Farmamundi i MOSCTHA inicien una intervenció soci sanitària d’emergència per a atendre 478 famílies afectades pel terratrémol a Haití

L’ONG ha activat els seus convenis d’emergència amb la Xunta, la Generalitat Valenciana i el Fons d’Emergències i subministra kits alimentaris, d’higiene, aigua potable, formació i medicament.

Farmamundi i el Moviment Soci Cultural per als Treballadors Haitians, MOSCTHA, posen en marxa una intervenció soci sanitària d’emergència per a atendre la població més afectada pel terratrémol a Haití el passat 14 d’agost. Prop de 500 famílies del departament Nippes, sud i Grand’anse reben assistència sanitària, kits alimentaris i d’higiene, aigua potable i formació en prevenció de desastres gràcies a l’activació dels convenis d’emergència que Farmamundi manté amb la Xunta de Galícia, la Generalitat Valenciana i el Fons d’Emergències.

Al costat de MOSCTHA estem proporcionant suport i assistència humanitària a 478 famílies, 2.390 persones (1.275 dones i xiquetes), afectades pel terratrémol en les comunes de Jérémie, Els Cayes, Veaux, amb assistència sanitària i facilitant informació en temes de prevenció de desastres, COVID, higiene i atenció psicològica. “A més de les persones afectades directament pel terratrémol, estem prioritzant l’atenció a la població de dones en situació més vulnerable, mares lactants, xiquets i xiquetes menors de 6 anys i adults/as majors i persones amb discapacitat.” explica la responsable d’Acció Humanitària de Farmamundi, Tania Montesinos.

Preocupa la situació sanitària

Segons Protecció Civil d’Haití, més de 37.300 cases han sigut destruïdes i 46.000 han patit danys, deixant a milers de persones sense llar i creant necessitats urgents de necessitats de refugi i accés a l’aigua. “També és preocupant la greu situació sanitària, ja que diversos hospitals han sigut danyats o destruïts, mentre que els que encara funcionen estan completament desbordats i manquen de personal i subministraments mèdics suficients”, compte des d’Haití el responsable de l’ONG Mosctha, Joseph Querubin, organització amb la qual Farmamundi treballa des de fa més d’una dècada.

Kits alimentaris, d’higiene i aigua potable

Després de les reunions prèvies de socialització i coordinació comunitària al costat de l’equip de MOSCTHA, ja s’està duent a terme l’adquisició i distribució de 478 kit d’higiene, kit alimentosos i aigua potable a les llars més afectades.

Així mateix, s’ha dissenyat i imprés material educatiu, per a la realització d’activitats cara a cara amb les famílies més afectades i xarrades educatives sobre prevenció de desastres, autocura, prevenció de COVID i atenció psicològica. “També es realitzaran 20 jornades d’operatius metges amb lliurament de medicaments essencials”, prossegueix Montesinos.

Totes les adquisicions es realitzen a la República Dominicana i s’emporten a la zona d’intervenció a través del corredor humanitari habilitat entre tots dos països.

Medicaments i material sanitari

L’última intervenció realitzada al país ha sigut l’any 2020 i en el marc de la pandèmia amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID), als quals també hem donat suport a aquesta setmana amb el subministrament de medicaments i material sanitari. Dins dels medicaments enviats predominen els sèrums, així com antibiòtic, corticoides, antifúngics i analgèsics. El material sanitari són fonamentalment productes trauma, com a benes, cabestrells i cures, amb els quals ja s’està atenent la població de les zones més afectades pel terratrémol.

Haití, un altre dur colp 11 anys després

Haití és el país més pobre de la regió d’Amèrica Llatina i de l’hemisferi occidental. Més de la quarta part del total de la seua població viu en pobresa extrema, i poc més de les tres quartes parts de la població manca d’accés a serveis d’aigua i sanejament. L’índex de desenvolupament humà d’Haití és de 0,510, ocupant el lloc 170 sobre 189 països.

Haití és un país fràgil i subjecte a recurrents desastres naturals. Es recorda que en el 2010 el país va patir un devastador terratrémol que va provocar la mort a 228.000 persones i més de 400.000 ferides. Arran d’aquest terratrémol, es va desencadenar una epidèmia de còlera, que entre el 2010 i 2015 va causar al voltant de 731.880 casos i 8.741 persones van morir.

Els desastres naturals en països com Haití representen una important barrera per a aconseguir la meta d’erradicació de la pobresa extrema en el 2030, i més ara amb el panorama actual on la pandèmia per COVID incrementa les vulnerabilitats. “Per això és important dedicar esforços a coordinar una resposta en salut i en gestió de desastres apropiada al costat de l’equip de salut de MOSCTHA i les aliances amb la Xunta, GVA i les empreses i institucions que formen part del nostre Fons d’Emergències, per a garantir l’atenció integral i la dignitat de les persones afectades”, conclou Tania Montesinos.

Membres del Fons d’emergències

Laboratoris Viñas, Cinfa, Esteve i Kern Pharma; Distribuïdora Farmacèutica de Guipúscoa S.A; els Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès, Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Espanya, Consell Andalús de Col·legis Oficials de Farmacèutics, els Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Albacete, Alacant, la Corunya, Barcelona, Bizkaia, Castelló, Còrdova, Girona, Osca, Lleida, Madrid, Múrcia, Navarra, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Terol, Saragossa, el Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València i Associació A+D.

Més informació:
Yolanda Ansón: comunicacion@farmamundi.org – 637.41.06.15
Paloma Pérez: *comunicacion2@farmamundi.org – 637.47.52.28
Tel. 963 18 20 24 www.farmamundi.org

,

Desplaça cap amunt