Hem de generar nous estils de vida per a acabar amb les causes estructurals de la pobresa

Manos Unidas València reitera la seua lluita contra la desigualtat i l’exclusió dels més vulnerables del planeta.

Manifestem que portem 62 anys treballant per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible que ara proposa l’Agenda 2030

Denunciem que la tragèdia del pobre no és només la fam, sinó també l’oblit.

Manos Unidas València ha celebrat la seua Assemblea Diocesana anual en la qual han participat voluntaris i col·laboradors de València capital, parròquies i de les delegacions comarcals, que són la gran força d’aquesta organització. Gràcies als voluntaris, aquesta ONG vaig poder dedicar quasi el 90% de la seua recaptació a projectes i sensibilització, i només el 10% restant s’empra en el seu personal i despeses d’administració.

Ana Ruiz Ruiz, delegada de Mans Unides València; Eladio Seco d’Herrera, tresorer, i Pablo Tos, consiliari, es van dirigir als assistents, i van ser recolzats per representants de Mans Unides de serveis centrals que van impartir xarrades sobre la identitat de l’ONG, sobre la comunicació dels projectes i sobre les emergències ocasionades principalment per la pandèmia.

La valentia del voluntariat

La delegada de València va presentar el resum del present curs, informant també l’any anterior en el qual no es va poder celebrar l’Assemblea. Ana Ruiz ha destacat la valentia de tots els voluntaris, “heu seguit al peu del canó contagiant solidaritat al vostre pobles i comarques”.

“Lluitem contra la desigualtat i l’exclusió dels nostres germans vulnerables i defensem que els drets humans porten aparellats uns deures que es resumeixen en el bé comú i la solidaritat”, són les paraules amb les quals Ana Ruiz Ruiz ha resumit el treball que realitza la nostra organització des de fa 62 anys.

Agenda 2030

“La famosa Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible amb els seus 17 objectius, ha suposat el compromís de tots els països en la posada en marxa de mecanismes i estratègies que permeten solucionar i posar fi als problemes de fam, pobresa, salut, educació i discriminació”, ha assenyalat la delegada valenciana. “En Manos Unidas ja portem 62 anys treballant per aquests objectius, tenim molts anys d’experiència realitzant projectes de desenvolupament per a canviar la situació de pobresa i vulnerabilitat dels germans del sud, ens alegra pensar que els objectius pels quals treballem vagen a fer-se universals”, ha recalcat Ana Ruiz.

LA delegada de València ha reiterat que “hem de generar nous estils de vida des de la política, l’economia i la societat, per a acabar amb les causes estructurals de la pobresa. No podem quedar-nos en l’assistencial, hem de crear condicions de vida més humanes”.

Comarcals

Quant als temes interns de la delegació valenciana, s’ha aconseguit l’objectiu d’augmentar el nombre de representants en les localitats de la Diòcesi de València, malgrat les dificultats provocades per la pandèmia, de manera que Sollana, Cullera i Ayora, s’uneixen a les 76 delegacions comarcals (localitats) que ja formaven part de l’organització. Es va aprofitar per a agrair a les que han sigut rellevades i han pres un merescut descans després d’anys de dedicació a Manos Unidas, i per descomptat a tots els equips pel seu infatigable treball.

El consiliari de Manos Unidas València, Pablo Tos, es va dirigir als assistents per a instar-los a “fer les coses per Jesús. El nostre moviment ha de crear el Regne de Déu”. Va animar el consiliari a tots els voluntaris a mantindre aquest moviment que va nàixer fa més de 60 anys, i que “heu de reforçar perquè no es devalue”.

Informe Econòmic

Els comptes de 2020 van ser presentades pel Tresorer, Eladio Seco d’Herrera, un any en què les donacions a la delegació valenciana van pujar lleugerament, un 1,7%, malgrat la pandèmia. La recaptació va ser d’1.898.819 €, una xifra molt positiva tenint en compte la situació econòmica.

Les perspectives per a aquest any 2021 són optimistes, gràcies a l’empenyiment de diverses herències rebudes.

La identitat de Mans Unides

El viceconsiliari de Manos Unidas, Óscar García Aguado, ha resumit que la raó de ser de l’organització és “la fraternitat universal, així com la nostra meta”. Recordava García Aguado que des de la seua infància tenia la il·lusió de millorar el món: “pensava que havia de ser un gran empresari, però amb el temps em vaig adonar que es pot fer des d’una organització com a Mans Unides, portant la bona notícia de l’acolliment, de la proximitat i donant amor en el que fem”, especialment en favor dels més pobres.

