Farmamundi reparteix kits d’aliments i higiene a la població més vulnerable de Beirut

L’ONG ha subministrat, a més, més de huit tones de medicaments i material sanitari a altres organitzacions humanitàries que treballen sobre terreny.

compra de productos frescos a los agricultores de Akkar. Foto hecha por Mada.
Compra de productos frescos a los agricultores de Akkar. Foto realizada por la ONG libanesa Mada.

El passat 4 d’agost, la ciutat de Beirut va ser colpejada per dues devastadores explosions que van arrasar la major part del port de la capital del Líban. L’ona expansiva va destruir habitatges, comerços i instal·lacions sanitàries en un radi de més de 5 quilòmetres. Per a pal·liar aquesta crisi, agreujada pel COVID-19, el Fons d’emergències de Farmamundi*, al costat de la Generalitat Valenciana, ha començat a repartir 350 cistelles amb aliments i kits d’higiene a les famílies més vulnerables.

La intervenció d’emergència, realitzada de la mà de l’organització local Mada, es mantindrà fins a final d’any i està centrada en l’atenció a la població dels barris més desfavorits de la ciutat, com Karantina, Bour Hamoud o Achrafieh, zones que van resultar molt afectades per la deflagració que va causar quasi 200 morts.

“S’estima que més de 300.000 persones han perdut les seues cases i pertinences després de l’explosió. El país, que ja travessava una recessió econòmica abans de la pandèmia, es troba ara a més en una situació pròxima a la fam”, comenta el director de Farmamundi, Joan Peris. I és que amb l’aturada de l’activitat econòmica, inclosa l’agricultura i la construcció a causa de l’accident en el port, unit al confinament, “l’empobriment de gran part de la població està augmentant”, adverteix.

Suport complementari a l’agricultura local

A més de les prioritats sanitàries, urgeix material d’higiene i aliments per a assegurar les necessitats bàsiques de la població, especialment de dones, xiquets i xiquetes. El preu d’alguns béns bàsics s’ha incrementat és l’últim any en més d’un 80% i el nombre de famílies dependents d’organitzacions benèfiques continua augmentant exponencialment com a resultat de la profunda crisi econòmica i financera, exacerbada per l’impacte de COVID-19.

Per a donar suport a l’economia local, Farmamundi i Mada estan comprant els productes frescos als agricultors de Akkar. L’agricultura és el principal sector econòmic d’aquesta regió, una de les més vulnerables. De fet, més d’una quarta part de la població vivia per davall del nivell de pobresa absoluta abans d’aquesta crisi. “Ara, han d’enfrontar-se a la reducció de la demanda de producte per part de l’hostaleria, d’on treien els majors marges, i a més l’elevat augment del cost dels inputs importats -llavors, fertilitzants, equip i béns fungibles- posa en perill la seua capacitat d’inversió per a la pròxima temporada agrícola, que acaba de començar”, explica la directora de l’Associació Mada, Delphine Compain.

Huit tones de medicaments i material sanitari

De manera paral·lela a aquesta acció humanitària, Farmamundi porta, des dels dies posteriors a l’explosió, donant resposta immediata a la crida de grans agències i organitzacions humanitàries, com és el cas de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i Creu Roja, que operen sobre el terreny. En aquest sentit, en total s’han enviat ja més de huit tones d’ajuda humanitària.

“Fins al moment s’ha subministrat medicació molt variada, tant per a l’atenció als afectats de l’explosió com per a tractar malalties cròniques. Igualment, s’ha enviat material sanitari com a cadires de rodes, caminadors, crosses i material de protecció enfront del COVID-19, per a personal sanitari i població en general”, explica Joan Peris. En total, seran tres enviaments els que hauran eixit des de la seu central de Farmamundi a València fins a Beirut, l’últim actualment en marxa i amb eixida imminent des de Paterna, amb quasi cinc tones.

———-

*MEMBRES DEL FONS D’EMERGÈNCIES DE FARMAMUNDI:

Laboratoris Viñas, Cinfa, Esteve i Kern Pharma; Distribuïdora Farmacèutica de Guipúscoa S.A; els Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès, Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Espanya, Consell Andalús de Col·legis Oficials de Farmacèutics, els Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Albacete, Alacant, la Corunya, Barcelona, Bizkaia, Castelló, Còrdova, Girona, Osca, Lleida, Madrid, Múrcia, Navarra, Tarragona, Terol, Saragossa, el Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València i Associació A+D.

Desplaça cap amunt