La fundació Fontilles, entitat sense ànim de lucre referent en la lluita contra la lepra i altres malalties oblidades lligades a la pobresa, destinarà les donacions obtingudes per la seua Agenda Solidària 2023, que ja està distribuint, als tres projectes de cooperació sanitària internacional que desenvolupa a Àfrica. Al voltant de 46.000 persones es beneficiaran de les iniciatives de l’entitat a Malawi, Moçambic i la República Democràtica del Congo.
D’una banda, Fontilles desenvolupa juntament amb l’ONG Dermalawi un projecte d’atenció a persones afectades per lepra a l’entorn de Benga, una zona rural situada en el districte de Nkhotakotam, a la Regió Central de Malawi. La iniciativa, de la qual es beneficien 4.000 persones, contempla la formació especialitzada en lepra a voluntaris i voluntàries de Dermalawi, que al seu torn formen sobre el terreny al personal sanitari local. A més, amb l’objectiu de controlar tots els casos de lepra i trencar la cadena de transmissió de la malaltia, l’actuació inclou la cerca de casos porta a porta i la realització de proves PCR i altres complementàries per a confirmar diagnòstics de lepra.
D’altra banda, l’entitat col·labora amb la fundació Mainell en el suport al centre de rehabilitació per a persones amb discapacitat Heri Kweetu de la ciutat de Bukavu, situat a la província de Kivu Sud de la República Democràtica del Congo. El projecte, del qual es beneficien 5.000 persones, se centra en la rehabilitació física de menors i joves amb discapacitat a través del servei de cirurgia ortopèdica i de la fabricació de pròtesi, calçat protector i altres recursos per a previndre l’empitjorament de discapacitats.
A més, Fontilles treballa amb l’Associació Italiana amics de Raoul Follereau (AIFO) per a promoure la rehabilitació socioeconòmica a la província de Nampula de Moçambic. La iniciativa, de la qual es beneficien 37.300 persones, pretén reduir l’impacte de les malalties oblidades mitjançant la rehabilitació física i la facilitació de mitjans per a generar ingressos que trenquen el cercle de malaltia i pobresa.
El continent africà va registrar 21.201 nous casos de lepra en 2021, d’acord amb la informació subministrada pels seus països a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Les donacions vinculades a l’Agenda Solidària 2023 de Fontilles poden articular-se a través de la web de la fundació (https://fontilles.org/donar).
La lepra en el món
La lepra és una malaltia vinculada a la pobresa i a comunitats amb greus deficiències sanitàries de la qual cada any es detecten al voltant de 210.000 nous casos, fonamentalment a l’Índia, el Brasil i Indonèsia, d’acord amb les dades de l’OMS. És causada pel bacil Mycobacterium leprae i afecta principalment a la pell, els nervis perifèrics, la mucosa del tracte respiratori superior i els ulls. Si no es tracta, o es tracta tard, pot causar danys progressius i permanents, fins al punt que entre un i dos milions de persones viuen amb discapacitats físiques relacionades, com a ceguesa i engarrotament, contractura o paràlisi de mans i peus. Un tractament facilitat gratuïtament per l’OMS de dues pastilles diàries durant un any (sis mesos en els casos menys greus) basta per a eliminar el bacteri i, subministrada a temps, serveix per a impedir el desenvolupament de discapacitats.