Estrenem ‘Soy Aminata’, un documental sobre les supervivents de la mutilació genital femenina

Des de Farmamundi estrenem el documental ‘Soy Aminata’ una peça en la qual la Aminata Soucko, tècnica d’acció social en Farmamundi i presidenta de la Red Aminata (Djô Aminata), narra la seua història de vida

Des de Farmamundi estrenem el documental ‘Soy Aminata’ una peça en la qual la Aminata Soucko, tècnica d’acció social en Farmamundi i presidenta de la Red Aminata (Djô Aminata), narra la seua història de vida i com des de fa més de deu anys acompanya a dones supervivents de la mutilació genital femenina (MGF) a València.

En l’actualitat, més de 200 milions de dones i xiquetes han patit esta pràctica que atenta a la seua salut i els seus drets i, si res canvia, d’ací a 2030 hi haurà 68 milions més. A Espanya viuen prop de 70.000 dones procedents de països on es practica la MGF, de les quals més de 18.000 són menors de 14 anys, segons la Xarxa Estatal Lliures de MGF. Esta violació flagrant dels seus drets els afecta no sols nivell físic, sinó també a nivell psicològic.

“Este projecte ha sigut per a mi, molt important, ja que fa cinc anys comencem este somni. Des d’eixe moment, he volgut incidir perquè dones que havien viscut com jo la mutilació genital femenina pogueren participar d’un procés educatiu que permetera canviar la seua mentalitat sobre la MGF i perquè pogueren convertir-se en les nostres aliades en esta lluita per erradicar esta vulneració de drets” compta Aminata.

La cinta també arreplega les reivindicacions de Fatou, Sitan, Grace, Simi, Salimatou, Meman, Gift o Rougy dones supervivents de la MGF procedents de Guinea Conakri, Mali, Ghana o Gàmbia i que han participat en el projecte per a aconseguir la igualtat i el gaudi dels seus drets.

“Les dones hem de gaudir del sexe i la vida”, “És important que entenguen que per a moltes de nosaltres la reconstrucció del clítoris significa tornar a sentir i a viure”, “No vull mutilació per a les meues filles”, “M’agradaria posar fi a la violació dels drets humans fonamentals que causa danys a la salut física i mental de les dones i les xiquetes”, són alguns dels seus desitjos.

El documental ha sigut realitzat per Valentina Jiménez i Victor Cebellan (La Collita), amb música dels artistes senegalesos Kirama Kergui, Dauda i Check.

Link al documental: https://www.youtube.com/watch?v=o5c7u-ur64i   

Acompanyem a supervivents de la mutilació genital femenina a València

Des de Farmamundi acompanyem a supervivents de la mutilació genital femenina a València amb el projecte ‘Cos, gènere i tabú’, subvencionat per la Generalitat Valenciana.

Al mateix temps que es realitza l’acompanyament individual a les dones en el seu procés amb la Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de l’Hospital Universitari Doctor Peset de València, des de fa més d’un any es treballa també amb un grup d’educació pel qual ja han passat més de 40 dones provinents de països on es practica la MGF. Un espai en el qual reflexionen sobre el seu dret a la salut afectiva i sexual, transformat les idees que tenien sobre la pràctica de la mutilació i sent elles les que ara es mobilitzen per a sensibilitzar i informar altres dones, a les seues comunitats, a grups d’estudiants, professionals sociosanitaris i a la comunitat en general.

Tenint com a principal ferramenta la veu de les dones, les seues experiències vitals, i les seues vivències amb el sistema social i sanitari valencià, s’ha format i sensibilitzat a més de 250 professionals d’estos sectors, a més del sector educatiu. L’objectiu és ampliar la xarxa de persones que entenen correctament esta forma de violència contra les dones, i les xiquetes i que poden posar en pràctica la perspectiva intercultural en les seues accions.

Materials de sensibilització

Diagnòstic – Hem construït a través de les reflexions amb les dones, i de diverses entrevistes a personal social i sanitari un document diagnòstic amb les reflexions més importants sobre l’acompanyament a les dones supervivents i les recomanacions per a enfortir la implementació del protocol d’actuació sanitària de la CVA, així com la creació d’altres protocols, mecanismes i recursos per a acompanyar integralment a les dones.

Recomanacions per a millorar l’acompanyament – Conclusions del diagnòstic realitzat.

Infografies – Una general amb la informació bàsica que considerem que han de saber totes les persones sobre la mutilació genital femenina i altres dos dirigides específicament al personal sanitari i al personal social.

Moltes gràcies a la il·lustradora Mar Hernández (@malota) per la seua participació en este projecte realitzant les il·lustracions dels materials.

Prompte iniciarem la segona fase del projecte on esperem aprofundir i avançar col·lectivament en este propòsit d’erradicar la mutilació genital femenina, i reivindicar col·lectivament el dret a la salut afectiva i sexual de les dones.

Link als materialshttps://farmaceuticosmundi.org/estrenamos-soy-aminata-documental/

,

Desplaça cap amunt