Eunice Ngwawe: “El treball de les promotores de salut continua sent clau en la cadena de salut a Kenya”

Les organitzacions HESED-Àfrica i Farmamundi afermen els drets de les dones a Nairobi amb més assistència, prevenció i formació en temps de COVID-19.

“El treball de les promotores de salut continua sent clau en la cadena de la salut a Kenya. Quinze de nosaltres ens encarreguem de promocionar el respecte i efectivitat dels seus drets sexuals i reproductius i les relacions i identitats de gènere lliures de violència. També donem a conéixer els recursos d’atenció i protecció disponibles per a les dones supervivents de violència sexual i violència basada en gènere”, afirma la directora de HESED-Àfrica, Eunice Ngwawe, organització especialitzada en salut amb la qual treballem des de fa més de deu anys a Kenya i de manera constant.

Per a aconseguir afermar els drets sexuals i reproductius de les dones a Kenya, impulsem, entre altres accions, la realització de jornades i diàlegs comunitaris de formació. En total, i dins d’aquest projecte, es van realitzar 90 jornades de sensibilització i 15 diàlegs comunitaris, en els quals van participar més de 4.000 persones, 1.510 d’elles homes, que van adquirir coneixements sobre els drets sexuals i reproductius de les dones, les relacions lliures de violència i la difusió dels serveis de protecció i assistència davant casos de violència basada en gènere.

S’ha observat a més, que en el marc de la pandèmia per COVID-19, està sent necessari col·laborar estretament amb l’administració local davant els creixents casos de violència contra la dona.

Diàlegs comunitaris per a previndre la violència de gènere

La directora de Hesed compte que “els diàlegs comunitaris són essencials per a donar a conéixer el problema de la violència contra les dones i poder adoptar mesures per a canviar aqueixa situació. Les trobades els realitzem en esglésies, mesquites, clubs socials o centres esportius, en els quals han arribat a participar 1.265 persones, de les quals 367 eren homes”.

Aquests diàlegs van resultar molt enriquidors a totes les persones participants i ens han deixat algunes conclusions interessants com:

  • La pobresa és una de les principals causes de violència de gènere.
  • Molts casos de violència es donen en situacions en què l’amuntegament és un factor que predisposa a les persones a ser víctimes d’agressió sexual.
  • Els i les promotores de la salut de la comunitat són referència per a compartir qualsevol problema mèdic o psicosocial.
  • La majoria de les supervivents van informar que havien rebut profilaxi posterior a l’exposició dins de les 72 hores estipulades, així com proves i assessorament sobre el VIH/SIDA.
  • Les treballadores socials i les defensores de les qüestions de gènere han col·laborat amb l’Oficina de Violència de Gènere i l’Oficina de Menors del subcomtat per a remetre els casos per al seu examen i assistència ulteriors.
  • Són essencials les teràpies de grup amb menors i dones. També, i si és possible, les sessions de teràpia individual per a enfortir la seua capacitat de resiliència.
  • És prioritari que algunes dones i menors siguen rescatades d’aqueix ambient d’abús sexual, i mantindre els sistemes de referenciació.
  • És fonamental fer costat a les dones supervivents al fet que identifiquen les seues capacitats i habilitats que puguen utilitzar per a obtindre ingressos amb la finalitat de reduir la incidència de la violència de gènere derivada de la falta de mitjans de vida o econòmics.
  • La participació dels funcionaris de salut dels sub comtats (oficials de camp i personal del centre de salut) és clau per a arribar a la comunitat.
  • La col·laboració amb altres organitzacions amb finalitats similars multiplica l’efectivitat amb la població d’interés, especialment quan es treballa amb persones refugiades. HESED també es coordinada amb Metges Sense Fronteres per a derivar potencials supervivents als seus centres d’ajuda, a través d’una ambulància 24 hores amb la qual compten per a aquesta mena de situacions.

Més denúncia i assistència psicosocial

És necessari mantindre diàlegs i discussions de grups amb tota la comunitat en general per a sensibilitzar-los.

“Com més se’ls parla i se’ls facilita informació, més possibilitats hi ha que canvien les dinàmiques”, continua Eunice, que destaca la necessària participació dels homes per a reduir la violència sexual i de gènere dins de la comunitat, així com informar de les mesures de denúncia”.

Finalment, destacar que dins d’aquest projecte s’ha garantit l’assistència psicosocial, l’assessorament legal i la mediació comunitària i familiar a 1.033 dones refugiades víctimes de violència basada en gènere, amb l’objectiu de trencar l’estigma social lligat a les agressions i promoure relacions de gènere equitatives i no violentes. “Un equip multidisciplinari de HESED, brindem cobertura d’atenció, mediació, counselling i acompanyament a les dones refugiades supervivents de violència. Realitzem 73 visites domiciliares i sessions mensuals de teràpia grupal per a donar suport a la seua recuperació psicològica”, conclou Eunice Ngwawe.

Totes aquestes accions encaminades a afermar els drets de les dones a Kenya, forma part d’un projecte realitzat al costat de l’ONG local Foundation for Health and Social Economic Development Africa (HESED – AFRICA) i la Generalitat Valenciana. La iniciativa enforteix la capacitat de resiliència en salut de 40.000 persones de Eastleigh South (Nairobi) amb millores en la xarxa urbana d’atenció primària de salut del comtat de Kamukunji.

, ,

Desplaça cap amunt