Independència econòmica i comunicació: claus contra la violència de gènere

● En el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, Fundació Taller de Solidaritat (TDS) posa el focus a visibilitzar la independència econòmica com a mitjà per a lluitar contra la violència de gènere, i ho fa a través de la ràdio com a motor de transformació social.

● L’accés de les dones als mateixos recursos i oportunitats financeres i a espais de lideratge en les seues comunitats són claus per a garantir la igualtat econòmica. Un treball que TDS realitza en els seus projectes de cooperació en diversos països, com el Perú, on dona suport a la iniciativa Emprenent per la Igualtat de mà de Radi Cutivalú.

● A través d’este projecte i de la seua difusió en la ràdio, es pretén informar, educar i conscienciar a la societat sobre la prevenció de la violència i la necessitat de contribuir a la igualtat de gènere. Un canvi que es treballa amb dones i homes, mitjançant formacions en noves formes de masculinitat i responsabilitat familiar a líders comunitaris i les famílies d’estes dones.

Cada 25 de novembre, el món alça la veu contra la violència de gènere, una de les majors violacions contra els drets humans que afecta una de cada tres dones i xiquetes en el món, segons l’ONU. Una violència amb moltes arestes, algunes quasi invisibles, encara que determinants en la situació a la qual s’enfronten més de set-cents milions de dones en el món. Física, sexual, psicològica, econòmica…diferents cares d’una mateixa moneda.

En este marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, Fundació Taller de Solidaritat (TDS) vol visibilitzar la importància de dos elements bàsics per a lluitar contra esta xacra social: la independència econòmica de les dones i el seu accés a recursos financers i formatius, i els mitjans de comunicació, amb especial atenció a la ràdio, com a element transformador que permet educar, sensibilitzar i canviar consciències.

La independència econòmica: clau per a trencar el cercle de violència

La violència econòmica cap a les dones és un problema sistèmic, que travessa les esferes del públic i del privat, i que condiciona la forma en la qual les dones són i estan en el món. Els genera una dependència financera de les seues parelles que no els deixa prendre les regnes de les seues vides i en moltes ocasions escapar del cercle d’abús en el qual estan immerses. Per això, en tots els projectes de TDS es treballa d’una forma transversal la formació tècnica, el foment de l’ocupació i l’emprenedoria femenina com a ferramenta fonamental per a trencar la bretxa de gènere, aconseguir la igualtat i erradicar la violència contra les dones.

“Em sent contenta perquè gràcies al meu negoci no he de dependre del fet que el meu espòs em diga que no hi ha o que la meua filla em diga que necessita alguna cosa. Ara, amb la meua emprenedoria, jo els puc dir: presa, ací està, jo et puc ajudar, el poc que jo guanye en la meua fruiteria és per a vostés. Em sent feliç de veure com vaig creixent a poc a poc i ensenyar-li al meu espòs que tot es pot aconseguir en esta vida”.

Juana Iris Maza Inga és una de les participants del projecte Emprenent per la Igualtat que Taller de Solidaritat secunda al costat de Ràdio Cutivalú en Piura, el Perú, gràcies al finançament de la Xunta de Galícia.

Com Juana, moltes dones s’han adonat que l’accés als recursos econòmics i al treball els permet, no sols mantindre’s a elles i a les seues famílies, sinó que

“estic creixent com a dona i ajudant a més dones de la meua comunitat, els ensenye que sí que es pot tindre el teu propi negoci, que no ens quedem estancades en la por, en el silenci, en eixe món de foscor. Podem eixir i véncer cada obstacle que se’ns presente en la vida”.

Acabar amb la violència de gènere: un treball integral

Però per a trencar amb la violència, amb les barreres a les quals s’enfronten cada dia milions de dones en el món és necessari transformar mentalitats, dinàmiques de vida. Per això, des de Ràdio Cutivalú i TDS es treballa amb les parelles, amb les famílies i les comunitats mitjançant tallers de noves masculinitats i de la corresponsabilitat familiar dels homes.

