Gaza: exigim l’accés ininterromput d’ajuda humanitària, l’alt al foc i corredors humanitaris segurs

En UNRWA, l’Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina, continuem fent una crida perquè s’alce  el setge a Gaza i poder portar subministraments que inclouen combustible per a poder restaurar el subministrament d’aigua.

Les necessitats són enormes, especialment per a mig milió de persones en els refugis d’UNRWA. La prioritat actual és alçar el setge a Gaza, permetre l’accés humanitari ininterromput per a brindar assistència a les persones necessitades onsevulla que es troben en la Franja i aconseguir un alto-el-foc per a evitar que es perden més vides.

“Demanem corredors segurs tant per a l’ajuda com per al personal humanitari per a poder distribuir esta ajuda al llarg de tota la franja de Gaza”, Raquel Martí, Directora del Comité Espanyol d’UNRWA.

A més, Martin Griffiths, Secretari General Adjunt d’Assumptes Humanitaris i Coordinador d’Emergències de l’ONU, ha declarat davant el Consell de Seguretat de l’ONU, que Gaza necessita tornar a rebre els 100 camions diaris amb assistència humanitària que arribaven a la Franja abans de la guerra per a poder brindar ajuda en tot el territori.

Informe de situació

L’informe sobre la situació a Gaza del 19 d’octubre assenyala:

 • La vesprada del 17 d’octubre (hora local), una escola d’UNRWA en el campament de refugiats d’Al Maghazi, en la zona central de Gaza, que albergava a unes 4.000 persones desplaçades, va ser atacada. Com a resultat, huit persones van morir i 40 van resultar ferides, inclosos tres membres del personal d’UNRWA.
 • Unes hores més tard, l’Hospital Episcopal Anglicà Al-Ahli a la ciutat de Gaza va ser atacat. Es va informar que almenys 500 persones van morir. L’hospital estava operatiu i allí es refugiaven pacients, personal sanitari i cuidadors, així com desplaçats interns.
 • El Secretari General de l’ONU va condemnar en un comunicat l’atac a l’hospital i a l’escola.
 • El setge a la franja de Gaza continua des del 7 d’octubre. UNRWA i altres actors humanitaris no han pogut portar subministraments humanitaris a la Franja des d’eixa data.
 • Segons el Ministeri de Salut de Gaza, 3.000 persones han mort des del 7 d’octubre i altres 12.500 han resultat ferides.
 • El nombre de persones mortes a Israel és de 1.300 i almenys 4.229 ferits, segons dades d’OCHA.
 • S’estima que hi ha al voltant d’un milió de desplaçats interns en tota la franja de Gaza, inclosos aproximadament 513.507 persones desplaçades internament que es refugien en les instal·lacions d’UNRWA.
 • Almenys 14 membres d’UNRWA han mort des del 7 d’octubre i nou membres del personal han resultat ferits. És probable que la xifra real siga molt major. Estes xifres inclouen únicament les que l’Agència ha pogut confirmar.
 • Des del començament de la guerra, quasi 100 desplaçats interns refugiats en les instal·lacions d’UNRWA han resultat ferits i huit han mort.
 • 32 instal·lacions d’UNRWA en tota la franja de Gaza han quedat afectades pels atacs israelians.
 • Molts membres del personal d’UNRWA han sigut desplaçats, la qual cosa ha afectat la capacitat de l’Agència per a brindar assistència als qui més la necessiten en tots els refugis.
 • Els refugis d’UNRWA estan plens i compten amb subministraments molt limitats d’aliments, articles d’higiene, neteja i aigua potable. Les terribles condicions, agreujades pel trauma causat per la guerra, han començat a alimentar les tensions entre els desplaçats interns en els refugis.
 • La crisi de l’aigua continua a causa de la incapacitat de portar el combustible que tant es necessita per a fer funcionar bombes d’aigua i plantes dessalinitzadores.  A això se suma el molt limitat subministrament d’aigua en el mercat.  Molts refugis d’UNRWA no tenen subministrament d’aigua.  Els riscos relacionats amb la salut a causa de la falta d’aigua i el sanejament deficient estan augmentant, incloses les malalties transmeses per l’aigua i altres malalties.
 • Només huit (de 22) centres de salut d’UNRWA en tres zones (Rafah, Khan Younis i les zones intermèdies) van poder prestar serveis d’atenció primària a pacients ambulatoris crítics i a pacients que necessitaven tractament per malalties no transmissibles.
 • Hui, més de 3.500 pacients han rebut serveis mèdics en els centres de salut d’UNRWA. S’han establit 52 equips mèdics mòbils i 60 punts mèdics mòbils per a brindar atenció primària als desplaçats en els refugis.
 • Continuen els esforços per a garantir un accés humanitari segur per a entregar subministraments essencials a la franja de Gaza, inclosos combustible, aliments, aigua, subministraments mèdics i altres articles bàsics.
 • UNRWA continua advocant perquè es respecte el dret internacional humanitari i la protecció dels civils.

Per a més informació i ajudar en la resposta humanitària, consulta la web de’UNRWA.

, , ,

Desplaça cap amunt