El viceconsiliari va ressaltar la idea que estem molt informats, però poc comunicats, i “la tragèdia del pobre no és només la fam, sinó també l’oblit. Des de Manos Unidas, amb la nostra labor de sensibilització, ens esforcem per visibilitzar la pobresa”.

Patricia Garrido, responsable de projectes de Manos Unidas al Sud-est Asiàtic, va recordar la forma en la qual es treballen els projectes: “s’aproven amb coneixement de la realitat del lloc, i amb la informació dels socis locals, no el decideix un senyor que es baixa d’un helicòpter i es va”. “Els nostres socis locals tenen un conegut prestigie i són de confiança moral i tècnica”. A més, i molt important, va afegir Garrit, “els nostres projectes van a les causes del problema”, es tracta de resoldre una situació.

Prioritats

Quines són les prioritats de Manos Unidas?: les regions més pobres on no estan cobertes les necessitats bàsiques, les regions on no estan concentrats els actors de la cooperació, les àrees rurals o periurbanes, indígenes, grups ètnics marginats (descastats a l’Índia) i les dones i xiquets en situacions vulnerables, d’emergència i post emergència.

Que la pandèmia ens ha trastocat la vida és de sobres conegut, i pel que concerneix a Manos Unidas, aquesta tragèdia s’ha traduït en què un terç dels nostres projectes es van dedicar a emergències, segons ha explicat Encarni Escobar, secretària tècnica de Manos Unidas. Les habituals catàstrofes: sequeres, inundacions, fams, desplaçats… van quedar durant uns mesos en segon pla davant la devastació provocada pel Covid-19.

Haití, el Perú, l’Índia, Kenya…

A continuació, Elena Gallego, responsable de la Zona de la Comunitat Valenciana i Balears en l’Àrea de Delegacions, va explicar com ha sigut l’ajuda humanitària de 2020 amb alguns significatius exemples. Entre ells Haití, un país desolat pel terratrémol de 2010, on la terra va tornar a tremolar, i a més, va arribar la pandèmia. Es van aprovar 4 projectes d’emergència per valor de 342.000 € per a pal·liar situacions dramàtiques d’una població tan castigada.

l’Índia ha patit especialment la pandèmia a causa de la seua alta densitat de població, la qual cosa impossibilita la distància social. El confinament els ha impedit eixir de casa a guanyar el seu manteniment diari i morien literalment de fam tancats a les seues cases. Mans Unides va aprovar 38 projectes que consistien a proporcionar aliments, kits sanitaris i campanyes d’informació sobre el Covid-19. La situació en Mukuru, Kenya, era similar, en deixar de treballar, moltes persones van deixar de cobrar i es van quedar sense cap ingrés.

Al Perú s’ha posat en marxa “Kusy Mikui”, que consisteix a organitzar uns desdejunis comunitaris per al que Manos Unidas ha facilitat tots els inputs. La nutrició ha millorat notablement i el poble se sent unit i esperançat davant una tasca comuna.

La coordinadora d’Operació Enllaç en Manos Unidas, Marisa Elosua, ens va recordar que els projectes donen a conéixer el conjunt del treball de Manos Unidas “els projectes són els exemples de la nostra tasca”. Operació Enllaç s’encarrega de “establir un vincle entre un projecte de Manos Unidas i un grup de persones: parròquia, col·legi, participants en una activitat, etc”.

Confiança

“En donar, l’important és la confiança en la nostra organització”, reputació guanyada gràcies a que el nostre segell és la transparència. Va afegir Elosua que, Manos Unidas “gasta bé els diners, i en nosaltres gastem poc”, l’austeritat és una dels nostres senyals d’identitat, que com hem explicat al llarg d’aquesta Assemblea, s’esforça per aprofitar cada donatiu al llarg de tot el procés.

La delegada de Manos Unidas València va acomiadar l’acte agraint el dur treball realitzat pels voluntaris, i l’esforç dels socis i donants. I les últimes paraules van ser per a recordar a companys, familiars i amics que vam perdre durant la terrible prova a la qual ens va sotmetre la pandèmia des de març de 2020.

,

Desplaça cap amunt