Yakeline va arribar fa només 7 mesos des de Colòmbia. Mohamed, de Mauritània, porta ja més de 20 anys. Malika, de nacionalitat marroquina, va arribar en 2006. Moha, el més jove, és de Ceuta i estudia batxillerat des de fa un any.
L’única cosa que en principi uneix a aquestes quatre persones tan diverses és el lloc on viuen actualment: el barri de Orriols de València. Però hi ha molt més que els uneix: els quatre són líders comunitaris que treballen per millorar les condicions de vida dels seus veïns i veïnes.
Moha, Yakeline, Malika i Mohamed s’han format en l’últim any al costat d’un grup de díhuit veïnes i veïns de Orriols en metodologies de participació, lideratge, i tècniques de diagnòstic per a aprendre i reflexionar sobre la importància de la salut comunitària vista des del lent i les característiques del seu barri.
Part d’aqueixos aprenentatges i reflexions els comparteixen ara en el vídeo “Orriols: lideratges interculturals, una aportació a la salut comunitària”, que forma part del projecte de Farmamundi Diàlegs interculturals sobre el dret a la Salut Global, que conclou aquest mes la seua tercera fase.
El projecte els ha brindat l’oportunitat de formar-se al costat de l’estudiantat del Màster de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València i realitzar un projecte d’Aprenentatge-Acció, amb el qual han arribat a una conclusió principal: en potenciar els lideratges interculturals, Orriols aporta a València un exemple de mesures que afavoreixen la salut comunitària.
“La interculturalitat és la riquesa d’aquest barri”
Orriols compta amb més de 35 nacionalitats diferents, i com diu Mohamed en el vídeo, «la interculturalitat és la riquesa d’aquest barri», i el que li va fer triar-lo per a viure. Però és un barri estigmatitzat per l’imaginari col·lectiu, criminalitzat. «La premsa li dona una mala imatge, només se centra en el negatiu, quan la veritat és que té més coses positives que negatives», assegura pel seu costat Moha.
Aquesta mala imatge afecta a la salut comunitària dels residents de Orriols, entenent la salut com alguna cosa més enllà d’intervencions sanitàries, sinó que inclou millores en les condicions de vida, el benestar social, l’educació, les desigualtats o la participació en la presa de decisions.
Una de les maneres d’aportar a la salut barrial és mitjançant la formació de líders i lideresas que puguen ser agents de canvi, sense importar la seua condició social, econòmica i cultural, sinó solament la seua vocació, el coneixement de l’entorn i els recursos amb els quals puguen comptar per al seu apoderament.
Fragment del video d’una concentració al barri d’Orriols
A Yakeline li sobra vocació, però la paraula lideresa encara li sembla gran, i vol continuar formant-se. Malika porta l’activisme en l’ADN, però reconeix que en la lluita comunitària fan falta eines que has d’adquirir i aprendre. L’essencial és que aquests processos promoguen que les persones exercisquen un major control sobre la seua pròpia vida i el desenvolupament d’oportunitats de participació social, de contacte, reconeixement, autonomia personal.
Un dels encerts del projecte ha sigut posar en comú a persones de perfils diferents que comparteixen un sentiment comú: el seu amor pel barri i el compromís amb les persones que viuen en ell. Tots coincideixen que Orriols és un barri amb un gran teixit de xarxes socials i de suport interculturals. «On em sent respirant la humanitat és ací», diu Malika.
El vídeo resum es projectarà en les Gires Municipals realitzades amb entitats socials de València presentes en el barri de Orriols com el Centre de Serveis Socials Salvador Allèn, Agent d’Igualtat Torrefiel-Orriols i el Centre de Salut de Orriols, així com a la comunitat universitària valenciana de la branca sanitària i social, i personal expert.
El projecte ha sigut impulsat per Farmamundi i València Acull, finançat per la regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració de l’Ajuntament de València, i ha comptat amb el suport del Màster de Cooperació al desenvolupament de la Universitat Politècnica de València i d’associacions del barri de Orriols, entre les quals destaquem: Orriols Conviu, Federació Unió Africana, Radi Orriols, Centre Cultural Islàmic i la Fundació Comité de Suport al Poble Palestí.