Humans Fest enceta la seua XIV edició amb dos tallers audiovisuals sobre drets humans

Una quinzena d’activistes es formarà en el gènere documental per a mostrar la seua visió en la defensa de la igualtat

El festival també oferirà xerrades educatives a l’alumnat valencià perquè participe en la secció oficial “1 minut 1 dret”

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundación por la Justicia, ha iniciat la programació paral•lela de la seua XIV edició amb dos tallers pensats per a consolidar l’àmbit audiovisual com a eina en la defensa dels drets humans, així com ampliar les mirades i les reivindicacions que arriben a la pantalla gran. Tot això, baix el seu eix temàtic de 2023: la perspectiva de gènere.

D’una banda, una quinzena d’activistes es formarà en el documental de la mà de La Cosecha, una productora valenciana especialitzada en la comunicació per al canvi social. Humans Fest celebrarà aquesta activitat aquest cap de setmana a València, del divendres 24 al diumenge 26 de març, quan persones defensores dels drets humans procedents de diferents sectors i entitats, com Por Ti Mujer, aprendran a traslladar la seua visió feminista amb les càmeres i a traduir els seus missatges al llenguatge audiovisual.

Com en l’edició anterior de Humans Fest, els treballs que neixen en aquest taller seran estrenats durant el mateix festival, que enguany se celebra de l’1 al 9 de juny. De fet, en 2022 van resultar tres documentals (disponibles en el canal de Youtube del festival) que van mostrar diverses demandes entorn de la migració: l’ús de l’espai públic i el dret a l’activitat física; l’eliminació dels CIE; i el reconeixement dels estudis i l’experiència de les persones migrants en el mercat laboral.

“En aquests tallers entenem el documental com una eina de reflexió sobre els nostres entorns, d’expressió i d’apoderament, que genera debats sobre les temàtiques que preocupen les persones participants. Posem sobre la taula les seues històries personals amb una metodologia participativa per a construir noves narratives que els permeten autorepresentar-se i reivindicar els seus espais quotidians com a espais de resistència”, explica Alba Pascual de La Cosecha.

 

Humans Fest fomenta el talent audivisual entre joves

D’altra banda, Humans Fest repeteix la seua secció oficial 1 minut, 1 dret, dedicada a micrometratges sobre els drets humans realitzats per estudiants. Per a això, ha posat en marxa una sèrie de xerrades formatives en diversos centres educatius de diferents nivells, de manera que la joventut puga conéixer a una persona activista, parlar amb ella i inspirar-se per al seu futur treball audiovisual. La primera sessió ja s’ha celebrat amb alumnat del 3r curs de Grau en Periodisme de la Universitat de València i Noelia Montagud, membre de l’àrea d’incidència política i participació social de CEAR a València.

“Aquests tallers consisteixen en trobades de, aproximadament, una hora entre l’alumnat, activistes de diverses entitats de defensa dels drets humans i el Humans Fest. Busquem obrir espais de reflexió sobre els drets humans i estimular el sorgiment d’idees que es transformen en peces audiovisuals participants en el nostre festival. Esperem rebre moltes propostes”, explica Pilar Almenar, coordinadora de sensibilització de Humans Fest.

Arrenca el procés de selecció per a la secció oficial de 2023

A més d’1 minut, 1 dret, Humans Fest comprén altres categories en la seua secció oficial: Humans Fic, per als millors llargmetratges i curtmetratges internacionals de ficció; Humans Doc, per als millors llargmetratges i curtmetratges documentals; Curt i Barrejat, per a curtmetratges valencians que aborden els drets humans en gènere documental o de ficció.

El termini d’inscripció per a aquestes tres últimes ha finalitzat recentment. En total, s’han presentat 454 treballs cinematogràfics que, ara, han passat a la fase de preselecció, en la qual participen tant professionals del tercer sector com de l’àmbit cultural.

Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La seua XIV edició se celebra gràcies a la col•laboració de Conselleria de Cooperació, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika.

,

Desplaça cap amunt