del tràfic de persones.

S’ha informat, també per organitzacions locals de Càritas, que hi ha grups del crim organitzat a banda i banda de la frontera i als països d’acolliment. Les víctimes solen ser enganyades amb l’oferta de transport a altres països i allotjament en cases particulars.

Les diferents Càritas nacionals i les ONG actives a les fronteres ja estan mobilitzant la seua xarxa contra el tràfic per a monitorar la situació i protegir les persones vulnerables.

Més informació i donacions

CESAL

Com a membres de la Xarxa Avsi Internacional des de CESAL hem llançat una campanya per a assistir a les persones que s’han vist obligades a fugir d’Ucraïna. Les accions que desenvoluparem són:

  • Suport a familiar vulnerables proporcionant-los subministraments de medicaments i material sanitari.
  • Subministrament d’aliments bàsics.
  • Suport psicològic a persones vulnerables i atenció a qualsevol necessitat bàsica dels desplaçats interns.

Per a aquesta intervenció, comptem amb la col·laboració de dos socis de la xarxa d’aquests països: AVSI Polska i Asociatia FDP. També estem prenent contacte amb organitzacions locals ucraïneses com Cártitas Leopoli.

A més, davant la previsible arribada a Espanya de refugiats, des de l’ONG Cesal ens preparem per a acollir a les famílies ucraïneses que arriben a Espanya, oferint acolliment i acompanyament a les seues necessitats. El nostre equip d’acolliment té experiència a afrontar situacions enfront d’arribades d’emergència com aquesta, com ja va passar en l’estiu de l’any 2021 amb l’arribada de famílies afganeses.

Més informació i donacions

Creu Roja

Creu Roja ha atés a Espanya a prop de 15.000 persones provinents dels països afectats (65% dones) en els dispositius d’atenció que té desplegats a Astúries, Cantàbria, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, Aragó, País Basc, Galícia, Castella i Lleó, La Rioja, Navarra, Múrcia, Andalusia, Balears i Canàries, gràcies a més de 639 persones voluntàries.

En el marc del sistema d’acolliment i integració de la Secretaria d’Estat de Migracions, s’han acollit en recursos de Creu Roja a 11.000 persones, i ja són més de 217 persones les que han sol·licitat el servei de Restabliment del Contacte Familiar. A més, a través de les xarxes socials i el telèfon s’han atés més de 7.148 demandes, i mitjançant l’àrea de Socors s’han realitzat 3.369 mobilitzacions de persones des de les zones d’arribada fins als seus allotjaments temporals.

Quant a l’atenció dels xiquets i xiquetes, els Equips de Sensibilització i Informació davant Emergències (ESIE) de Creu Roja Joventut han acompanyat a 2.663 menors.

Des de Creu Roja Espanyola ja s’han enviat a Ucraïna, en col·laboració amb la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, 16.000 tendals aïllants plàstics, més de 5.100 kits de cuina i prop de 10.000 mantes. A més, s’han desplegat 7 persones com a delegades espanyoles a les zones afectades (Polònia, Hongria i Ucraïna).

En col·laboració amb la Creu Roja Danesa, també s’han aportat més de 1.500 paquets d’aliments, més de 335 kits d’higiene, més de 700 sacs de dormir i 400 kits d’allotjament, assistència que es dona en paral·lel al benestar emocional i la cobertura de necessitats bàsiques que es detecten entre la població.

D’altra banda, si s’ha perdut el contacte amb els familiars d’Ucraïna, s’ha habilitat un formulari per a ajudar a restablir o mantindre el contacte entre persones separades dels seus familiars, una de les línies d’actuació de Creu Roja davant conflicte armat, catàstrofe natural o migracions.

Més informació i donacions

Entreculturas / Servicio Jesuita a Refugiados

Des de Entreculturas i Alboan, al costat de la Xarxa Xavier, hem activat el nostre protocol d’emergència. Estem en continu contacte amb el Servei Jesuïta a Refugiats Europa i amb les ONG i Oficines de Missions de la Companyia de Jesús a Europa per a oferir una resposta d’atenció, acolliment i acompanyament a la població refugiada als països fronterers amb Ucraïna: Polònia, Romania i Hongria, en una primera línia, i Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Kosovo, Macedònia i Sèrbia, en una segona línia.

A Ucraïna, la Companyia de Jesús ja ha posat a la disposició de les persones desplaçades diferents centres i instal·lacions que gestiona en Lviv, Kíev, Khmelnytsky i Chernivtsi.

