Evacuació de menors ucraïnesos a València

La Fundació Junts per la Vida i el consolat d’Ucraïna a València estan treballant en l’organització de l’evacuació del major nombre de xiquets i xiquetes ucraïnesos i alguns adults, des d’Ucraïna a València, a través de Polònia.

Compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, i en principi es preveu desplaçar fins a la Comunitat a 560 persones que tracten de fugir de la guerra a Ucraïna per la invasió de Rússia.

S’espera que puguen arribar a València la setmana vinent, encara que no hi ha data concreta encara.

La situació a Ucraïna s’està agreujant cada dia i per això volen fer l’evacuació com més prompte millor. Una de les xiquetes que està esperant ser evacuada, ha enviat un missatge aquest mateix matí a la seua família d’acolliment a València, en el qual explica, *convoz espantada, que “el seu poble està en foc, les cases estan cremant, i ells estan amagats”. És Verónica Kaminska i viu en Sukachi, a uns 3 km de Ivankiev.

La presidenta de la Fundació Junts per la vida de la Comunitat Valenciana, Clara Arnal, té previst desplaçar-se dimarts que ve fins a Polònia per a organitzar des d’allí l’arribada dels evacuats d’Ucraïna, i el viatge en els avions fins a València.

Evacuació per carretera

Es preveu desplaçar als evacuats per carretera en autobusos des d’Ucraïna fins a la frontera amb Polònia, i des d’allí en tres vols Charter es traslladaran fins a València. Es tractaria d’un corredor aeri , per al que s’estan gestionant els avions complets amb diferents companyies . No serà des d’un aeroport pròxim a la frontera perquè tenen ja ocupat el seu espai aeri. Per tant es farà des d’un aeroport a Cracòvia.

L’ONG, juntament amb la contrapart ucraïnesa, està organitzant en aqueix país l’agrupament i desplaçament de xiquets i adults, de la zona de Chernobil i Donbas en autobusos, encara que els problemes de comunicació dificulten les tasques. També els problemes en les carreteres estan retardant l’organització de l’evacuació.

El Cònsol honorari d’Ucraïna a València, Pablo Gil, ha presentat ja la proposta a la Generalitat després d’haver-se reunit amb el president Ximo Puig, qui ha oferit l’ajuda necessària per a l’evacuació. El cònsol ha agraït la solidaritat i suport mostrat per Puig.

Acolliment familiar

Tant el consolat com la Fundació estan treballant també en la preparació de la documentació necessària per al trasllat dels evacuats. L’ONG està creant ja el llistat de menors a evacuar, i està col·laborant amb altres associacions d’acolliment familiar.

Els xiquets i xiquetes que arribaran són de les zones de Chernobil i Donbas i seran acollits per famílies valencianes que col·laboren en els programes d’acolliment humanitari durant els estius, que realitza la Fundació Junts Per la Vida des de fa 20 anys.

La Fundació agraeix la solidaritat de totes les famílies que s’han oferit per a acollir als menors que arribaran a València. Ja hi ha suficients , per la qual cosa no són necessàries mes famílies d’acolliment.

Segons Clara Arnal, presidenta de la Fundació, els xiquets i xiquetes estan patint els horrors del conflicte, han de refugiar-se en soterranis, i hi ha escassetat de tot. Amb la seua evacuació a València, els menors podran descansar de la guerra, i de la por que cada dia estan patint amb les bombes que cauen prop de les seues cases.

, , , ,

Desplaça cap amunt