Gaza, la capital de la Franja, és una “ciutat fantasma”

L’impacte dels intensos atacs aeris i els bombardejos és molt visible. Les carreteres estan plagades de cràters, la qual cosa complica el lliurament d’assistència, reporten els treballadors que van portar assistència a humanitària a eixa ciutat.

 

L’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA) va informar este dimecres que l’assistència humanitària va arribar als seus refugis en el nord de Gaza per primera vegada des que va esclatar la guerra el mes passat.

“Mentre conduíem per la ciutat de Gaza semblava una ciutat fantasma; tots els carrers estaven deserts”, va dir Thomas White, director d’Assumptes d’UNRWA a Gaza.

“L’impacte dels intensos atacs aeris i els bombardejos és molt visible. Les carreteres estan plagades de cràters, la qual cosa complica el lliurament d’assistència”, va afegir en relatar el seu pas per la capital de la Franja de Gaza.

Que s’amplie la treva

Ahir va ser el sisé i últim dia de la treva entre Hamàs i Israel mediada per Qatar. Els serveis humanitaris han instat les parts en conflicte a donar suport a les repetides crides internacionals per a ampliar la pausa en els combats, la qual cosa ha facilitat l’alliberament d’almenys 85 ostatges per part d’Hamàs i de més de 180 presoners palestins per part d’Israel.

La pausa també ha permés als actors humanitaris, principalment les Societats de la Mitja Lluna Roja Egípcia i Palestina i les agències de l’ONU, “millorar” els lliuraments d’ajuda que es necessiten desesperadament en tota Gaza, va apuntar l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA).

L’última actualització d’eixa dependència assenyala que un comboi de la Societat de la Mitja Lluna Roja Palestina va arribar al nord del territori palestí assetjat el dimarts amb aliments, subministraments mèdics, aigua i articles no alimentaris, encara que la major part de la distribució es va centrar en el sud, on es troba la majoria dels desplaçats.

Els treballadors humanitaris continuen la seua labor pese al dolor

En un comunicat, UNRWA va indicar també que un comboi de sis camions va arribar el dilluns a Jabalia, el camp de refugiats més gran i poblat de Gaza, situat al nord de la ciutat de Gaza.

Els treballadors UNRWA en Jabalia continuen servint a les seues comunitats dia rere dia, inclòs un dels caps de serveis sanitaris de l’agència que va perdre a la seua esposa i filla. “Continua complint la seua labor malgrat el dolor indescriptible”, va apuntar White.

Uns 200 camions d’ajuda han creuat a Gaza diàriament a través d’Egipte des que va entrar en vigor la pausa en els combats el divendres 24 d’octubre.

Les imatges proporcionades per UNRWA el dimecres van mostrar a voluntaris descarregant sacs de subministraments en un magatzem i omplint un tanc de combustible estàtic.

Més de 15.000 palestins morts

Segons les autoritats sanitàries gazatíes, més de 15.000 habitants de Gaza han mort durant els atacs aeris israelians, inclosos uns 6000 xiquets.

En un esdeveniment relacionat, el cap de l’agència de salut de l’ONU va emetre un nou advertiment sobre l’alt risc que les malalties es propaguen entre els desplaçats per la violència.

Podria morir més gent per les malalties que pels bombardejos

En el seu compte de X, abans Twitter, Tedros Adhanom Ghebreyesus va reiterar que “donades les condicions de vida i la falta d’atenció mèdica, podrien morir més persones per malalties que per bombardejos”.

Les últimes dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyalen 111.000 infeccions respiratòries agudes, 75.000 casos de diarrea i desenes de milers de persones pateixen sarna, polls, erupcions cutànies i icterícia.

Segons la UNRWA, més de 1,8 milions d’habitants de Gaza (al voltant del 80% de la població) han sigut desplaçats des de l’atac d’Hamàs en el sud d’Israel el 7 d’octubre, que va deixar 1200 morts i uns 240 ostatges.

Els desplaçats van abandonar les seues llars en el nord per ordre de l’exèrcit israelià.

,

Desplaça cap amunt