En aquesta primera fase, estem enfocant-nos a oferir-los:

– Refugi i allotjament
– Alimentació
– Béns de primera necessitat
– Accés a serveis de salut bàsica
– Protecció i atenció psicosocial
– Assistència legal
– Suport per al transport segur de les famílies refugiades que volen dirigir-se a altres zones.
– Suport educatiu

Pots col·laborar mitjançant una transferència bancària: ES14 0049 0496 8023 1019 9163 (Banc Santander)

O, amb el teu mòbil, a través de Bizum usant aquest codi: 33375

Mes informació i donacions 

Farmamundi

Farmamundi, a través de la seua àrea Logística Humanitària, ha activat el seu protocol d’emergència després de rebre una sol·licitud d’urgència de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID). El dissabte 26 de febrer eixia el primer subministrament des de la Base aèria de Torrejón de Ardoz per a enviar a Ucraïna, davant la greu situació de guerra que viu el país i que està produint un èxode massiu de famílies senceres que fugen del conflicte. En total es van enviar 4.700 quilograms de medicaments i material sanitari.

Els escassos corredors humanitaris continuen sense garantir la seguretat de les persones desplaçades. Continuem amb el repartiment de kits nutricionals i d’higiene a la regió de Poltava quan es compleix un mes de l’inici de la guerra.

“Continuem brindant suport a grups de persones en Sumy, Lugansk, Donetsk, Khàrkiv, Kherson. Molts articles ja han sigut comprats però estem treballant en la logística mentre la regió està temporalment ocupada, a les regions de Cherkasy i*Poltava. En total estem assistint a més de 4.500 persones. També estem fent costat a les persones desplaçades internament en el marc dels corredors d’evacuació de Sumy i Khàrkiv”, ens compta un representant de l’equip de voluntaris de Gender Bureau, el nom dels quals és millor mantindre en l’anonimat. Explica a més, que hi ha un número molt limitat de població beneficiària en Kherson pel fet que la regió es troba actualment sota ocupació temporal i la logística és extremadament difícil. A més, es posarà en marxa un servei d’assessoria legal i jurídica a la població refugiada des de Moldàvia i Sèrbia.

En total, s’han distribuït en el primer mes 2.000 kits d’higiene i articles de primera necessitat adaptats a les necessitats dels grups de gènere i edat, i 2.000 kits nutricionals adaptats a persones desplaçades internes i refugiades en situació de major vulnerabilitat. També s’han repartit medicaments i inputs sanitaris, bolquers, roba i calçat per a persones adultes i menors, mantes i targetes telefòniques (SIM). Des que s’iniciara l’emergència, hem pogut enviar a Ucraïna, en dues transferències diferents, un total de 135.000 euros per a realitzar aquestes accions, que continuem coordinant amb Gender Bureau i l’Oficina d’Acció Humanitària de la Unió Europea”.

A més, Farmamundi recomana a la ciutadania no fer recollides de medicaments que no complisquen les normes bàsiques de donacions adequades.

Núm. de compte per a Donacions Solidaritat amb Ucraïna:
BANKINTER ES36-0128-7632-7701-0001-2607

Més info

Junts per la Vida

Junts per la Vida ha facilitat el trasllat a Espanya a mes de 1.300 refugiats. A València han arribat 800 persones de famílies ucraïneses. La majoria són acollits per famílies perquè tenen vincles familiars o d’amics, també hi ha moltes famílies sense vincle que s’han oferit per a acollir, i en altres casos se’ls facilita un altre tipus d’allotjament. La ong valenciana també ha facilitat el trasllat a unes 500 persones en altres transports organitzats des de la frontera, en col·laboració amb altres ong a altres ciutats espanyoles.

Diàriament l’equip de voluntaris que és a la frontera atén, ajuda, i informa multitud de refugiats en el punt de trobada situada en un centre comercial a la ciutat de Przemysl, a l’est de Polònia, a 15 km d’Ucraïna, on se situa el pas neuràlgic d’entrada de refugiats que fugen de la invasió russa, i per on passen cada dia milers de refugiats. Realitzen l’acolliment de les persones que arriben a la recepció de la ong perquè volen viatjar a Espanya, o perquè els han citat allí. S’asseguren que s’inscriguen i que tinguen un lloc on passar la nit, menjar calent i atenció fins que isca l’autobús o transport en el qual viatjaran a Espanya. La majoria són dones amb xiquets i xiquetes.

