Farmamundi distribueix en 2020 més de 90 tones de medicaments i EPI per a previndre i frenar el COVID-19

L’ONG humanitària desenvolupa i adapta 92 projectes i programes de salut a la nova realitat imposada per la pandèmia que milloren la qualitat de vida d’1.648.099 persones.

Farmamundi presenta la seua memòria anual 2020 enmig d’un escenari de crisi global per la pandèmia del COVID-19. L’ONG humanitària ha aconseguit desenvolupar i adaptar 92 projectes i programes de salut a la nova realitat imposada que van ajudar a millorar la qualitat de vida d’1.648.099 persones. A més, ha distribuït més de 90 tones de medicaments i equips de protecció individual (EPI) per a previndre i frenar el COVID-19 en 27 països del món.

“El Coronavirus ha posat contra les cordes als sistemes de salut més sòlids del món, evidenciant la fragilitat i vulnerabilitat de l’ésser humà enfront de les amenaces en l’àmbit de la salut. La resta de països, amb sistemes sanitaris més febles, estan patint amb major impacte els efectes de la pandèmia, amb afectacions també en l’àmbit econòmic i social, accentuant així les inequitats i desigualtats, que ens ha obligat a intensificar el nostre treball”, afirma el director general de Farmamundi, Joan Peris.

Més de 90 tones de medicaments i EPI

L’accés als medicaments ha cobrat especial importància en aquests moments de pandèmia global, sent la vacunació majoritària de la població una de les millors alternatives per a eixir conjuntament d’aquesta crisi sanitària. “No obstant això, novament presenciem enormes diferències entre l’accés a les vacunes i el ritme de vacunació entre els països amb majors recursos i la resta. Aquesta situació encara es veu agreujada quan existeixen conflictes bèl·lics i de reclusió forçada, com són el cas de Iemen o Palestina, així com la situació dels camps de persones refugiades en països com Kenya o Uganda, on no estan garantides les condicions mínimes de salubritat per a l’adequada prevenció del virus”, prossegueix Peris.

Tot l’equip de logística humanitària de Farmamundi es va bolcar per a subministrar els equips de protecció individual a les entitats humanitàries que van sol·licitar suport, destacant Creu Roja, Metges del Món i Càritas, a més de les entitats de distribució farmacèutica. En total, han sigut 90.354 Kg d’ajuda humanitària enviada a 27 països del món, de les quals quasi quaranta van ser material EPI per a previndre el COVID-19.

92 projectes i programes de salut integral

Malgrat la complexa situació, l’ONG ha continuat treballant, a través de 92 projectes de cooperació i acció humanitària en 19 països, adaptant les intervencions al nou context generat per la COVID-19, en coordinació amb les autoritats locals i entitats sòcies dels països on treballa, per a donar una resposta efectiva i millorar la salut de la població. “Apliquem un enfocament de prevenció i desenvolupament de capacitats locals basat en la corresponsabilitat, a través d’una estratègia de millora de l’abordatge epidemiològic i clínic, mitjançant processos d’incidència i promoció de la higiene i aigua segura, per a l’enfortiment de coneixements i pràctiques segures de la població, amb l’objectiu de previndre els contagis”, continua el director de Farmamundi.

També en l’àmbit educatiu, l’ONG va haver d’adaptar-se a la nova realitat de confinament viscuda a Espanya. “Habilitem plataformes virtuals i activitats telemàtiques per al desenvolupament de les més de 50 accions educatives i la generació de coneixements, aquest any més que mai centrats en la defensa de drets en context de pandèmia, aconseguint mantindre la implicació i participació de 201.437 persones”.

Totes aquestes accions no serien possibles sense el suport de les entitats financeres, donants i col·laboradores, persones sòcies i voluntàries. “I un reconeixement molt especial a tota la professió farmacèutica, des dels seus diferents àmbits d’actuació, per l’importantíssim paper exercit en la gestió de la crisi sanitària a Espanya i l’atenció a la ciutadania a causa de la COVID-19, des del compromís i la solidaritat també amb Farmamundi en defensa del dret i la igualtat en salut”, conclou.

Principals assoliments en 2020:

• 1.648.099 persones milloren la seua qualitat de vida gràcies a les iniciatives de salut realitzades.
• 92 projectes i programes de salut desenvolupats en 19 països i adaptats a la nova situació imposada per la pandèmia.
• Subministrades més de 90 tones de medicaments i material EPI per a la protecció contra el COVID-19 en 27 països del món.
• 346 enviaments amb equips de protecció individual per a previndre el COVID-19
• A Mali augmenta un 20% l’accessibilitat del servei d’atenció obstètrica i neonatal d’urgència en el districte de Kita.
• Realitzades a Guatemala més de 6.000 visites domiciliares sobre higiene i prevenció en salut a menors de 2 anys.
• 154.462 persones desplaçades internes i refugiades d’Uganda, RDC, Moçambic i Kenya (98.662 d’elles dones) accedeixen a serveis gratuïts d’atenció primària en salut i salut sexual i reproductiva.
• 201.437 persones participen en les activitats d’educació per a la transformació social realitzades.
• 83 centres educatius i universitats implicades en les activitats educatives.
• Aliances amb 75 entitats socials, institucions i col·legis professionals.

Els comptes auditats de Farmamundi són públiques i poden consultar-se en la secció de transparència de la nostra web: www.farmamundi.org.

,

Desplaça cap amunt