Església per un Treball Decent denúncia l’alta desocupació estructural

ITD se suma, per 8é any consecutiu, a aquesta Jornada amb la convocatòria d’actes pel treball decent en places i parròquies

L’actual situació inflacionista, provocada inicialment per l’augment desmesurat els beneficis de les empreses d’energia, té com a conseqüència directa el creixement del cost de la cistella de la compra i de la vida de les famílies treballadores. Aquest context és també una amenaça per a l’ocupació que segueix tensionado per l’impacte de la pandèmia. Amb una taxa de desocupació de més del 12 per cent, la iniciativa Església per un Treball Decent (ITD) denúncia que «encara queden massa situacions de vulnerabilitat vinculats al treball al nostre país».

En el seu manifest, “Sense compromís no hi ha treball decent”, fet públic amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, del pròxim 7 d’octubre —«per a celebrar i reivindicar el treball com a dret i activitat per a la cura de les persones, del bé comú i del planeta»—, subratlla que «encara hi ha milions de persones treballadores que segueixen sense poder accedir a una ocupació de qualitat». «L’alt atur estructural i l’ocupació precària afligeix a milers de persones, sobretot dones i joves», apunta.

És el cas de Rosa Casillas. Igual que molts joves al nostre país, aquesta educadora ambiental fa malabars tots els mesos per a arribar a fi de mes. «És una situació que visc amb aclaparament, ja que hi ha setmanes que compagine quatre treballs, un més estable als matins i altres a les vesprades i caps de setmana. És frustrant veure com a vegades ni amb tot el meu esforç és suficient per a estalviar per si ve un mes dolent. La temporalitat, la pluriocupació, la inestabilitat horària. No entenc per què les joves hem de patir una precarietat tan denigrant per a intentar tindre una vida digna».

Enfront d’aquesta situació, ITD reivindica «la necessitat de continuar vigilant i regulant les condicions laborals perquè siguen decents». Reclama també que s’incorpore a l’agenda política l’atenció de les causes que provoquen aquesta “tragèdia tan estesa” de sinistralitat laboral, ja que «dues persones treballadores moren cada dia al nostre país, com a resultat de no garantir la seguretat i salut en el treball».

Per a això, fa una crida «al Govern i als agents socioeconòmics a comprometre’s amb l’ocupació de qualitat en un context inflacionista de pujada de preus que no poden suportar els salaris de les persones treballadores. El compromís dels qui són sensibles a aquestes situacions són una resposta necessària», subratlla.
En aquest sentit, la iniciativa urgeix analitzar la proposta del papa Francisco de reduir la jornada laboral (sense que això redunde en baixada salarial) com a mesura de creació de treball decent. Així mateix, considera que ha de «aflorar el treball que es desenvolupa en l’àmbit de les cures i convertir-se ja, en treball decent».

Seguint el lema «Sense homes i dones compromeses, no serà possible el treball decent», ITD anima a participar en els actes reivindicatius i celebrativos en totes les places i parròquies de les diòcesis. «Que aquesta presa de consciència es vaja convertint en compromís diari pel treball decent», demana la iniciativa en el seu manifest.

La iniciativa Església pel treball Decent (ITD) va començar la seua marxa en 2014 i en la diòcesi de València està formada per organitzacions d’inspiració catòlica i congregacions religioses, entre les quals es troben Cáritas Valencia, la Conferencia Española de Religiosos (CONFER), la Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC – Valencia), la Juventud Obrera Cristiana (JOC), FRATER Valencia, Mujeres Trabajadoras Cristianas (MTC), la Fundación Ángel Tomás (FISAT) y el Servicio Jesuita a Migrantes (SJM).

El seu objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i denunciar una qüestió essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i reivindicar el treball decent «cap a l’interior d’aquestes organitzacions, cap a l’Església en general i cap a la societat».

Actes a València

A València, els actes organitzats per Església pel Treball Decent seran el divendres, 7 d’octubre de 2022 en la Plaça de la Mare de Déu: a les 17.30, Marxa “Avancem pel treball decent” i acte públic de lliurament dels reconeixements pel compromís cristià per la dignitat del treball; i a les 18.30, Eucaristia pel Treball Decent (Basílica Mare de Déu dels Desemparats). L’eucaristia serà presidida pel bisbe auxiliar de València, Arturo Ros.

Dades sobre la situació de l’ocupació

  • Població en risc de pobresa i exclusió: 13,2 milions (1,3 milions en la Comunitat Valenciana) de persones 27,8% (25,1% en la CV).
  • En risc de pobresa per les condicions laborals (baixa intensitat de l’ocupació): 11,6%.
  • Ocupats: 20,4 milions (2,2 en la CV) milions de treballadors i de treballadores.
  • Contractes indefinits a temps complet: 13,4 milions de treballadors i treballadores.
  • Contractes temporals: 3,8 milions (22,3%).
  • Contractes a temps parcial: 2,5 milions (14,7%).
  • Aturats: 2,9 milions de persones (12,5%), 318 600 persones, el 12,8% en la CV. Homes: 1,3 milions (11%), 148 100 homes en la CV (11,2%); dones: 1,6 milions (14,2%), 170 500 dones en la CV, (14,7%); joves (16-24 anys) 28,5%, el 28,2% en la CV.
  • Llars amb tots els seus membres en atur: 990 000, 109 300 a la Comunitat Valenciana.
  • Salaris: els salaris pactats en conveni col·lectiu creixen actualment al 2,56% enfront d’una inflació superior al 10% (-8 punts de pèrdua de poder adquisitiu).
  • Sinistralitat laboral: 611 persones treballadores mortes en accident laboral (2021).
Desplaça cap amunt