Humans Fest convida a reflexionar sobre igualtat i gènere amb més de 40 pel·lícules de ficció i documental en la seua XIV edició

El festival se celebrarà de l’1 al 10 de juny amb una programació que torna a incloure xerrades i una exposició fotogràfica a més de les projeccions

L’organització ha fet un pas endavant en inclusió i enguany oferirà sessions amb audiodescripció per a persones amb discapacitat visual

Els barris de Malva-rosa i Orriols acolliran la iniciativa de “cinema a la fresca” que permet gaudir gratis i a l’aire lliure de la secció oficial

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundación por la Justicia des de 2009, ha presentat la programació oficial per a la seua XIV edició. En total, a València es projectaran entre l’1 i el 10 de juny més de 40 pel·lícules de ficció i documental que aborden la perspectiva de gènere en la defensa dels drets humans, qüestionant la discriminació i visibilitzant accions en favor de la igualtat.

“En 2023 hem escollit parlar dels drets de les dones perquè segueixen en disputa en qualsevol part del món. Ho hem comprovat amb la campanya electoral: els partits continuen fent política amb la nostra llibertat reproductiva i sexual. També ho vivim als carrers, on sofrim agressions d’odi per la nostra orientació sexual. Som qui sostenim la vida, però la desigualtat ens travessa”, ha explicat Majo Siscar, directora de Humans Fest, en l’acte que s’ha celebrat aquest matí a la Diputació de València.

En aquesta presentació també han intervingut Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València; Mª José Marco, de Fundación por la Justicia; i Vane Julián, dissenyadora i il·lustradora encarregada del cartell d’enguany; que han coincidit en destacar la necessitat d’iniciatives com Humans Fest perquè la cultura siga un motor de transformació social. “Pensem que aquesta edició està més viva que mai, tant per la matèria que abordem com per la manera de fer-ho. Oferim una perspectiva àmplia, integradora i crítica”, ha reconegut Mª José Marco.

“Aquest és un festival que dinamitza espais públics i privats, com ara la mateixa Diputació de València, amb activitats paral·leles com l’exposició fotogràfica d’Eva Máñez, que podem veure ara mateix ací i que romandrà durant els propers dies a l’abast de tots els visitants que vulguen vore-la o el MUVIM amb els Vermuts Humans que se celebraran a la cafeteria”, ha afirmat Mentxu Balaguer.

Per part seua, Vane Julián ha explicat el procés creatiu de la imatge de 2023, per al qual s’ha mantingut “un diàleg des d’una mirada feminista, tant de la meua part com de l’equip del Humans Fest”. Així mateix, ha analitzat els elements que componen el cartell, cadascun amb el seu significat. En les seues paraules: “He utilitzat un ull com a element central, al·ludint a la lent audiovisual per a representar la mirada humana. D’altra banda, les vinyetes laterals reflecteixen la transversalitat del feminisme: la lluita, la tendresa, l’apoderament, la cooperació…”.

.

Isabel Coixet: premiada honorífica amb cicle propi

La XIV edició de Humans Fest arrencarà el dijous 1 de juny en el Centre Cultural La Beneficència amb una reconeguda convidada: la directora Isabel Coixet, que enguany ha estat guardonada amb el premi honorífic del festival, Pau i Justícia, per la marcada perspectiva de gènere en la seua trajectòria, ajudant a desconstruir la representació femenina i la masculinitat tradicionals en l’àmbit audiovisual.

Coixet no sols assistirà a la inauguració, sinó que el divendres 2 de juny protagonitzarà un col·loqui que donarà principi al seu “cicle d’autora” a La Filmoteca de València, on s’exhibirà la pel·lícula que va canviar la seua carrera, Mi vida sin mí, a propòsit del seu 20é aniversari i el seu últim documental, El sostre groc. A més, es projectaran dos llargmetratges que han inspirat la seua mirada de gènere al cinema i que han estat triats per ella mateixa.

