Què faries si una tempesta o un volcà arrasaren la teua casa? Com podries fer front al COVID-19 sense accés a aigua i sabó? I alimentar a la teua família quan ho has perdut tot? Aqueixes són algunes de les situacions dramàtiques a les quals s’enfronten milers de persones quan són víctimes d’una emergència. Per a abordar les conseqüències i les seues solucions, l’ONG Farmamundi exposa, fins al 25 de novembre, al Parc Central de València, la mostra fotogràfica ‘Retrats d’una emergència’.
“He perdut al meu fill i el meu germà. Els meus pares van poder escapar, però les pedres i el fang van arrasar la casa”. Amb 21 anys, Paulina, mestressa de casa, mai oblidarà el pas de les tempestes per la seua comunitat, en el municipi de Cunén, a Guatemala. A causa de les inundacions va perdre al seu fill i a un dels seus germans, que van morir sepultats sota el llot. Gràcies a la intervenció de Farmamundi i de les ONG locals amb les quals treballa, Paulina i els seus veïns i veïnes van rebre kits d’higiene, d’aliments i de protecció enfront del COVID-19, a més d’atenció primària.
L’exposició, que es pot visitar fins al 25 de novembre en la plaça Demetrio Ribes del Parc Central de València, convida a l’espectador a conéixer més de prop les històries de Paulina i d’altres dones i homes com ella, que van haver d’abandonar les seues cases o que ho van perdre tot, fruit d’una emergència.
Resposta ràpida i eficaç davant una emergència
“Ja siga per una fet puntual, com una catàstrofe natural, o per una crisi crònica, com puga ser una guerra o una situació de fam sostinguda en el temps, l’acció humanitària és necessària per a assegurar una resposta ràpida i eficaç que mitigue les dures conseqüències sobre la salut de les persones afectades per aquestes. En Farmamundi, gràcies al conveni d’emergències que tenim amb la Generalitat Valenciana, podem actuar als pocs dies, per a donar assistència sanitària de primera necessitat”, ha explicat el director de Farmamundi, Joan Peris.
Creiem que és important mostrar a la ciutadania que es pot i s’ha d’actuar davant una crisi, no donar-la per perduda.
La mostra fotogràfica, composta per 16 panells distribuïts en sis grans estructures, reflecteix les actuacions humanitàries de l’ONG valenciana a Moçambic, Líban, Guatemala, Palestina i República Democràtica del Congo.
“Hem tractat de reflectir tant el context d’aquests països, que condiciona en general el dur impacte d’una emergència sobre la seua població, com les veus d’algunes de les persones afectades. De la mateixa manera, creiem que és important mostrar a la ciutadania que es pot i s’ha d’actuar davant una crisi, no donar-la per perduda. Per això, en l’exposició trobaran amb detall les accions que des de Farmamundi hem dut a terme per a millorar la salut de la població supervivent, amb el treball en equip de les ONG locals de cada país”, ha comentat el director de l’ONG.
El projecte compta, a més, amb una web específica per a poder conéixer el contingut de la mostra de manera en línia.
Inauguració oficial
La inauguració de l’exposició, aquesta setmana, ha comptat amb la visita de la directora General de Cooperació Internacional, Xelo Angulo, acompanyada pel president de Farmamundi, Ricard Troiano i el seu director general, Joan Peris, al costat de la infermera i presidenta de l’ONG local de República Democràtica del Congo, Femmes Engagées pour la Promotion Integral de la Santé (FEPSI), Marie Dolorose Kafanya, i part de l’equip tècnic de l’àrea d’Acció Humanitària de l’ONG valenciana.
Durant la visita, la directora General de Cooperació Internacional, Xelo Angulo, va destacar a Farmamundi com “una de les entitats de la Comunitat Valenciana amb més experiència en acció humanitària. Per això, des de fa més de cinc anys, la Direcció General de Cooperació Internacional al Desenvolupament finança l’entitat, a través d’un conveni anual, amb el propòsit de dur a terme intervencions humanitàries en contextos d’emergència i desenvolupar actuacions de prevenció i d’intervenció en crisis humanitàries cròniques”.
A través de l’exposició, els visitants “poden arribar a fer-se una idea de quin és la situació als països on s’intervé, com es desenvolupen aquestes actuacions i, principalment, el necessàries que són en contextos de conflictes i situacions d’emergències humanitàries”, ha afegit Angulo.
Més informació:
COMUNICACIÓ *FARMAMUNDI
Paloma Pérez: comunicacion2@farmamundi.org – 637.47.52.28
Yolanda Ansón: comunicacion@farmamundi.org – 637.41.06.15
Tel. 963 18 20 24
www.farmamundi.org