“A través de les capacitacions que Radi Cutivalú ens va donar als homes per a fer costat a les nostres dones, em vaig adonar que podíem tirar avant junts, que elles treballen més que nosaltres i també es cansen, que hem de fer-ho entre els dos. Ara jo aconselle als homes perquè facen costat a les seues esposes, els dic que cal deixar el masclisme. Alguns ho entenen, però altres no, uns altres més aviat es molesten quan un els parla de recolzar en la llar”, destaca Henry Yovera Timaná, marit de la Sra. Juana.

La transformació d’Henry li ha portat a convertir-se ell mateix en agent de canvi. No sols fa costat a la seua dona en la fruiteria, sinó que compartix les faenes de casa, la criança dels seus fills i és un referent en la seua comunitat de la lluita contra el masclisme.

Mentres, la Sra. Juana ha passat de víctima a lideresa. La dona a la qual li feia por relacionar-se, ara és una de les protagonistes del llibre de TDS De xiquetes a llegendes. 15 històries d’emprenedoria femenina i assegura que ha aprés a:

“Voler-me i a estimar-me tal com soc, em vaig anar empoderant, i gràcies a les capacitacions ajude a les meues veïnes i amigues perquè s’animen a participar en la meua xarxa i puguen créixer. Mai vaig pensar arribar a tant, però em sent contenta perquè amb el que vaig coneixent i aprenent puc transmetre-ho a altres dones perquè vagen perdent la seua por a poc a poc”.

Acabar amb la violència de gènere és un treball de la societat en el seu conjunt, per això des de Radi Cutivalú

“abordem la prevenció de violència de gènere, l’autonomia econòmica, els drets humans, com emprendre i fer sostenible el teu negoci. Totes estes coses que formen part dels tallers del projecte Emprenent per la Igualtat les repliquem en la ràdio amb un llenguatge més quotidià i amé, de tal manera que la nostra audiència també es beneficie amb estos mateixos continguts. Hem apostat per fer de la nostra ràdio una finestra on es visibilitze el treball de les xarxes de dones”, assenyala Omayra Karito Feijoo Morán, periodista de Cutivalú.

La ràdio: altaveu d’igualtat i transformació social

En zones rurals com Piura, la ràdio s’ha convertit en una ferramenta essencial per a educar, informar i mobilitzar a comunitats sobre temes com la violència de gènere. En l’era de la tecnologia, d’Internet i les xarxes socials, encara més de 2.600 milions de persones encara no tenen connexió a la xarxa, segons l’ONU. En canvi, prop del 80% de les llars a tot el món compten amb una ràdio, amb independència del seu nivell econòmic o d’alfabetització.

“La ràdio pot transmetre missatges que reforcen moltíssim l’autoconfiança, l’apoderament econòmic i la importància de treballar en equip. En el cas de les dones hem apostat per programes enfocats en el seu apoderament, on puguen destacar el rol crucial que juguen en el desenrotllament econòmic i social de les seues comunitats. A través dels nostres programes, les i els oients poden compartir les seues experiències, generant un espai d’aprenentatge col·lectiu i comunitats de suport”, destaca Omayra.

Una labor que posa de manifest que el canvi és possible quan s’aborda des d’un enfocament integral que incloga formació tècnica, apoderament econòmic, sensibilització i educació comunitària. Este 25 de novembre, TDS reafirma el seu compromís de treballar, al costat d’entitats com a Radi Cutivalú, per una societat lliure de violència de gènere, on dones i homes tinguen les mateixes oportunitats per a viure amb dignitat, igualtat i autonomia. Alguna cosa que la Sra. Juana ja està experimentant i vol transmetre a milions de dones que encara estan sumides en este cercle de violència, dolor i temor.

“A totes les dones del món els diria que no es queden ací, en la por, que lluiten pels seus somnis. L’important és dir-nos a nosaltres mateixes que sí que es pot, que per més obstacles que la vida ens presente, sempre hi haurà un camí que ens done llum per a continuar creixent a poc a poc com a dones. Voler-se a una mateixa és fonamental. Espere que el meu cas els servisca perquè vostés vagen creixent a poc a poc i no deixen que la por s’apodere de nosaltres”.

, ,

Desplaça cap amunt