L’assentament informal de Eastliegh North, situat a Nairobi, Kenya, compta amb una nova unitat de salut sexual i reproductiva que opera des de fa uns mesos a ple rendiment. Instal·lada en el centre de salut públic d’una de les barriades que més població refugiada acull del país, dona accés a serveis de salut adaptats a la joventut, i ofereix atenció mèdica i psicosocial a supervivents de violència sexual i violència basada en gènere.
D’altra banda, a la República Democràtica del Congo, el 52% de les dones menors de 15 anys reconeix haver patit algun tipus de violència física al llarg de la seua vida i el 30% violència sexual. Per a previndre i mitigar aquesta xacra exercida sobre les dones i la població infantil, Farmamundi i la Generalitat Valenciana han desenvolupat durant els últims dos anys un projecte d’atenció sanitària en Beni, Kivu Nord, una de les zones que, al costat de Kivu Sud, acumula el 50% dels casos de violència sexual registrats en tot el país.
Nairobi
En els últims anys, l’èxode rural cap a la capital, Nairobi, sumat a l’augment de la població provinent de països veïns que fugen de situacions de violència, inseguretat i crisis socioeconòmiques i ambientals, incideixen en la deterioració de les condicions de salut -ja de per si deficients- d’un dels barris més vulnerables de la capital keniana. La pressió pels escassos recursos existents es va agreujar, més si cap, fa dos anys, per la situació d’una pandèmia com va ser la COVID-19.
En aquest sentit, Farmamundi acaba de finalitzar un projecte d’any i mig de la mà de la Generalitat Valenciana. Amb aquesta acció, ha aconseguit “garantir l’atenció de les necessitats específiques de gènere i edat entre la població refugiada més vulnerable dels assentaments informals de Eastleigh North, sota un enfocament de protecció a la salut i restitució integral de drets”, explica la responsable d’Acció Humanitària de Farmamundi, Tania Montesinos
Formació en salut i reforç del laboratori
En els 18 mesos que ha durat la intervenció al costat de l’ONG local HESED, amb la qual treballa des de fa més de 15 anys, l’ONG ha posat en marxa una nova unitat de salut sexual i reproductiva que ha donat servei a 6.493 dones. De la mateixa manera, el personal mèdic del centre de salut s’ha format per a l’atenció específica a la població més vulnerable. “Un altre dels assoliments ha sigut el reforç del laboratori i el dispensari amb medicaments essencials i específics per al tractament d’afeccions prevalents i lligades a la salut matern-infantil i a la salut sexual i reproductiva”, detalla Montesinos.
La iniciativa ha integrat també el repartiment de kits nutritius i d’higiene, i la realització de sessions de sensibilització i formació en la fabricació d’articles d’higiene menstrual reutilitzables. També s’han reforçat els recursos de suport psicosocial, assessoria legal i acompanyament jurídic a dones supervivents de violència sexual, així com l’impuls d’activitats generadores d’ingressos per a la completa restitució dels drets d’aquestes.
El centre de salut públic de Eastleigh North, des de l’esclat de la pandèmia de COVID-19, ha garantit l’atenció primària, els diagnòstics i els tractaments oportuns a 15.609 persones, el 80% d’elles dones.
RD Congo
Des de fa anys, l’est fronterer amb Uganda i Ruanda, concretament la província de Kivu del Nord, és escenari dels violents enfrontaments entre forces regulars i milícies, que arrasen tot al seu pas per les comunitats rurals de la zona. “La fam, la violència en general i més concretament la violència sexual s’han generalitzat especialment en aquesta zona, on se situa la ciutat de Beni, sent una estratègia de guerra més. Això suposa sens dubte la més dura de les expressions de la desigualtat de gènere que pateixen les dones”. Així ho explica la responsable d’Acció Humanitària de Farmamundi, Tania Montesinos.
Prevenció i mitigació de la violència sexual
Precisament en Beni, els esforços de *Farmamundi s’han concretat a través d’un projecte de 18 mesos que acaba de concloure i que ha estat centrat en la prevenció i mitigació de la violència sexual i de gènere, on s’ha atés 15.848 dones i xiquetes.
Al costat de l’ONG local Programme de Promotion de Soins de Santé Primaire, “hem aconseguit enfortir la capacitat de resiliència en salut de més de 99.000 persones en les estructures de salut de Malepe, Ngongolio i Rwangoma, en un context d’emergència sanitària motivat pels brots recurrents d’ébola, COVID-19 i el conflicte armat, sobretot en què enfronta a les Forces Democràtiques Aliades o FDA, un grup rebel islàmic que actua als països d’Uganda i la República Democràtica del Congo, especialment sagnants en les zones de salut de la ciutat”, detalla Montesinos.
Enfortir els serveis de salut i treball en xarxa
Els principals assoliments del projecte han sigut l’enfortiment de capacitats de professionals sanitaris; assegurar l’atenció mèdica i psicològica de qualitat per a les supervivents de violència sexual; la millora en la interlocució amb institucions i l’abast d’acords per part d’aquestes; l’augment de la visibilitat de la violència sexual en les comunitats, i, finalment, la reducció de la mortalitat materna a zero durant el període d’execució.
“Durant el projecte s’ha dotat d’inputs mèdics als centres de salut a través de medicaments essencials, kits de part individual, kits per a la prevenció de la transmissió vertical del VIH de mare a fetus, kits de profilaxis post exposició (PEP), kits de salut sexual i reproductiva, kits de cures obstètriques i neonatals d’urgència, i kits de planificació familiar”, continua la responsable de Farmamundi.
Així mateix, per a enfortir les xarxes comunitàries, tan importants pel seu rol com mediadores, s’han dut a terme accions formatives amb les conselleres de salut sobre drets sexuals i reproductius i tècniques de planificació familiar, aconseguint a 56.375 persones (entre elles, 40.688 dones i 15.687 homes). A més, el treball de sensibilització i conscienciació es va completar amb la difusió d’espots publicitaris i emissions radials, amb la finalitat d’arribar al màxim de persones possibles i produir un canvi de mentalitats en la comunitat.
Incidència política
Un aspecte molt significatiu dins d’aquesta iniciativa que ha finançat la Generalitat Valenciana és que la societat civil i els grups organitzats de dones de Beni, els qui han sigut formades en el marc de la present intervenció, han reforçat la seua capacitat d’incidència en les polítiques públiques per a exigir a les autoritats locals i provincials drets sexuals i reproductius i una vida lliure de violència.
Aquest assoliment contribueix a afavorir les cures mútues, l’intercanvi i aprenentatges per a la recuperació psicosocial de les supervivents. En finalitzar la intervenció s’ha aconseguit directament a un total de 99.876 persones. Entre els resultats, destaquen 1.987 atencions prenatals, 672 atencions al part, 435 consultes de planificació familiar o l’atenció sanitària d’urgència de 2.151 persones (1.236 dones), tractant afeccions com la malària, les infeccions respiratòries agudes, les infeccions de transmissió sexual, la febre tifoidal i la malnutrició.