Enguany celebrem el Dia Internacional de les persones cooperants, 8 de setembre, emmarcats en la crítica situació que vivim a nivell global. El COVID-19, que continua estenent-se pel planeta, ja ha infectat sobre 25,9 milions de persones i compta amb l’alarmant xifra global de més de 861.000 persones mortes. Enmig d’aquest escenari incert i preocupant reivindiquem el treball compromés i professional dels nostres cooperants que estan prioritzant més accions de prevenció i aliances amb els diferents actors sanitaris per a frenar la pandèmia. Els nostres cooperants al Perú, Guatemala i Mali ens donen diverses pinzellades del seu treball en aquests països.
Temps d’acció i incidència
La Regió de les Amèriques registra el 64% de les morts reportades a nivell mundial en els dos últims mesos, amb més de 213.000 noves persones mortes, segons informa l’Organització Panamericana de Salut (OPS). Un dels països amb dades més alarmants és el Perú, amb més de 657.000 casos.
“El Perú es troba immersa en la pandèmia COVID-19, en una crisi sanitària que ha evidenciat l’afebliment del sistema públic de salut i d’altres serveis socials essencials per a la població, en un fenomen que permet evidenciar la vulnerabilitat especial, nascuda d’una injustícia històrica, que viu una gran part de la societat peruana, sobretot les dones i els pobles originaris”, compte Jorge Irazola, cooperant de Farmamundi al Perú.
Irazola, que gestiona el desenvolupament de més de 10 projectes sanitaris al país, explica que “aquesta realitat obliga a generar un debat en la cooperació quant a retornar i ampliar els seus esforços entorn de la salut pública, on la salut és el resultat en última instància de determinants econòmics, socials, ètnics i de gènere”. Així mateix, afirma que la cooperació de Farmamundi al país “busca construir aliances entre els serveis de salut, altres sectors institucionals, les comunitats i la nostra cooperació, per a generar un pacte social i combatre així una pandèmia que atenta contra els drets essencials de la població. Són temps d’acció, però també d’incidència i de construcció d’aliances entre tots els actors involucrats en la salut i el desenvolupament”.
A Guatemala, una premissa va ser no parar els projectes, per a no abandonar a les poblacions amb les quals treballem. “Des de la nostra oficina, amb el teletreball i en estreta col·laboració amb les nostres sòcies locals, hem mantingut el curs dels projectes”, afirma el responsable de projectes de Farmamundi a Guatemala, Giovanni Salazar.
Compte Salazar que la pandèmia ha suposat un escenari inimaginable i molta incertesa. “La por al contagi ha sigut una constant, per la qual cosa hem hagut de cuidar-nos i protegir en la mesura que siga possible als equips. Sentim molta impotència davant la desprotecció de la població, ja que la pandèmia segueix la seua expansió en tot el territori nacional, per la qual cosa el nostre treball és clau per a orientar i acompanyar a les poblacions. Aquesta pandèmia contribuirà a l’agudització de la pobresa i la desigualtats ja existents, així com l’augment de la desnutrició, amb una afecció principalment per a la dones i la població infantil”, lamenta Salazar.
La pandèmia a Àfrica
L’escassetat de test de diagnòstic i la insuficiència de recursos mèdics i de personal sanitari està dificultant la lluita d’Àfrica contra la pandèmia, on el virus s’expandeix sense treva, superant ja el milió de casos registrats en 47 països.
El rànquing l’encapçala tristament Sud-àfrica, i en molta menor mesura Nigèria, Ghana, Algèria o Kenya, on Farmamundi i la seua sòcia local estan reforçant l’atenció soci sanitària amb l’aprovisionament del dispensari del centre de salut de Kasarani de medicaments essencials i específics per al tractament d’afeccions lligades a la salut matern-infantil i a la salut sexual i reproductiva. També es distribueixen complements nutricionals a dones embarassades, lactants i a població infantil menor de 5 anys, així com articles de primera necessitat (higiene, habitabilitat i protecció).
El cooperant de Farmamundi a Mali, Aday Serrano, afirma que encara que la incidència del COVID-19 de moment no està sent elevada, al costat de les sòcies locals AMAPROS i IAMANEH-Mali, s’està abordant la crisi sanitària de manera transversal en les intervencions de salut. “Les principals dificultats que trobem guarden relació amb l’escassa disponibilitat d’informació sobre la malaltia en comunitats rurals, fins i tot entre personal de salut i agents de salut comunitària, i les dificultats enfront del respecte d’algunes de les mesures de prevenció com pot ser el distanciament social. Tenint en compte aquests factors, els nostres projectes han incorporat elements que permeten enfortir les necessitats de prevenció i resposta del COVID-19 de les autoritats sanitàries”, conclou Serrano.
Estatut del Cooperant
Els cooperants compten amb un marc normatiu en el qual es regulen els seus drets i obligacions: l’Estatut del Cooperant. En aquest document es reflecteixen una sèrie d’aspectes essencials de la seua labor, com són els seus drets i obligacions, règim d’incompatibilitats, formació, homologació dels serveis que presten i modalitats de previsió social.
Aquest estatut es remunta a l’any 2006 i és fruit d’una reivindicació històrica de totes les ONG que formem part de la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament d’Espanya. Va ser tot un assoliment, ja que per primera vegada, es reconeixien les circumstàncies especials en les quals treballaven els nostres cooperants i que equipara els seus drets amb els de la resta de professionals a Espanya.
Farmamundi compte en l’actualitat amb un equip de deu persones cooperants, de les quals set gestionen projectes de cooperació internacional i la resta iniciatives d’acció humanitària en països com el Perú, Guatemala, El Salvador, Mali, Kenya, Uganda, República Democràtica del Congo i l’Iraq. A totes les companyes i companys, el nostre reconeixement i admiració pel vostre treball compromés i que desenvolupeu en condicions a vegades molt difícils i precàries.