Una secció oficial més accessible que mai

Humans Fest torna a constar de sis seccions a concurs, les quals comprenen més de 40 produccions de múltiples orígens, com Espanya, Colòmbia, Mèxic, Eslovènia, Geòrgia, l’Afganistan o la Xina, entre altres països. En concret, com a millor llargmetratge de ficció competeixen cinc pel·lícules, de les quals quatre són estrenes a Espanya: Ópalo, El hombre sin culpa, Los agitadores i A room of my own. A més, es projectarà una cinquena pel·lícula que també és estrena al País Valencià, la franc-marroquí Malikates.

Per part seua, hi ha sis propostes que aspiren a millor llargmetratge documental i tres són, també, primícia al nostre país: And still I sing; Old fashion, new life i Kenya. A això se sumen 24 treballs que participen en la secció Curt i Barrejat, en la qual opten als premis de millor curt documental, millor curt de ficció, millor curtmetratge valencià i millor guió de curtmetratge valencià, que concedeix EDAV.

Així mateix, cal destacar que Humans Fest ha apostat un any més per l’animació (Ópalo), com també per l’audiovisual valencià, ja que set curtmetratges han estat produïts al País Valencià i la Secció Oficial d’enguany comprén tant llargmetratges com curtmetratges en la nostra llengua. Finalment, una altra de les novetats relacionades amb la Secció Oficial és que una selecció de 13 pel·lícules (nou curts i 4 llargmetratges) estaran disponibles en la plataforma Filmin del 5 a l’11 de juny.

Independentment de la categoria, enguany Humans Fest presenta una important novetat gràcies a un acord de col·laboració entre Fundación por la Justicia i l’ONCE: més de la meitat dels dies de festival s’oferiran projeccions amb sistema d’audiodescripció, de manera que aquestes sessions seran accessibles per a persones amb alguna discapacitat visual mitjançant l’aplicació mòbil Audesc. Aquest sistema permet a les persones amb alguna mena de discapacitat visual assistir a una projecció convencional de cinema i escoltar l’audiodescripció a través d’auriculars connectats al seu mòbil.

D’altra banda, com ja es va fer en l’edició de 2022, l’organització de Humans Fest ha decidit mantenir la seua aposta per portar el cinema als carrers, de manera que la ciutadania valenciana podrà gaudir gratis d’una selecció de treballs de la Secció Oficial a l’aire lliure. En concret, aquestes sessions “a la fresca” tindran lloc al pati del CEIP Ballester Fandós del barri Malva-rosa i a la Plaça Jardí de l’Ermita a Orriols.

El documental participatiu és protagonista

Una de les principals activitats de Humans Fest són els seus tallers audiovisuals sobre drets humans: un espai de creació per a activistes que, de la mà de la productora La Cosecha, aprenen a traslladar els seus missatges amb les càmeres. Baix el lema d’enguany, la perspectiva de gènere, d’ací han nascut tres treballs que s’estrenaran el dilluns 5 de juny en la primera sessió de la Mostra de Curts Participatius que acollirà el Col·legi Major Rector Peset.

La segona sessió, per part seua, tindrà lloc el dimecres 7 de juny en aquest mateix espai, on es projectaran els curtmetratges documentals que han realitzat un grup d’homes interns en el Centre Penitenciari Antoni Asunción Hernández de Picassent, que també han treballat amb l’equip de La Cosecha gràcies a una col·laboració amb Fundación por la Justicia.

Vermut amb drets humans per als matins de dissabte

Una altra de les novetats que ha presentat Humans Fest per a la seua XIV edició són els anomenats Vermut Humans: una trobada amb activistes a MuVIMENT (la cafeteria del MuVIM) per a conversar en un ambient més distés sobre la situació dels drets humans de les dones arreu del món. En concret, seran els dissabtes 3 i 10 de juny, a les 12 hores, baix els títols Dones en lluita i Interseccions, respectivament.

Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La seua XIV edició se celebra gràcies a la col·laboració de Conselleria de Cooperació, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per part seua, la radiotelevisió autonòmica valenciana À Punt és el mitjà oficial del festival.

,

Desplaça cap amunt