Fontilles rehabilitarà 900 vivendes a Bolívia per a combatre el mal de Chagas

L’objectiu del programa, desenvolupat amb la Fundació Intercultural Nor Sud, és incrementar l’esperança de vida de 4.842 persones en 23 comunitats indígenes vulnerables

La Fundació Fontilles, entitat valenciana que treballa per la salut i el benestar de col·lectius vulnerables des de la seua creació en 1902, i la Fundació Intercultural Nor Sud, aliança entre dones indígenes, ambientalistes i professionals bolivianes, han iniciat recentment un projecte a Bolívia destinat a combatre el mal de Chagas en 23 comunitats indígenes vulnerables. El programa, que compta amb la col·laboració econòmica de la Generalitat Valenciana, es desenvoluparà durant tres anys en els municipis de Monteagudo i Sant Pau de Huacareta de la província d’Hernando Siles, situada a la regió Chaco Chuquisaqueño del departament de Chuquisaca, al sud del país.

El mal de Chagas, també coneguda com a tripanosomiasi americana, és una malaltia que afecta més de 6 milions de persones en el món. És causada per la picada d’un insecte conegut com vinchuca —Triatoma infestans—, que abunda en zones rurals de Bolívia i s’instal·la habitualment entre els murs i teulades de cases de construcció molt precària. El Chagas ocasiona greus problemes intestinals i cardíacs, i està catalogat per l’OMS com una de les malalties tropicals desateses de major incidència a Amèrica i de major morbiditat, per damunt fins i tot d’altres més conegudes com el dengue o la malària. No existix una vacuna contra el mal de Chagas, només un tractament que disminuïx els seus efectes; per això, l’única manera efectiva per a combatre’l és la prevenció, especialment millorar les condicions d’habitabilitat de la població empobrida. A més del mal estat de les vivendes, existixen altres factors que en els últims anys han motivat l’increment de la incidència de la malaltia a Bolívia, com les males condicions d’higiene a nivell domiciliari i comunitari, la falta de conscienciació i els limitats coneixements sobre el Chagas, la debilitat organitzativa de les comunitats i l’absència de programes públics de prevenció, o les condicions naturals de la vegetació subtropical i el canvi climàtic.

L’objectiu del projecte és enfortir el programa nacional de lluita contra el mal de Chagas, disminuir la taxa de mortalitat prematura arran de la malaltia (situada en el 39%) i incrementar l’esperança de vida de 4.842 persones vinculades a les 23 comunitats d’intervenció (situada en 64 anys). Per a això, el programa contempla, entre altres accions, la rehabilitació de 900 vivendes i la capacitació de 1.519 famílies en la vigilància i control del vector. A més, l’ONG boliviana Fundació de la Serralada instal·larà en la zona tres estacions meteorològiques per a monitorar la informació climatològica i permetre així alertar sobre la possible aparició de l’insecte.

,

Desplaça cap amunt