l’organització crida l’atenció sobre l’arribada massiva i descontrolada d’autobusos a la frontera, per part de persones o empreses espanyoles que noliegen vehicles sense cap mena de previsió ni coordinació amb les organitzacions que treballen allí. En molts casos demanen ajuda per a “omplir“ els autobusos i que no es tornen buits. “Les ong estan per a ajudar als refugiats que arriben desorientats i indecisos sobre el seu destí, i no se’ls pot obligar a una solució precipitada, ni se’ls pot forçar a decidir anar a una destinació que no coneixen pel fet d’haver d’omplir un autobús”

Donacions per a Ucraïna: ES91 2100 2967 8102 0004 2107

Més info

Metges del Món

Des de Metges del Món fem costat a la població amb material mèdic d’emergència en les zones de conflicte perquè els hospitals puguen continuar l’atenció a les persones i d’altra banda parem atenció a les persones que estan desplaçades”, explica Jesús Cruz, coordinador de Metges del Món en l’emergència a Ucraïna. Cruz afig que el sistema de salut ucraïnés està col·lapsat. La prioritat al país és dotar de subministraments mèdics als hospitals més afectats i atendre la població desplaçada i en zones de conflicte.

Des de Metges del Món, venim denunciant que la salut s’asfixia en el camp de batalla. El conflicte armat està afectant greument les infraestructures sanitàries, els serveis i subministraments mèdics. En solo aquest mes l’Organització Mundial de la Salut ha denunciat 62 atacs a estructures sanitàries, que han deixat 15 persones mortes i 37 ferides, algunes d’elles personal sanitari.

Una de les principals prioritats de l’ONG a Ucraïna és dotar de subministrament als hospitals del país. Metges del Món ja fa costat a 15 hospitals en l’est, centre i sud del país a través del subministrament amb proveïdors locals i ha enviat 3 tones de materials i medicaments per a cobrir les necessitats. L’arribada d’aquests subministraments a hospitals i centres de salut a Ucraïna està sent essencial per a poder atendre tant les persones ferides com als qui pateixen malalties cròniques. Per a assegurar aquest subministrament Mèdics del Món treballa en l’obertura d’un corredor logístic entre Romania i Ucraïna amb la finalitat que els medicaments puguen accedir al país.

Per a arribar a les persones desplaçades i en trànsit, Metges del Món utilitza equips mòbils on passa consultes de salut i d’atenció en salut mental.

Més info i donacions

Oxfam Intermón

Treballa, al costat d’organitzacions sòcies, per a atendre necessitats bàsiques com, per exemple, aliments, productes d’higiene o protecció per a dones, xiquets i xiquetes. Estan treballant per a crear instal·lacions d’aigua i sanitàries per a evitar malalties i oferir condicions dignes a les persones que fugen del conflicte. També treballen perquè les rutes per les quals viatgen siguen segures, i per a proveir d’efectiu a les famílies que requereixen assistència urgent.

També estan denunciant la situació i pressionant als líders de la UE perquè complisquen amb les seues responsabilitats amb la població ucraïnesa i amb totes les persones que busquen refugi. Demanem als estats membres i a altres països rics que garantisquen que les persones que busquen protecció tinguen accés a asil mitjançant un procediment just i efectiu.

Com ajudar mitjançant transferència

La Caixa – ES46 2100 5000 5102 0018 5140
Banc Santander – ES37 0049 1806 9726 1211 2137
BBVA – ES88 0182 6035 4202 0162 6384
Banc Sabadell – ES74 0081 0167 4200 0173 8377
Triodos Bank – ES10 1491 0001 2110 3417 5610
Bankinter – IBAN ES42 0128 7680 4901 0012 1372

Bizum al codi 33594

Més informació

Proclade

Des de Fundació PROCLADE hem posat en marxa una campanya de recaptació de fons per a enviar als missioners claretians que es troben a la ciutat ucraïnesa de Truskavets, situada molt prop de la frontera amb Polònia.

La quantitat recaptada es destinarà allí a la compra d’aliments, material d’higiene, roba i gasolina. Moltes persones que estan desplaçant-se cap a la frontera de Polònia, en veure les quilomètriques cues, estan passant els dies en ciutats limítrofes. Els sacerdots claretians que viuen allí les estan acollint.

Més info i donacions

PROYDE

PROYDE ha decidit posar en marxa el protocol d’actuació d’emergència començant amb una aportació pròpia de 3.000€. L’aprovació de l’emergència preveu treballar *coordinamente amb la iniciativa denominada #LaSalleForUkrainians, promoguda per Solidarietà Internazionale ONLUS, Roma.

