Fer arribar aigua, aliments i articles de primera necessitat, així com facilitar allotjament a una població aïllada, és la primera gran batalla de l’emergència que viu Filipines. Malgrat els seriosos problemes d’accés (carreteres tallades, zones senceres inundades i senyal de telèfon interrompuda pels danys a les torres de comunicació) Acció contra la Fam, primera organització humanitària espanyola operant actualment en l’emergència, està treballant en coordinació amb les autoritats del país i agències de Nacions Unides, per a assistir a la població afectada per l’impacte de Rai, el tifó més devastador de 2021 a Filipines, que fins al moment ha deixat més de 208 morts i centenars de milers de famílies sense llar.
“Filipines és un país que rep una mitjana de 20 tifons a l’any, no obstant això, l’impacte de Rai, amb ratxes de més de 195 km per hora i la gran extensió dels danys en moltes regions, ens recorda al dramàtic tifó Hagen de 2013. Els desastres han superat significativament la capacitat de resposta de la població i el govern local. És imprescindible fer arribar ajuda d’emergència, especialment aliments i aigua potable, si no volem que l’emergència cresca i evolucione a un problema de salut”, explica Noelia Monge, responsable de l’equip d’emergència d’Accion contra la Fam.
El supertifón ha tingut un especial impacte a les illes de Surigao Dinagat i Mindanao. El cap de l’executiu de la ciutat de Surigao ha estimat que la seua ciutat està danyada en un 100% i moltes zones de la regió de Caraga, regió al nord-oest de Mindanao, estan totalment inundades i unes 36.303 persones de 134 pobles s’han vist afectades.
Segons estimacions de Nacions Unides, es comptabilitza 631.402 persones desplaçades internament. Més de 7.500 milions de calories i 10,7 milions de litres d’aigua al dia són necessàries per a alimentar a la població afectada, així com habilitar 111.000 milions de metres quadrats d’espai per a refugis.
Primers passos en l’emergència: establint prioritats:
Els equips d’Acció contra la Fam s’han mobilitzat per a respondre a les principals necessitats de les poblacions afectades. La seua capacitat operativa i desplegament en diversos punts del país, com a l’illa de Mindanao, ha permés començar a portar ajuda en menys de 24 hores. Els equips, preparats per a respostes d’emergència, i la disponibilitat estoc de materials preposicionats (kits d’higiene i aigua, i kits materials de primera necessitat) en diferents zones del país, faciliten i agiliten el subministrament de l’ajuda i la rapidesa de la intervenció.
Les principals activitats es focalitzen en:
Distribuir aliments: l’accés de les comunitats a les fonts d’aliments s’ha vist greument interromput a causa dels problemes d’accés, la inundació de les cases i els danys en les instal·lacions. Els primers informes de la ciutat de Surigao, indiquen que el mercat públic ha sigut danyat pel tifó, per la qual cosa és necessari distribuir menjars cuinats o aliments llestos per a cuinar.
Rehabilitar accés a aigua i sanejament: la primera fase requereix garantir que tothom tinga accés a aigua potable. Posteriorment serà necessari atendre el trencament de canonades, sistemes d’aigua i sanejament i construcció de latrines. La distribució de kits d’higiene és essencial en aquesta fase, donat l’elevat risc de transmissió de malalties infeccioses.
Oferir refugi: els primers informes indiquen que les famílies poden haver perdut els articles essencials de la llar. Amb les restriccions i normes per a evitar la propagació del COVID 19, augmenta la pressió per a garantir que es respecte el distanciament segur i, per tant, augmenten les necessitats d’espai. Les famílies que poden tindre l’oportunitat de tornar a instal·lar-se a les seues cases necessitaran materials temporals per a augmentar les seues necessitats d’allotjament mentre es duen a terme les reparacions de la llar.
Limitar una possible crisi sanitària: Les instal·lacions sanitàries danyades o inaccessibles augmenten significativament les pressions cap al sistema sanitari. Desgraciadament, això ocorre mentre el país encara es trontolla pels efectes del COVID 19. El risc de contraure malalties infeccioses pot augmentar dràsticament en situacions d’inundació. Els desplaçaments massius i el limitat espai disponible per als llocs d’evacuació també podrien significar un augment de la transmissibilitat del COVID 19.
Acció contra la Fam té un llarg historial d’intervencions d’emergència a Filipines, a més de treballar en sistemes de recuperació primerenca i desenvolupament al país.