La Fundació Fontilles, entitat valenciana que des de 1902 treballa per la salut i el benestar de col·lectius vulnerables, desenvolupa durant 2023 cinc projectes de cooperació internacional a Bolívia que beneficien a al voltant de 860.000 persones. Tres cooperants de l’entitat els estan visitant des del 18 de maig amb l’objectiu de valorar la situació en la zona de les dones i les persones vulnerables, examinar els recursos dels quals disposa el sistema de salut, i explorar la possibilitat d’incorporar nous enfocaments als projectes. El pla de viatge contempla l’estada en diverses zones de la província de Chuquisaca, on es troba la ciutat de Sucre, capital del país, així com en Santa Cruz de la Serra, la localitat boliviana més poblada.
.
Fontilles desenvolupa tres projectes en Chuquisaca. D’una banda, l’enfortiment del sistema de salut pública i dels drets de les dones i de la població vulnerable enfront de la pandèmia de COVID-19, amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i de la Generalitat Valenciana, respectivament, i que beneficien a al voltant de 351.000 persones. D’altra banda, la disminució de la incidència del Mal de Chagas en diversos municipis de la zona rural del Chaco, amb finançament de l’Ajuntament de València i del qual es beneficien 11.000 persones.
Al seu torn, l’entitat desenvolupa dos projectes en Santa Cruz de la Serra amb finançament de la Generalitat Valenciana. D’una banda, la millora de l’atenció primària i l’accés a la salut davant les malalties tropicals desateses en el barri Pla 3.000 de la localitat, amb 54.200 beneficiaris. D’altra banda, la millora de l’atenció a menors amb discapacitat i la lluita contra la violència masclista, iniciativa amb 446.400 persones beneficiàries.
Les persones desplaçades a Bolívia són la cap d’infermeria del Centre Geriàtric Borja, Aroa Martínez Guardiola, i la cap d’auxiliars, Lucrecia Bordes Pérez, així com el metge Iago Melián Sánchez, especialista en dermatologia tropical. L’objectiu de les dues primeres és explorar la possibilitat d’incorporar als projectes en marxa en Chuquisaca la intervenció en tercera edat, que a Espanya l’entitat desenvolupa des de fa anys en el seu sanatori de la Vall de Laguar (la Marina Alta, Alacant), i que podrà consistir, per exemple, en l’enviament de futures brigades o en la incorporació d’activitats específiques amb aquest col·lectiu en funció de les necessitats identificades. L’objectiu del tercer és valorar la situació dermatològica en les dues zones, així com examinar els recursos locals per a fer front a les malalties dermatològiques més freqüents.
Sobre Fontilles
Fontilles treballa per la salut i el benestar de persones vulnerables des de la seua fundació en 1902. En l’actualitat, la institució desenvolupa la seua activitat des d’un enfocament local i global. En el local, mitjançant l’atenció sanitària a persones majors dependents i a persones amb diversitat funcional a través del Centre Geriàtric Borja, amb 84 places, i del Centre Ferrís de Diversitat Funcional, amb 51, tots dos situats en el sanatori San Francisco de Borja, a la Vall de Laguar. En el global, a través de projectes de cooperació internacional orientats a la prevenció i el diagnòstic primerenc de la lepra i altres malalties oblidades lligades a la pobresa, així com a l’atenció sanitària a les afectades i a la millora de les seues condicions de vida. L’entitat, que va rebre en 2007 l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, té en marxa 19 projectes que beneficiaran en 2023 a al voltant de 2.853.000 persones a l’Índia, Moçambic, República Democràtica del Congo, Malawi, el Brasil i Bolívia.