Fontilles atén 787.000 persones vulnerables o dependents en plena pandèmia de COVID-19

L’entitat centenària durant 2020 va parar atenció a 117 pacients crònics o amb discapacitat a l’Hospital Ferris de mitjana i llarga estada; a 82 majors dependents en el Centre Geriàtric Borja; a 17 residents i pacients ambulatoris en el centre nacional de referència en lepra; i a 786.846 persones vulnerables de Bolívia, el Brasil, l’Índia, Nicaragua, Moçambic i RD del Congo a través de 23 projectes de cooperació al desenvolupament.

La Fundació Fontilles, entitat valenciana que des de 1909 treballa per la salut de col·lectius vulnerables, va atendre l’any passat més de 787.000 persones a Espanya i la resta del món en plena expansió de la COVID-19, d’acord amb les dades de la memòria d’activitats de 2020 recentment aprovada pel seu patronat.

“La pandèmia i les seues conseqüències ens ha demostrat la importància de la salut i la necessitat de no deixar a ningú arrere, reafirmant la importància de la missió de Fontilles de portar salut i atenció a les persones més vulnerables des del local fins al global”, ha afirmat sobre aquest tema el president de l’organització, Juan Lorca.

En l’àmbit local, el Sanatori San Francisco de Borja, situat en el municipi de la Vall de Laguar (comarca de la Marina Alta, Alacant), va parar atenció soci-sanitària a 216 persones: 117 pacients crònics o amb discapacitat a l’Hospital Ferris de mitjana i llarga estada, especialitzat en rehabilitació postoperatòria i cures pal·liatives; 82 majors amb algun grau de dependència en el Centre Geriàtric Borja; i 17 persones en el Centre Nacional de Referència en Lepra, 13 d’elles residents i altres 4 de manera ambulatòria, derivades pels serveis de salut de diverses comunitats autònomes després d’haver contret la malaltia.

“En el Sanatori, hem posat tots els mitjans per a continuar donant la millor atenció amb mesures de seguretat i prevenció enfront de la pandèmia que, amb la col·laboració del personal, famílies i residents, han permés mantindre la seguretat de totes les persones a les quals atenem”, ha explicat Lorca. A més, els residents del centre geriàtric s’han beneficiat de tres projectes pioners: d’una banda, “Música per a despertar”, un programa dirigit a pacients amb Alzheimer l’objectiu dels quals és despertar els seus records i emocions a través de la memòria musical; d’altra banda, el desenvolupament del model d’atenció centrat en la persona, a través del reforç de la figura del professional de referència en el centre i de l’elaboració d’històries de vida dels usuaris; finalment, el projecte “Modifica”, que busca millorar la qualitat de vida en les residències a través de l’ús del color.

Cooperació sanitària internacional

En l’àmbit global, els 23 projectes de cooperació sanitària internacional han beneficiat a 786.846 persones a Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina. A Àsia, mitjançant 13 iniciatives a l’Índia, el país més afectat per la lepra, que han permés atendre 681.207 persones. A Amèrica Llatina, amb tres programes a Nicaragua, un a Hondures, un altre al Brasil i un altre a Bolívia, dels quals s’han beneficiat 35.440 persones, 2.000, 5.000 i 17.349, respectivament. A Àfrica, amb dues accions a Moçambic que han parat atenció a 45.850 persones.

Els projectes s’han ocupat de combatre la lepra, el mal de Chagas, l’úlcera de Buruli, la filariasis limfàtica i altres malalties desateses lligades a la pobresa, així com de fomentar iniciatives de prevenció de discapacitats, rehabilitació física i socioeconòmica, i salut matern-infantil i comunitària.

“En cooperació internacional, hem adaptat el nostre treball a la situació de cada país perquè cap persona afectada per lepra, o qualsevol altra malaltia lligada a la pobresa, quede sense atenció i tractament”, ha recordat Lorca, qui també ha subratllat que “donada la vulnerabilitat d’aquestes persones, hem hagut de donar-los suport amb repartiment de kits de primera necessitat i aliments, a més d’informar-los i facilitar-los mesures de protecció enfront de la COVID-19”.

Sensibilització

Fontilles no sols ha ajudat a persones vulnerables, sinó que també ha comptat les seues vivències per a sensibilitzar a la població. En aquest sentit, destaca l’estrena al gener 2020 del documental Asha, històries de lepra i esperança, promogut per l’entitat, dirigit pel documentalista Alberto Pla i finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que visibilitza l’experiència de dones índies que han superat la lepra i el seu estigma. La pel·lícula va ser seleccionada en nou festivals de cinema social i solidari, i el passat 12 de juliol va guanyar el primer premi en Igualtat de gènere del SDGs in Action Film Festival, organitzat per Nacions Unides.

Col·laboracions

Tot això ha sigut possible gràcies a la col·laboració amb 18 socis locals; el treball dels 118 empleats de l’entitat; les aportacions dels 201 voluntaris i de les diferents penyes d’amics de Fontilles disseminades per la Comunitat Valenciana; i el suport econòmic de 2.353 donants i de la Generalitat Valenciana, el Ajuntament de València, la Fundació Probitas, la Fundació Bancaixa, la Fundació ADEY, la Fundació Repsol, la Universitat d’Alacant, l’Ajuntament d’Aspe, Mútua Madrilenya, Secours aux Lépreux i la Associazione Italiana Amici di Raoul Follereau.

A més, l’entitat ha continuat sent referent d’investigació en la lluita contra la lepra gràcies al treball en xarxa amb entitats com ILEP (Federació Internacional d’Organitzacions de Lluita contra la Lepra) o el Consorci Internacional per a la Discapacitat (IDDC). Així mateix, manté acords de col·laboració amb la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

,

Desplaça cap amunt