Els fons recaptats per aquesta campanya secundaran directament les accions humanitàries proporcionat refugi, aliment, roba, productes mèdics i altres necessitats per a les persones refugiades. Aquest suport es prestarà a través dels centres educatius lasalians que es troben als països d’acolliment (Polònia i Romania).

Respecte als refugiats ucraïnesos que estan arribant a Espanya i a Itàlia, hem decidit en PROYDE, després de parlar-ho amb Solidarietà (Roma), enviar una part dels fons que hem rebut i una altra destinar-la a les necessitats que troben els ucraïnesos que van arribant a Espanya.

A Itàlia tenim refugiats en dos centres escolars La Salle. D’altra banda, la comunitat del Col·legi La Salle Meravelles ha acollit a una mare i al seu fill, on el xiquet ja està assistint a les classes en el mateix col·legi. També cal ressaltar que estan arribant refugiats ucraïnesos a Lliria (València). Són una trentena de dones i xiquets que han escapat del seu país en guerra i que han trobat un refugi a la nostra casa. Els quals estan a l’espera de ser allotjats i escolaritzats.

En aquest moment tan crucial tenim l’oportunitat de col·laborar i fer costat a les persones refugiades.

Com col·laborar

Transferència bancària. Fiara Banca Ètica: ES37 1550 0001 2400 0098 5325

BIZUM: 01200.

Concepte: SUPORT UCRAÏNA

Save the Children

Save the Children portem operant a Ucraïna des de 2014, treballant amb la infància més vulnerable. Des del començament del conflicte ja hem ajudat a més de 400.000 xiquets i xiquetes.

La nostra prioritat en aquesta emergència és protegir i garantir en tot moment el nostre suport als xiquets, xiquetes i les seues famílies. Aquesta situació de crisi també està tenint un impacte directe en la salut mental dels xiquets i xiquetes. Estem treballant per a pal·liar les conseqüències i reduir aquests traumes psicològics severs.

  • Estem generant una xarxa d’acolliment per a refugiats ucraïnesos en frontera de països pròxims (Romania, Polònia i Lituània).
  • Ens centrem en l’ajuda humanitària. Repartim aliments bàsics, mantes per a combatre el fred i kits d’emergència.
  • Proporcionem espais segurs per a la infància i atenció psicològica per a ajudar-los a superar els traumes causats per les experiències viscudes de conflicte i violència.
  • Responem davant la separació familiar a través del registre de menors no acompanyats per a la reunificació familiar.
  • Proporcionem assessorament i suport legal a les famílies refugiades.
  • Fem transferències de diners en efectiu perquè puguen satisfer necessitats bàsiques com a aliments, aigua, roba i medicaments.Estem generant una xarxa d’acolliment per a refugiats ucraïnesos en frontera de països pròxims (Romania, Polònia i Lituània).
  • Entreguem ajuda humanitària essencial, com a kits per a l’hivern i kits d’higiene.
  • Realitzem transferències de diners en efectiu a les famílies perquè puguen satisfer necessitats bàsiques com a aliments, aigua, roba i medicaments.

Més informació i donacions

VIDES

Des de VIDES ens coordinem amb les altres 2 ONGD que les Filles de María Auxiliadora (salesianes) tenen a Espanya (VidesSur i Fundació Lligabosc) i que també tenen oberta campanya de donatius per a Ucraïna. Els diners l’enviem a les Filles de María Auxiliadora (salesianes) i els VIDES de Polònia i Eslovàquia conforme ens el van sol·licitant. En total hem enviat ja 26.830 euros procedents de la campanya de les 3 ONGD.

El treball en xarxa de les Salesianes i els VIDES a Polònia i Eslovàquia consisteix en: una primera atenció en frontera i a més a Polònia acollint a població refugiada en algunes comunitats Salesianes. També les Salesianes de Polònia, de manera coordinada amb els Salesians, estan fent arribar material sanitari i aliments a les comunitats salesianes en Lviv (Ucraïna).

Per a continuar donant suport a la labor de les Salesianes i els VIDES de Polònia i Eslovàquia continuem amb la campanya de recollida de donatius, perquè es *prevee que la *acogia de població ucraïnesa s’estendrà en el temps i són molts els costos als quals cal fer front.

Compte per a realitzar donatius: ES76 0182 3191 8502 0166 9499
Bizum: 01015
Recorda indicar “Ucraïna” el teu nom i DNI perquè puguem gestionar la desgravació fiscal

Més informació

, ,

Els comentaris estan tancats.

Desplaça cap amunt