ILEP recomana formar nous professionals per a afrontar la interrupció de la transmissió de la lepra

L’assemblea de la Federació Internacional d’Associacions de Lluita contra la Lepra ha conclòs amb una visita al sanatori de Fontilles a la Vall de Laguar

La Federació Internacional d’Associacions de Lluita contra la Lepra (ILEP), de la qual la fundació Fontilles és membre, ha conclòs el 24 de març a València la seua assemblea anual amb la recomanació a governs i institucions sanitàries de formar nous professionals especialitzats en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la malaltia. La comissió tècnica de ILEP ha constatat que l’envelliment dels professionals actuals fa necessari garantir el relleu generacional tant del personal mèdic i infermer dels sistemes nacionals de salut com dels col·laboradors en el terreny, personal paramèdic i voluntariat.

L’assessor tècnic de ILEP, Paul Saunderson, ha considerat que la formació d’aquesta nova generació de professionals és un repte fonamental per a afrontar els altres dos desafiaments que sorgiran en la lluita contra la lepra durant els pròxims anys: d’una banda, la imminent interrupció de la transmissió de la malaltia en alguns països; per un altre, la gran variabilitat de la incidència de la malaltia entre diferents zones d’un mateix país.

Respecte al primer aspecte, els especialistes de la comissió tècnica de ILEP han estimat que en els pròxims anys, entre tres i huit, països que en l’actualitat presenten un escàs nombre de nous casos de la malaltia en xiquets i xiquetes de fins a catorze anys —com el Marroc, Cambodja, Vietnam i Les Maldives— passaran a no detectar cap, la qual cosa indicarà la interrupció de la transmissió comunitària. Quant al segon, els tècnics de la federació estimen que el mateix pot ocórrer en zones concretes de països amb una alta incidència de la malaltia, com l’Índia i el Brasil. Saunderson va alertar que res d’això hauria de suposar la finalització dels programes en aquests espais, sinó que farà necessari replantejar les estratègies i reorientar-les al manteniment de la vigilància —davant possibles nous casos a conseqüència de migracions i d’incubacions ja iniciades—, de la lluita contra l’estigma i dels serveis d’atenció a la discapacitats en casos antics.

D’altra banda, l’assemblea ha triat tres projectes innovadors a desenvolupar durant els pròxims anys relacionats amb el diagnòstic primerenc de la malaltia, el tractament de les úlceres que genera i la reducció de l’estigma que causa els qui la pateixen.

Sobre ILEP i la seua assemblea

L’assemblea anual de ILEP va començar el dimarts 21 a València i ha conclòs el divendres 24 amb un plenari i amb la visita al sanatori de Fontilles a la Vall de Laguar (la Marina Alta, Alacant), en el qual des de la seua creació en 1909 van rebre tractament de lepra al voltant de 3.000 pacients. La Federació Internacional d’Associacions de Lluita contra la Lepra (ILEP), fundada en 1966 i del qual formen part catorze entitats de tot el món, és present en seixanta països a través d’un miler de projectes de cooperació al desenvolupament orientats a previndre la lepra i altres malalties desateses vinculades a la pobresa, tractar a les persones afectades i millorar les seues condicions de vida.

La trobada, organitzat per la fundació Fontilles, ha reunit durant quatre dies, al voltant de 50 representants de les catorze entitats membre —originàries d’Alemanya, Bèlgica, el Canadà, Espanya, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó, Països Baixos, el Regne Unit i Suïssa— que han intercanviat les seues experiències en la lluita contra la lepra, compartit les bones pràctiques desenvolupades durant l’últim any i debatut sobre els principals reptes en el tractament de la malaltia.

La lepra en el món

La malaltia de la lepra va registrar 140.594 nous casos en el món en 2021, últim any de què existeix informació. La xifra va suposar un augment del 10% respecte als 128.405 casos localitzats en 2020 i va estar acompanyada per un increment de les deteccions en xiquets i xiquetes i amb discapacitats associades. El nombre de persones afectades que presentaven discapacitats visibles en el moment de la detecció va augmentar en un 18%, en passar de 7.198 en 2020 a 8.492 en 2021, la qual cosa va suposar el 6% de les noves deteccions i va situar la taxa de discapacitat en 1,1 casos per milió d’habitants. Al seu torn, els nous casos detectats en xiquets i xiquetes menors de 15 anys van créixer en un 4,9%, de 8.629 a 9.052, la qual cosa va implicar el 6,4% del total i va suposar una taxa de 4,5 casos per milió de població infantil.

Les dades s’allunyen encara del compliment de les metes establides per a 2030 per la comunitat internacional: reducció del nombre de nous casos a al voltant de 62.500; descens de la taxa de nous casos amb discapacitats visibles a 0,12 per milió d’habitants; i disminució de la taxa de detecció de nous casos infantils a 0,77 per milió de població infantil. Tot això malgrat que la malaltia té cura des de fa quatre dècades: un tractament facilitat gratuïtament per l’OMS de dues pastilles diàries durant un any (sis mesos en els casos menys greus) basta per a eliminar el bacteri i, si se subministra a temps, serveix per a impedir el desenvolupament de discapacitats.

Sobre Fontilles

Fontilles treballa per la salut i el benestar de persones vulnerables des de la seua fundació en 1902. En l’actualitat, la institució desenvolupa la seua activitat des d’un enfocament local i global. En el local, mitjançant l’atenció sanitària a persones majors dependents i a persones amb diversitat funcional a través del Centre Geriàtric Borja, amb 84 places, i del Centre de Diversitat Funcional Ferrís, amb 51, tots dos situats en el sanatori San Francisco de Borja, a la Vall de Laguar. En el global, a través de projectes de cooperació internacional orientats a la prevenció i el diagnòstic primerenc de la lepra i altres malalties oblidades lligades a la pobresa, així com a l’atenció sanitària a les afectades i a la millora de les seues condicions de vida. L’entitat, que va rebre en 2007 l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, té en marxa 19 projectes que beneficiaran en 2023 a al voltant de 2.853.000 persones a l’Índia, Moçambic, República Democràtica del Congo, Malawi, el Brasil i Bolívia.

Desplaça cap amunt