El que semblava impossible, està succeint. La situació a Gaza no para d’empitjorar; mil persones palestines assassinades en les últimes dos setmanes, atacs sistemàtics sobre la població civil i el personal humanitari; dos milions de persones atrapades sense escapatòria amb tot just accés a assistència humanitària; i cada 45 minuts un xiquet o una xiqueta són assassinats, són xifres que poden ser qualificades d’infanticidi.
Des de fa quasi quatre setmanes, s’ha prohibit l’entrada d’ajuda humanitària i qualsevol altre subministrament a Gaza – el tancament més llarg des d’octubre de 2023. Quasi 60 ostatges israelians i d’altres nacionalitats seguixen retinguts a Gaza, i es desconeix la situació del nombre indeterminat de persones palestines detingudes en estos mesos. La situació a Cisjordània també es complica i cada vegada són més els atacs de l’exèrcit i els colons israelians; centenars de persones palestines, la majoria amb estatus de refugiades de Palestina, han sigut expulsades de les seues cases i centenars, detingudes.
Israel tanca l’orella als anomenats de Nacions Unides i fins i tot a les peticions de la Cort Internacional de Justícia perquè frene els atacs i els bombardejos. Les organitzacions humanitàries i de desenvolupament que treballen en Palestina són criminalitzades i patixen restriccions al seu treball en la zona, tant les de societat civil com UNRWA, el paper de la qual, especialment a Gaza, continua sent imprescindible. Els atacs al personal humanitari són sistemàtics (quasi 400 morts des d’octubre de 2023) i les traves a l’accés humanitari són constants. L’atac a la premsa ha deixat l’escandalosa xifra de 208 persones assassinades des d’octubre de 2023; la dimensió de l’assassinat de periodistes no té precedents i continua sent impossible per a la premsa internacional entrar a Gaza.
Es tracta de “un genocidi, perquè he vist els patrons d’actes homicides, d’extermini, en número molt alts de persones palestines. (Es tracta d’) una conducta dirigida a destruir la possibilitat de viure a Gaza”. Francesca Albanese.
La tebiesa davant la barbàrie
Les conseqüències d’esta realitat són molt greus per a la població palestina, però també per a tota la humanitat que veu com els acords en matèria de drets humans estan sent calcigats amb total impunitat. Mentrestant, el comerç d’armes amb Israel continua i les posicions de la comunitat internacional pequen de tebiesa davant una situació tan extrema. Al novembre de 2024, la relatora de Nacions Unides per als drets humans en els territoris Palestins ocupats, Francesca Albanese, va demanar que els Estats suspenguen relacions econòmiques, polítiques i militars amb Israel “per a detindre el genocidi a Gaza”. Tal com denunciava, es tracta de “un genocidi, perquè he vist els patrons d’actes homicides, d’extermini, en número molt alts de persones palestines. (Es tracta d’) una conducta dirigida a destruir la possibilitat de viure a Gaza”.
La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, com a plataforma que representa a organitzacions que treballen a la regió rage a mà amb la societat civil de la zona, recorda, en primer lloc, que l’alto-el-foc ha de respectar-se i garantir-se de manera permanent. A més, han de secundar-se els processos judicials oberts en la Cort Internacional de Justícia i en el Tribunal Penal Internacional, a conseqüència d’un alt risc de genocidi contra el poble palestí, per la violació del dret internacional humanitari i per possibles crims de guerra i de lesa humanitat.
La Coordinadora exigix, una vegada més, al Govern i a les forces polítiques que assumisquen la seua responsabilitat i prenguen mesures que garantisquen els cinc punts aprovats en una PNL en el Congrés que són determinants per a acabar amb esta barbàrie i iniciar el camí cap a la pau.
- Exigir a les parts un alto-el-foc permanent.
- Exigir a les parts del conflicte que permeten un accés humanitari suficient i sostingut, especialment a Gaza.
- Exigir a les parts el respecte del Dret Internacional Humanitari i dels drets humans.
- Posar fi al comerç d’armes entre Espanya i Israel.
- Treballar per a una solució negociada al conflicte.